-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialAsocierea Galaţi-Brăila-Tulcea, blocată de consilierii gălăţeni

Asocierea Galaţi-Brăila-Tulcea, blocată de consilierii gălăţeni

După ce în urmă cu două săptămâni a fost respinsă în Consiliul Local Municipal Galaţi aprobarea Actului Constitutiv şi a Statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Galaţi-Tulcea-Brăila ”Dunărea de Jos”, cele două proiecte de hotărâri fiind retrase de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare, iar săptămâna trecută aprobarea celor două documente a fost retrasă şi de pe ordinea de zi a şedinţei CJ, joi, primarul Marius Stan a fost nevoit din nou să retragă de pe ordinea de zi a şedinţei CLM aprobarea celor două documente. De această dată, consilierii PSD şi PC au cerut amânarea aprobării actelor constitutive întrucât sunt neclare unele din prevederile Actului Constitutiv şi al Statutului Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară. Acum, primarul Galaţiului, Marius Stan (PNL), spune că va încerca ieşirea din acest blocaj prin organizarea unei dezbateri publice: „Vom face o dezbatere publică, care, sper, să se finalizeze în termen de 30 de zile. Atunci vom şti ce vrea gălăţeanul şi atunci nu cred că orice consilier şi orice partid vor spune altfel decât ceea ce vor gălăţenii. Sper ca, până la urmă, înţelepciunea să aibă câştig de cauză. Dar aici cred că sunt şi alte motivaţii, dincolo de aceste nemulţumiri sau nedumeriri în ceea ce priveşte forma actului constitutiv şi statutului”, ne-a declarat primarul Galaţiului. Asocierea Galaţi-Brăila-Tulcea, care ar funcţiona ca un pol de dezvoltare, ar fi un argument în baza căruia cele trei administraţii speră să obţină stabilirea capitalei Regiunii de Sud Est „Dunărea de Jos” în zona Galaţi-Brăila, în defavoarea Constanţei. Prin întârzierea constituirii Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Galaţi-Tulcea-Brăila se creează un obstacol împotriva acestor demersuri, lucru confirmat şi de primarul Galaţiului.

Garanţii de stat pentru podul peste Dunăre

Impasul în care a intrat asocierea Galaţi-Brăila-Tulcea are loc în cel mai optim moment al acestei asocieri. După ce liderii celor trei administraţii i-au prezentat obiectivele asocierii, premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că Guvernul va da garanţie de stat pentru realizarea principalului obiectiv, a mult discutatului pod peste Dunăre, situat între Brăila şi Galaţi. „Am discutat şi cu Ministerul de Finanţe să includem acest proiect în programul de garantare, cu garanţii suverane. Aceasta înseamnă că se realizează podul, inclusiv cu finanţare. În momentul în care ai garanţie de stat, finanţarea se găseşte foarte uşor. În acest moment, România este o ţară care găseşte şi accesează foarte uşor împrumuturi. Toată lumea vrea să ne împrumute, la dobânzi foarte bune. Nu putem să accesăm toţi banii care ne sunt puşi la dispoziţie, pentru că trebuie să rămânem în ţintele acelea de deficit. Da, o să dăm garanţie pentru acest proiect realmente strategic, cum este podul”, a spus Victor Ponta.

PROBLEME

Felicitările lui Ponta pentru o colaborare în impas

Tot săptămâna trecută, primul ministru felicita autorităţile din Galaţi, Brăila şi Tulcea, pentru că au lăsat orgoliile deoparte şi căzut de acord în ceea ce priveşte locaţia unde va fi amplasat podul. „Vreau să îi felicit pe reprezentanţii autorităţilor locale din Brăila, Galaţi, Tulcea, care au fost săptămâna trecută la mine, pentru faptul că s-au înţeles între ei. Până acum, fiecare voia să îşi facă podul lui. Acum toată lumea face un singur pod, iar acesta este un lucru foarte bun”, a adăugat Ponta. În condiţiile în care documentele constitutive au fost aprobate de CJ Brăila, dar nu pot fi aprobate la Galaţi, iar dacă în cele din urmă vor fi asumate şi de CLM şi CJ Galaţi cu unele modificări, care vor trebui rediscutate şi aprobate de CJ Brăila şi de CLM şi CJ Tulcea, este evident că impasul este unul de lungă durată şi ar putea compromite asocierea.

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă