Uniunea Scriitorilor are acum două conduceri, una veche, reprezentată de mai mulţi ani de Nicolae Manolescu, şi una nou aleasă pe 19 martie, cu Cristian Teodorescu în calitate de președinte şi cu Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu –, vicepreședinți. De remarcat că în conducerea nouă figurează scriitori care fuseseră excluşi din Uniune de vechii şefi. Alegerile din 19 martie sunt contestate de vechea gardă şi absolut toţi scriitorii care au participat sunt ameninţaţi cu excluderea.
Florin Iaru a declarat pentru România liberă că luni dimineaţă, la prima oră, noua conducere se va prezenta la tribunal, pentru a se înscrie la Registrul Fundaţiilor şi Asociaţiilor. „Asta va fi ziua cea mare. Fie vom fi excluşi cu toţii din Uniunea Scriitorilor, fie noua conducerea o va pofti pe cea veche pe uşă afară”, a precizat scriitorul.
Cum s-a ajuns la această situaţie? „În februarie 2015, Comitetul de inițiativă al Adunării Generale a Asociației Uniunea Scriitorilor din România a cerut convocarea unei Adunări Generale Extraordinare. Conform OG 26/2000, după expirarea termenului legal de un an, orice membru are dreptul să o convoace. Comitetul de inițiativă a procedat în consecință. În luna februarie anul curent a fost postat convocatorul pe site-ul www.alegeriusr.ro, trimis prin poștă electronică spre membri și publicat în trei ziare de circulație națională. Termenul a fost de o lună, conform legii. Pe data de 18 martie, cvorumul nu a fost întrunit, astfel că Adunarea Generală Extraordinară a fost reconvocată, conform legii, după 24 de ore, pe 19 martie, în sediul Colegiului Național Mihai Viteazul, din Capitală”, a explicat Florin Iaru.
Citește și: Scandal la Uniunea Scriitorilor: Nicolae Manolescu ameninţă cu excluderi masive
În replică, Uniunea Scriitorilor a replicat că, “indiferent de Statut, oricare ar fi el înainte de cel în vigoare contestat de aşa-zisul grup de reformă, se prevede clar în ce condiţii poate fi convocată Adunarea Generală Extraordinară (la solicitarea Preşedintelui, a Consiliului/ Comitetului Director sau a unei treimi din numărul membrilor). Convocatorul este semnat de un «comitet de iniţiativă al adunării generale extraordinare», organ care nu este şi nu a fost prevăzut în nici un Statut al USR”. Comitetul de iniţiativă consideră însă legal convocată Adunarea Generală, deoarece, conform Legii 26/2000, dacă a trecut mai mult de un an de când o astfel de şedinţă nu a avut loc, orice membru poate solicita organizarea uneia.
Vechea conducere a trecut la ameninţări făţişe prin comunicate puse la vedere pe site-ul instituţiei: „Reiterăm faptul că USR i-a avertizat pe membrii săi care participă la Adunarea Generală Extraordinară, ilegal convocată de un «Comitet de iniţiativă al adunării generale extraordinare» – care nu există, din 17 şi 18 martie, că îi va exclude din rândurile USR pentru grave încălcări ale Statutului”.
Comitetul de iniţiativă doreşte o schimbare profundă în structurile Uniunii, printre modificări fiind şi reducerea numărului de mandate ale membrilor conducerii la doar două pentru a nu se mai ajunge ca un preşedinte, de pildă, să rămână în funcţie pe viaţă. În plus, li se va interzice membrilor conducerii să participe la concursuri organizate chiar de Uniune. Toţi scriitorii care au fost excluşi de “regimul” Manolescu vor fi reprimiţi în asociaţie. Consiliul Director va cere şi organizarea unui audit extern care să ia la puricat actele întocmite de vechea conducere.
Adunarea Generală Extraordinară a fost filmată
Noul Consiliu Director al USR a emis un comunicat în care se arată că „Adunarea Generală Extraordinară a avut pe ordinea de zi:
1.
Eliminarea din Statutul USR a prevederilor abuziv și ilegal introduse în 2009 și 2013 de fosta conducere USR privind libertatea oricui de a modifica statutul „după împrejurări”, în disprețul cadrului legal – acest drept revine exclusiv Adunării Generale, care se întrunește anual și redevine astfel organul suprem de conducere al USR. S-au mai hotărât: limitarea la două a numărului de mandate pentru funcțiile de conducere, reducerea rațională a libertăților financiare și de decizie ale conducerii, adaptarea cuantumului cotizației la posibilitățile economice ale membrilor, anularea sancțiunilor abuzive, inclusiv a excluderilor decise de fosta conducere, precum și solicitarea unui audit financiar extern, pentru elucidarea modului în care au fost administrate fondurile publice și resursele proprii ale USR.
2.
Alegerea noilor organe de conducere. Au fost aleși președintele, vicepreședintele, Consiliul Director, Comisia de cenzori, prin vot secret.
Adunarea Generală Extraordinară a USR a votat o nouă conducere. Cristian Teodorescu este noul președinte al USR, iar Florin Iaru și Dan Mircea Cipariu au fost aleși vicepreședinți. Din Consiliul Director fac parte Ioana Crăciunescu, Grigore Șoitu, Cosmin Perța, Paul Vinicius, Adrian Suciu, Octavian Soviany, Cristian Tiberiu Popescu și Valeriu Mircea Popa. Din Comisia de Cenzori fac parte Carmen Ionescu, Dan Iancu și Daniel Vorona.
3.
Discuții și programe. Noua conducere a USR a insistat pe demontarea falsurilor și calomniilor care circulă în teritoriu, răspândite de fosta conducere. Declarăm public că nimeni nu intenționează să conteste pensiile membrilor (pe care statul le plătește, nu Uniunea). Cuantumul cotizației a fost readus la vechile cote. Nimeni nu mai are dreptul de a se eterniza in funcție. Prin intermediul Adunării Generale anuale, orice membru se poate implica în conducerea USR, inclusiv criticând-o. Dorim transparentizarea deciziilor, participarea responsabilă la viața cetății, condiții mai bune pentru scriitorii și traducătorii din România. Pornim de la ideea că libertatea de opinie și expresie a membrilor, precum și drepturile lor trebuie redevină norma USR. Listele cu beneficiarii drepturilor și bonificațiilor vor fi făcute publice. Se va proceda la actualizarea evidențelor pentru ca toți membri titulari să fie înregistrați în Registrul asociațiilor și fundațiilor. Vom verifica intrările masive de membri din ultimii ani și vom face în așa fel încât scriitorii care au abandonat USR să se întoarcă. Vom verifica criteriile după care s-au acordat distincții și bonificații. Vom interzice conducerii operative să participe la concursuri în care USR este organizator sau partener principal. Vom reintra rapid în legalitate și vom promova libertatea spiritului creator, care trebuie să definească această instituție de utilitate publică. USR va redeveni o uniune a creatorilor, și nu una de creație.
Adunarea Generală Extraordinară a fost filmată, lucrările au fost supervizate de doi avocați și autentificate de un notar. Urmează depunerea actelor la Tribunal și în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, operații care nu au mai fost actualizate de 18 ani. Vom stinge litigiile în care e implicată USR, întrucât nu mai au obiect.
Nu în ultimul rând, vom aduce la cunoștință publicului toate acțiunile nedemocratice, discreționare sau chiar aflate la limita legii prin care fosta conducere a instaurat un regim de teamă și constrângeri printre membrii săi”.
Noua conducere a Uniunii Scriitorilor din România anunță că va verifica intrările masive de membri din ultimii ani, dar și criteriile după care s-au acordat distincții și bonificații.