21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialAmnesty, îngrijorată de amendamentul la Constituţie privind familia: Poate duce la discriminare

Amnesty, îngrijorată de amendamentul la Constituţie privind familia: Poate duce la discriminare

Expertul Amnesty International (AI) Marco Perolini a declarat, joi, că definirea familiei ca uniune bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este problematică şi poate duce la discriminare faţă de partenerii de acelaşi sex sau cei necăsătoriţi, potrivit Mediafax.

Amnesty International îşi exprimă îngrijorarea faţă de amendamentul la Constiuţia României prin care familia este definită ca uniune bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, spune Marco Perolini, cercetător în domeniul discriminării în cadrul programului pentru Europa şi Asia Centrală al AI.

“Dreptul de a întemeia o familie face parte din drepturile omului protejate de tratate internaţionale la care România este parte, inclusiv Convenţia internaţională cu privire la drepturile civile şi politice. Drepturile omului, inclusiv dreptul de a întemeia o familie, trebuie respectate în cazul oricui, fără vreo discriminare pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen”, arată Marco Perolini.

Expertul mai spune că viaţa de familie reprezintă un concept mult mai larg decât căsătoria. Astfel, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a stabilit că acest concept se aplică inclusiv partenerilor de cuplu de acelaşi sex, celor necăsătoriţi sau familiei monoparentale.

“Aproximativa echivalare a noţiunii de familie cu cea de căsătorie este problematică, în special atunci când apare un tratament diferenţiat în funcţie de statutul marital sau orientarea sexuală în alte zone, precum adopţia sau accesul la servicii şi beneficii sociale”, mai arată Marco Perolini.

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între “un bărbat şi o femeie”, sintagmă care înlocuieşte cuvântul “soţi”, prezent în textul actual al Legii fundamentale.

Cele mai citite

România, a doua cea mai rapidă evoluție economică din UE, după Polonia

În ultimele două decenii nivelul PIB-ului per capita a crescut puternic în majoritatea țărilor care au aderat la UE (2004-primul val, 2007-al doilea val...

Olympiakos Pireu, în prima finală europeană din istorie! Grecii au învins-o pe Aston Villa în dublă manșă

Olympiakos Pireu s-a calificat în finala Europa Conference League, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în fața englezilor de la Aston Villa,...

Tribunalul Vaslui a decis! Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu

Tribunalul Vaslui a menţinut, vineri, măsura arestului la domiciliu în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, acuzat de luare de mită. „În...
Ultima oră
Pe aceeași temă