Si inca un truc din care te poti inspira: oglinda poate fi tablou, reflectand poate o decoratiune sau o piesa de mobilier interesanta. Asigura-te ca stii sa alegi oglinda ideala pentru orice incapere!
Oglinzile au calitatea de a deschide spatile, de a conferi luminozitate si caldura camerelor, oferind si profunzime spatiului. Nu avem de gand sa iti facem un ghid Feng Shui de a plasa oglinda (desi expertii spun ca exista anumite colturi in care sa pui aceste decoratiuni). Dar, te vom ajuta sa alegi oglinda in functie de camera, de forma, de rama si alte detalii ornamentale.
Consideri ca peretii casei tale ar avea nevoie de ceva decoratiuni, de un plus de sarm? Sunt poate prea simpli, prea goi, prea banali, sau demodati? Ai vrea sa schimbi ceva in look-ul casei tale, insa fara a afecta prea grav bugetul familiei? Nu subestima puterea pe care o are o oglinda in decorul casei tale! Nu esti prea incantat de peretii de la intrare in casa? Un model de oglinda hol poate salva situatia si poate spune “Bine ati venit la noi!”. Vrei sa completezi dormitorul cu o oglinda eleganta? Ori poate livingul cu o oglinda cu rama masiva? Nu esti sigur pe ce forme si detalii sa mizezi? Aceste sugestii de decorare iti vor usura decizia.
Foto: decorits/Pinterest
Cum alegi oglinda in functie de marime
Dimensiunea oglinzii este importanta si poate fi influentata de multi factori. Marimea oglinzii o alegi avand in minte cat de mare este peretele sau impactul pe care vrei sa il aiba piesa decorativa.
O oglinda dreptunghiulara de perete sau de podea poate fi ideala pentru un dormitor in care poate nu ai mult mobilier. O oglinda mica se potriveste spatiilor restranse: pe hol, in baie, la masuta de machiaj, in timp ce o oglinda de intindere mare poate fi detaliul de care o sufragerie sau un dining room are nevoie.
Ce sa nu faci: sa nu alegi niciodata o oglinda mica pe un perete gol, caci va parea pierduta si deloc interesanta. Daca vrei ca oglinda fie centrul de interes, unde se duc privirile tuturor, alege o oglinda foarte mare sau una cu rama interesanta. O oglinda pe tot peretele poate fi folosita pentru a da profunzime camerei, pentru a face spatiul sa para mai mare.
Foto: ballarddesigns/Pinterest
Oglinda ideala in functie de forma
Unele oglinzi nu au rama. Asa ca forma lor deosebita sau ornamentele sunt cele care atrag atentia. Daca nu stii ce forma sa alegi: patrata, rotunda, ovala sau dreptunghiulara, uita-te cu atentie la elementele din spatiul tau.
Daca mobila este minimal si decorul are multe linii drepte, mizeaza pe o oglinda rotunda, care sa indulceasca atmosfera. Daca vrei sa scoti un colt in evidenta, alege o oglinda dreptunghiulara, clasica, eventual cu o rama masiva.
In ceea ce priveste scopul pe care il are o oglinda, forma ei poate schimba total camera. Oglinda lunga si orizontala adauga profunzime. Una verticala creeaza impresia de pereti inalti. O forma cu linii drepte se potriveste unui stil minimal sau ordonat. Iar oglinzile rotunde sau cu forme interesante se potrivesc decorurilor usor excentrice. Extra pont: creeaza diferite forme grupand mai multe oglinzi diferite, deasupra semineului, de exemplu.
Foto: skirtingboardsandchandeliers/Pinterest
Cum alegi oglinda in functie de rama
Oglinda trebuie aleasa in functie de stilul decorativ al casei. Insa poti surprinde si alegand o oglinda cu rama Baroc intr-un spatiu industrial, sau una moderna, intr-o camera traditionala. Rama oglinzii, alaturi de forma ei, defineste si mai bine stilul decorativ ales.
O rama ornata se potriveste camerelor cu influente etnice ori traditionale. Ramele mai simple, cu linii neincarcate, eventual din materiale metalice sau de plastic se asorteaza caselor moderne. Iar pentru stiluri eclectice, alege intotdeauna oglinzi interesante cu rame excentrice. In functie de culoare si textura, oglinzile cu rame albe sau din lemn sunt potrivite camerelor clasice sau cu un decor minimalist. Iar ramele aurii ori argintii sau poate metalice, cu detalii de fier forjat vor fi ideale in incaperile moderne.
Tine cont de aceste caracteristici speciale in functie de incapere
● Unde agat oglinda? Sau unde o asez?
● Cat de mare este spatiul pe perete destinat oglinzii?
Cand alegi oglinda pentru casa ta, intreaba-te mereu cum se raporteaza ea la spatiul unde o asezi. Iata cateva trucuri, pentru toate camerele:
Oglinda Hol
Daca vrei ca inca de la intrare musafirii tai sa fie intampinati de un decor cald si de o atmosfera relaxata, alege oglinzi rotunde sau in forma de inima. Ele se potrivesc deasupra bancutelor de hol sau incadrate de alte piese de mobilier. Daca ai mai mult spatiu, poti alege si o oglinda inalta de perete, in care sa te vezi inainte de plecare.
In functie de spatiul din baie, poti folosi o oglinda mica, rotunda sau ovala, deasupra lavoarului. Asigura-te ca in ea se va reflecta ceva interesant de pe peretele de vizavi, si nu un cuier cu halatele de baie, de exemplu. Daca ai mai mult spatiu, si o oglinda de podea dreptunghiulara, mare se potriveste aici.
Oglinda Baie
In functie de spatiul din baie, poti folosi o oglinda mica, rotunda sau ovala, deasupra lavoarului. Asigura-te ca in ea se va reflecta ceva interesant de pe peretele de vizavi, si nu un cuier cu halatele de baie, de exemplu. Daca ai mai mult spatiu, si o oglinda de podea dreptunghiulara, mare se potriveste aici.
Foto: apartmenttherapy/Pinterest
Oglinda Dormitor
Spatiul din dormitor ar fi bine sa nu fie aglomerat de multe piese de mobilier. Poti alege o oglinda de perete, dreptunghiulara, deasupra comodei sau chiar sprijinita pe ea. Ori poti miza pe oglinzi cu colturile rotunjite (stil arcada), deasupra patului, daca pe peretele de vizavi ai un tablou frumos sau un colt interesant.
Foto: westelm/Pinterest
Oglinda Living
Daca agati oglinda deasupra canapelei, poti alege chiar o un model la fel de mare cat sofaua. Tot in sufragerie poti oricand transforma un perete cu un grup de oglinzi diferite. O alta sugestie moderna este sa amesteci oglinzi si diferite tablouri, pentru a crea un colt interesant in aceasta camera. De asemenea, in living poti miza pe oglinzi cu ornamente interesante, cu forme deosebite si rame ce atrag atentia.
Foto: thestylesaloniste/Pinterest
De la marime la finisaje, de la forma la rama, sunt multe lucruri de luat in calcul cand alegi o oglinda. Si nu uita niciodata faptul ca oglinda, ca orice decoratiune trebuie sa se integreze in stilul decorativ al spatiului.