18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCine este Najim Laachraoui, cel de-al treilea suspect în atentatele de la...

Cine este Najim Laachraoui, cel de-al treilea suspect în atentatele de la Bruxelles

Cel de-al treilea suspect în atentatele de la Bruxelles este Najim Laachraoui, în vârstă de 25 ani, care figura pe lista cu cei mai căutați islamiști din Europa, conform ziarului La Derniere Heure. 

Astfel, ADN-ul său a fost descoperit în locuinţele folosite de autorii atacurilor teroriste  din noiembrie, de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi sute răniţi, iar în luna septembrie a anului trecut, ar fi călătorit în Ungaria împreună cu Salah Abdeslam, considerat unul din creierele atentatelor de la Paris, soldate cu 130 de morți, conform Reuters. 

Bărbatul a fost în Siria în 2013 şi era căutat din 4 decembrie.

El a fost controlat sub identitatea falsă Soufiane Kayal, la începutul lui septembrie, la frontiera dintre Austria şi Ungaria. Se afla atunci în maşină cu Salah Abdeslam, suspectul arestat marţi pentru masacrul din capitala Franţei, şi cu Mohamed Belkaid, un Algerian de 35 de ani, ucis săptămâna trecută de autorităţi.

Tot sub numele de Kayal, el a închiriat casa conspirativă, unde au fost pregătite atentatele de la Paris.

Mai mult, Laachraoui ar fi ţinut legătura telefonic cu teroriştii care s-au aruncat în aer în seara de 13 noiembrie.  Belkaid ar fi fost destinatarul unui SMS trimis de unul dintre islamiştii sinucigaşi din sala de concerte Bataclan către un număr din Belgia. Mesajul era “Am plecat, începe”.

Un alt număr din Belgia l-a sunat în aceeaşi seară pe Abdelhamid Abaaoud, organizatorul masacrului de la Paris. El a fost ucis la 18 noiembrie de Poliţia franceză, într-o operaţiune desfăşurat la Saint-Denis, o suburbia a Parisului.

Tânărul a fost judecată în lipsă la Bruxelles, în luna februarie, pentru recrutare de combatanţi islamişti, iar procurorii au cerut pedeapsa cu 15 ani de închisoare în cazul său.

Laachraoui s-a născut la 18 mai 1991, la Bruxelles şi mai are cinci fraţi şi surori. De altfel, unul dintre fraţii săi, Mourad, este un luptător cunoscut de taekwendo şi a reprezentat Belgia la mai multe concursuri internaţionale.

Tatăl său a fost audiat recent de poliţie. El a recunoscut că Laachraoui este fiul său şi a precizat că nu mai ştie nimic de el de trei ani.

De altfel, nimeni din familie nu mai vrea să aibă de-a face cu tânărul, pe care îl acuză că îi distruge cariera lui Mourad.

Laachraoui a învăţat în Belgia şi este de profesie electromecanic. Astfel, el are cunoştinţele necesare pentru a fabrica bombe, spune experţii.

Cele mai citite

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...

Bursele europene au închis pe creștere, impulsionate de sectorul bunurilor de uz casnic și de câștigurile din Asia-Pacific

Bursele europene au încheiat sesiunea de tranzacționare în creștere, susținute de acțiunile producătorilor de bunuri de uz casnic și de câștigurile înregistrate pe piețele...

Peste 1.000 de alerte privind riscurile produselor cosmetice mari, emise de Comisia Europeană în 2024

În 2024, Comisia Europeană a emis peste 1.000 de alerte legate de riscurile asociate produselor cosmetice de la branduri internaționale renumite, precum Dove, Nivea,...
Ultima oră
Pe aceeași temă