Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, va avea, marți, întrevederi cu candidaţii la funcţia de Procuror General, potrivit reprezentanților ministerului, citați de Agerpres.
Propunerea va fi transmisă, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru avizare, potrivit calendarului procedurii de selecție a Procurorului General. După încheierea procedurilor de la CSM, propunerea ministrului Justiţiei va fi transmisă preşedintelui Klaus Iohannis până pe data de 22 aprilie.
Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, că au fost depuse patru candidaturi pentru funcţia de procuror general. Astfel, și-au depus candidatura: Gheorghe Ivan – procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Oana Andrea Schmith-Hăineală – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi membru al CSM, Augustin Lazăr – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia şi Codruţ Olaru – adjunct al procurorului general al PÎCCJ.
Citește și: Oana Hăineală sau Codruț Olaru va fi alegerea ministrului Justiției?
Candidaţii la funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să îndeplinească o serie de criterii de integritate şi profesionalism.
Criteriile de integritate vizează obiectivitatea şi imparţialitatea în exercitarea funcţiei, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influenţelor de orice natură, respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea şi onoarea profesiei, standarde etice ridicate şi capacitate de decizie obiectivă, precum şi absenţa oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii.
În privinţa profesionalismului, pe lângă condiţiile prevăzute de lege (vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, calificativul „foarte bine” la ultima evaluare şi nicio sancţiune disciplinară primită în ultimii trei ani), candidaţii trebuie să dea dovadă de o serie de aptitudini specifice funcţiei. Este vorba despre capacitatea de a organiza activitatea Ministerului Public, viziune managerială, experienţă profesională relevantă, capacitate decizională şi asumarea răspunderii, capacitate de gestionare a situaţiilor de criză, motivare şi capacitate de relaţionare şi comunicare.
Citește și: Kovesi: Nu este vital ca procurorul general să fie membru CSAT
Ministerul Justiţiei a lansat pe 17 februarie procedura de recrutare a unui nou procuror general al României, funcţie rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Tiberiu Niţu, în 3 martie. Demisia procurorului general a venit după ce numele său a fost implicat în scandalul legat de folosirea coloanei oficiale. După demisia lui Niţu, conducerea interimară a PÎCCJ a fost preluată de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.