13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCum salvează 100 de lei viaţa unui delfin

Cum salvează 100 de lei viaţa unui delfin

Peste 150 de români au adoptat, simbolic, un delfin, la îndemnul unei organizaţii neguvernamentale.

Zeci de delfini sunt găsiţi morţi pe malurile româneşti ale Mării Negre. De cele mai multe ori, cauza decesului este sufocarea: mamiferele sunt prinse în plasele pescăreşti, din care nu mai pot ieşi, şi unde îşi găsesc un sfârşit lent şi chinuitor. Pentru a preveni astfel de tragedii, dar şi pentru a îmbunătăţi viaţa delfinilor din Marea Neagră, organizaţia nonguvernamentală Mare Nostrum a iniţiat, anul trecut, un program intitulat „Adoptă un delfin”. Acesta le oferă posibilitatea celor ce iubesc delfinii de a face donaţii sub forma adopţiei simbolice a unui delfin, astfel încât fondurile colectate să fie folosite în direcţia salvării şi monitorizării cetaceelor din Marea Neagră. Părinţii adoptivi primesc din partea ONG Mare Nostrumun certficate de adopţie pe care este scris numele delfinului, ales desigur de către „părinţii adoptivi”, în funcţie de preferinţele acestora.

Din Crevedia în Canada

Până în prezent au fost adoptaţi 157 de delfini, dintre care 91 fericite mămici ale acestor minunate mamifere şi 43 de tătici, 6 dintre ei şi-au găsit protectori în rândul unor elevi, iar unul este în custodia unei companii private.

Dintre delfinii adoptaţi până în prezent, 107 sunt de sex masculin şi 50 femele. Ponderea cea mai mare a adopţiilor o deţine Bucureştiul, cu 74 de delfini, urmat de Constanţa, cu 14 delfini, câte 2 la Dâmboviţa, Brăi­la, Galaţi, Craiova, Ilfov, câte 3 la Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Deva, 4 la Ploieşti, 5 la Bacău şi câte unul la Vălenii de Munte, Năvodari, Crevedia, Voluntari, Mangalia, Slatina, Sânni Nicolau Mare, Oradea, Piteşti, Corbeanca, Băicoi. Doi dintre delfini şi-au găsit părinţii adoptivi tocmai în Canada, iar unul în Grecia.

Cum sunt folosiţi banii

Reprezentanţii ONG-ului spun că din fondurile obţinute se achiziţionează şi montează dispozitive acustice de îndepărtare a delfinilor de plasele pescarilor.

De asemenea, se colectează date privind apariţia delfinilor în apele litorale româneşti şi se realizează monitorizări ale capturilor accidentale şi eşuărilor din zona litoralului românesc.

În plus, au loc sesiuni de identificare a delfinilor din apele litorale româneşti prin metoda foto-identificării.

Între 100 şi 500 de lei

Adopţia poate fi făcută pe un an de zile sau pe viaţă. Astfel, o persoană fizică poate adopta un delfin contra unei sume de 100 de lei pentru adopţia pe un an sau 500 de lei pentru adopţia pe viaţă. În cazul persoanelor juridice, donaţia în contul adopţiei este de 500 de lei pentru un an şi 5.000 de lei pe viaţă. Se poate plăti prin transfer bancar, direct la sediul Mare Nostrum sau pe site-ul www.inzonata.ro, printr-un voucher. Site-ul nu reţine nici un comision.

75 de dispozitive

„De la începutul anului 2013 au fost realizate monitorizări terestre periodice ale delfinilor eşuaţi, de două ori pe lună, activităţi la care au participat peste 100 de voluntari Mare Nostrum. Pe parcursul lor am înregistrat un număr de 15 delfini eşuaţi, cu o pondere net superioară a afalinilor, 7 dintre cele 15 cazuri. În prezent avem un număr de 75 de dispozitive acustice de îndepărtare a delfinilor montate pe plasele de pescuit la 5 unităţi pescăreşti partenere. În urma controalelor efectuate pe perioada implementării proiectului, rezultatele dispozitivelor sunt îmbucurătoare, plasele dotate cu astfel de dispozitive înregistrând zero capturi accidentale“, au precizat reprezentanţii Mare Nostrum.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă