5.9 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialCum renovăm o bucătărie veche

Cum renovăm o bucătărie veche

Procesul de modernizare a locuinţelor se face diferenţiat, în funcţie de utilitatea fiecărei încăperi. Funcţiunile acestora dictează parametrii care direcţionează planurile şi lucrările de renovare.

Este de preferat ca renovarea locuinţei să fie guvernată de idei unitare, în aşa fel încât la final să se obţină o imagine de ansamblu armonioasă a întregului spaţiu locativ. Aceasta înseamnă că tema reamenajării trebuie să se regăsească în fiecare încăpere, mulându-se însă pe elementele specifice fiecăreia.

Bucătăria pe care o prezentăm se încadrează perfect în tiparul descris mai sus. În zona ei au avut loc cele mai importante modificări structurale din întreaga locuinţă. De aceea, renovarea şi amenajarea zonei au fost abordate unitar, spaţiul rezultat în urma integrării balconului şi a eliminării peretelui care separa bucătăria de vestibul fiind tratat ca un întreg. Această abordare s-a manifestat în special atunci când au fost alese materialele de finisaj şi elementele de mobilier. Astfel, pardoseala întregii suprafeţe a fost finisată cu acelaşi tip de gresie, în timp ce mobilierul ales face parte din aceeaşi categorie atât prin prisma designului, cât şi a culorii. Chiar şi elementele secundare care au venit să completeze amenajarea zonei se armonizează cu liniile, culorile şi materialele corpurilor de mobilier şi ale materialelor de finisaj. Iar aici trebuie să amintim elemente precum blatul micului bar care separă bucătăria de vestibul, uşa pliabilă a fostei cămări sau covoraşul rotund din vestibul.

Micul balcon a fost integrat în aria utilă, chiar dacă suprafaţa lui şi, mai ales, forma nu au avut o contribuţie semnificativă la mărirea spaţială a bucătăriei. Cu toate acestea, suprafaţa vitrată care a rezultat în urma închiderii balconului, precum şi fostul lui parapet de formă circulară dau un farmec aparte acestei zone. Înainte de aplicarea finisajelor ceramice, au fost executate lucrări de termoizolaţie care au implicat materiale precum vată minerală, profilele metalice, plăcile din gips-carton, dar şi şapa din ciment şi nisip.

A doua lucrare importantă de ordin structural a constat în eliminarea debaralei şi a peretelui frontal al bucătăriei, cel care o separa de vestibul. În partea superioară a golului rezultat a fost construită o semiarcadă din profile metalice şi gips-carton. De asemenea, folosindu-se aceleaşi materiale, în zona fostei uşi a debaralei a fost ridicat un perete fals cu înălţimea de 1,2 m, care are rolul să separe vizual cele două spaţii cu funcţiuni distincte. În partea superioară a acestuia a fost montat un blat din PAL melaminat.

Perete fals încadrează cele două corpuri mari de mobilier: unul pe pardoseală, iar celălalt suspendat.

Pe peretele longitudinal opus a fost amplasat frigiderul, el fiind de asemenea mascat vizual din direcţia vestibulului.

Uşa fostei cămări a fost înlocuită cu una nouă, pliabilă, ceea ce a condus la o îmbunătăţire considerabilă a funcţionalităţii. Acest lucru a fost cu atât mai important cu cât în spaţiul cămării au fost montate aragazul şi chiuveta. Conductele pentru deservirea chiuvetei au fost trase, prin peretele comun, din WC-ul de serviciu, în timp ce coşul de evacuare al hotei aragazului a fost conectat la coloana de aerisire a cămării. Soluţia a degrevat bucătăria de aceste elemente, altfel indispensabile, eliminând în acest fel o potenţială sursă de disconfort vizual.

În zona de întâlnire a peretelui pos­te­rior cu unul din pereţii longitu­dinali a fost montată o poliţă confecţionată din acelaşi material cu blatul montat pe peretele fals care separă bucătăria de hol. Ea a fost montată special pentru ca aici să fie amplasat un televizor de mici dimensiuni. Toate suprafeţele bucătăriei, mai puţin plafonul, au fost finisate cu plăci ceramice. Pentru pereţi s-a folosit faianţa, iar pentru pardoseală gresia în plăci mari, ambele din aceeaşi gamă cromatică.

Pentru conducta de gaz a fost construită o mască din gips-carton, în aşa fel încât aceasta să nu fie închisă complet, aşa cum o cer normele de siguranţă în vigoare.

Dintr-o încăpere prost organizată şi fără o idee clară privind ambianţa, în urma amenajãrii a rezultat un spaţiu aerisit , mult mai dinamic şi foarte funcţional.

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă