5.6 C
București
sâmbătă, 21 decembrie 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV RL. Interviu cu Vasile Blaga: “Cerem guvernanţilor să reducă fiscalitatea pentru...

EXCLUSIV RL. Interviu cu Vasile Blaga: “Cerem guvernanţilor să reducă fiscalitatea pentru cei care creeaza locuri de muncă”

Partidul Democrat Liberal este la ora actuală principalul exponent al opoziţiei, dar şi un actor important în ceea ce priveşte eforturile de refacere a dreptei româneşti. Partidul de centru-dreapta este expus unor atacuri venite din exterior, iar uneori chiar din interior. Vasile Blaga, preşedintele PDL, acordă României libere un interviu în exclusivitate despre situaţia actuală în care se află PDL-ul şi dreapta româneasca, dar şi despre viitor, cum ar fi alegerile prezidenţiale din 2014. Vasile Blaga critică fiscalitatea ridicată şi lipsa unor măsuri coerente, care să ajute mediul de afaceri, ale USL.

Floare Comşea: Domnule Vasile Blaga, am sa incep cu constatarea ca, la un an de la trecerea in opozitie si la cateva luni de la pierderea alegerilor, PDL nu s-a asezat pe un drum firesc al unui partid  puternic de opozitie, a fost socul pierderii alegerilor atat de mare? 

Vasile Blaga:  Intotdeauna, dupa o infrangere electorala, partidele isi regandesc drumul. Dupa pierderea alegerilor generale, noi am avut Conventia Nationala Extraordinara a partidului. A fost o competitie, in adevaratul sens al cuvantului in urma careia s-a format  o noua echipa la conducerea partidului – la sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie –  care a pornit la drum cu gandul de a pune in aplicare programul politic castigator la Conventie: ”Romania dreapta. PDL – dincolo de lozinci”. Va asigur ca in partid este o activitate foarte intensa care vizeaza doua planuri mari. Pe de o parte o reconstructie interna a partidului care necesita timp si eforturi. Si asta si facem. Majoritatea timpului suntem in teritoriu, in judete, unde este mult de construit. Al doilea plan presupune promovarea politicilor partidului pentru dezvoltarea Romaniei. PDL crede ca nu este suficient doar sa critici guvernul, asta o facem, ci  si sa vii cu solutii la marile probleme pe care Romania le are in acest moment. Pornind de la conceptia noastra, de la ceea ce ne diferentiaza de actuala putere, vrem sa aratam modul in care gandim statul. Noi vedem statul puternic, dar mult mai mic, un stat care sa sprijine cetatenii si sa nu-i opreseze. Trebuie sa  depasim situatia de acum , in care, practic, oamenii vad ca sunt mintiti in permanenta de catre actuala putere, care nu-si aplica masurile promise in campania electorala.

Perceptia este aceea ca opozitia facuta de PDL  este slaba.

Vasile Blaga Depinde si cine o spune, pentru ca in majoritatea cazurilor, din pacate, o spun actuali sau fosti colegi.

 “Nu poti sa fii in acelasi timp in interiorul si in afara partidului”

Da, aveti critici serioase din interior, asa incat, avem impresia ca inca nu s-a incheiat competitia interna odata cu rezultatul Conventiei.

Vasile Blaga: In ce priveste conducerea partidului, lucrurile s-au incheiat in 23 martie. I-as sfatui pe toti colegii care au ceva de spus sa se concentreze  pe batalia cu USL-ul nu cu propriul partid.

Cum va explicati ca nu o fac, credeti ca au o alta agenda?

Vasile Blaga: N-as vrea sa ma pronunt in locul lor. Noi am spus un lucru foarte clar si in programul politic si o spunem in permanenta – vrem dezvoltarea democratiei interne in partid. Oricare coleg, care are ceva de spus o poate face neingradit in interiorul partidului, desigur. Dar deciziile se iau ulterior in structurile partidului si avem obligatia cu totii sa respectam aceste decizii, pentru ca, mai multa democratie interna inseamna si mai multa responsabilitate. Nu poti sa te pui in permanenta inaintea  partidului, nu poti sa fii in acelasi timp in interiorul si in afara partidului.

Exista tot mai multe informatii ca un numar  insemnat de parlamentari,  grupati  in jurul Elenei Udrea vor pleca spre viitorul partid care se va constitui in jurul Presedintelui Traian Basescu, prin actiunea cosilierilor prezidentiali,  pornind de la Fundatia Miscarea Populara. 

Vasile Blaga: Eu nu vreau sa comentez zvonuri. Am avut o discutie extreme de cordiala cu grupul parlamentar din Camere Deputatilor. Nu am vazut probleme de netrecut, sunt mici probleme de orgolii care apar in orice tip de organizatie. In nici un caz nu sunt probleme care tin de politica partidului, de drumul partidului. Nici pe departe.

Cat de afectat este PDL de despartirea de presedintele Traian Basescu?

Vasile Blaga:  Eu cred ca lucrurile s-au spus dupa Conventia si n-as vrea sa revin la ele. Ma intereseaza mai putin acest aspect pentru ca  lucrurile au fost clarificate. Domnul Presedinte a spus ce-a avut de spus, noi am spus ce-am avut de spus si ne-am considerat pozitiile lamurite, clar lamurite, inca de atunci. Asa ca, n-as vrea sa comentez pe tema asta. Avem multe de comentat pe tema guvernarii USL, asta e preocuparea PDL. Iar noi lucrul acesta il vom face in  paralel cu lansarea programelor  noastre sectoriale. saptamana trecuta am lansat strategia pentru agricultura la Calarasi, noi o consideram un success. Au urmat dezbaterile pe tema politicilor publice pentru mediul de afaceri, dezvoltare regional si, saptamana aceasta, piata muncii si administratie locala.

Iata, astea sunt preocuparile noastre si nu sa ne uitam in trecut. Ce-a fost a fost. Eu cred ca lucrurile sunt lamurite.

 “USL nu si-a achitat promisiunile electorale; azi Romania are a doua povara fiscala din UE iar impozitarea fortei de munca reprezinta 37% din PIB”

Revenind la politicile de opozitie despre care vorbiti, electoratul de dreapta se simte putin reprezentat in acest moment, vorbim de oameni de afaceri, antreprenori, angajati din mediul privat, care  asteapta din partea PDL-ului  o alternativa la politicile actualei puteri.

 Vasile Blaga Electoratul de dreapta are toate motivele sa fie suparat, el este reprezentat in parlament doar de PDL care are 16% din actualul parlament. Pe de alta parte in permanenta noi spunem urmatorul lucru, USL nu si-a achitat promisiunile electorale. S-a batut cu pumnul in piept ca va reduce CAS-ul. Si vedem ca azi Romania detine a doua povara fiscala din UE, vedem ca 37% din bugetul României rezulta din impozitarea fortei de munca. Este normal ca aceasta situatie sa ii nemultumeasca profund pe cei care fac afaceri in Romania, care produc ceva, care creeaza locuri de munca.

Aceasta este marea problema a mediului de afaceri, supraimpozitarea muncii.

Vasile Blaga: Tocmai spre zona aceasta ne indreptam si acestor oameni noi le prezentam maine ( n.r 23 mai),  punctele noastre de vedere, care au drept obiectiv constituirea unei reale clase de mijloc. Marile state puternice economic din Europa precum Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, tocmai pe asta se bazeaza, pe o clasa de mijloc bine consolidate. Asta trebuie sa faca si PDL prin politicile publice pe care le propune. Iar o clasa de mijloc adevarata nu poate aparea in absenta unor politici care le dau curaj oamenilor sa inceapa afaceri, sa se dezvolte. Dezvoltarea mediului de afaceri este bunastarii in Romania.

Credeti ca a facut-o suficient atunci cand a fost la guvernare?

Vasile Blaga:  Trebuie facuta o diferenta clara. Probabil ca noi nu am facut suficient de multe lucruri, nu atatea cate am vrut sa facem. Dar va amintesc vremurile in care a guvernat PDL. Prima preocupare a PDL a fost, in toata guvernarea sa, ca Romania sa nu intre in deriva, sa nu intre in situatia de a nu mai functiona. Drept urmare, politicile promovate de PDL s-au concentrat pe stabilizarea macroeconomica a Romaniei. Si am reusit, luand masuri necesare chiar daca dureroase. Acum, cand Ponta se lauda ca Romania se imprumuta in conditii avantajoase de pe pietele externe spune de fapt ca Guvernele sustinute de PDL si-au facut bine treaba.

Pe de alta parte, spuneti-mi o singura masura luata de acest  guvern pentru a ajuta mediul de afaceri, pentru a-I ajuta ca,  macar, intr-o prima etapa sa isi pastreze actualii angajati si in a doua etapa sa creeze noi locuri de munca. Noi vedem ca lucrurile s-au intamplat exact invers, in aceasta perioada avem din pacate cu aproape 70.000 de oameni mai multi someri, comparand aprilie 2012 cu aprilie 2013. Vedem ca in continuare se anunta disponibiliarea  a zeci de mii de oameni,  ca discutam,  de oamenii de la Posta Romana pe care i-ati vazut in strada, ca discutam de industria metalurgica pusa complet la pamant dupa ce Mechel da afara 6000 de oameni. Comunitati intregi sunt puse in dificultate – Otelul Rosu, Campia Turzii, Targoviste si chiar Galatiul unde un intreg judet depinde de Arcelor Mittal. Retragerea Arcelor Mittal ar fi un dezastru pentru Romania. Industria neferoasa este si ea in mare dificultate, oamenii de la Tulcea si Zlatna au iesit si ei in strada. Aflam de la Guvernul facator de locuri de munca ca urmeaza 9.000 de disponibilizari si la CFR.  La Oltchim si Arpechim locurile de munca sunt si ele in pericol si asta de ce? Pentru ca USL nu se preocupa de guvernare, de pastrarea locurilor de munca din tara asta. Guvernul USL nu a invatat nimic din licitatia pentru Oltchim facuta in bataie de joc si in dispret fata de oamenii angajati acolo. Vedem ca scenariul risca sa se repete la privatizarea CFR Marfa. Toate aceste disponibilizari, toate aceste locuri de munca pierdute nu face decat sa scada si mai mult numarul celor care lucreaza in economie si care sustin sistemul bugetar. Am tot respectul fata de cei care lucreaza in sistemul bugetar. Dar un invatamant de calitate, un sistem de sanatate eficient pot veni atunci cand veniturile statului cresc ca urmare a activitatii economice.

“Nu unificarea dreptei in jurul a doi- trei lideri, ci in jurul valorilor”

Revenind la politica, avem la anul viitor, alegeri europarlamentare si prezidentiale, dreapta este fragmentata in acest moment  si asta o face sa fie si slaba. Se vorbeste tot mai mult despre unificarea dreptei, cum vedeti posibil, lucrul acesta?

Vasile Blaga: Am spus demult acest lucru, nu acum o luna sau doua. Noi chiar vedem necesara unificarea dreptei. Dar consideram ca trebuie sa se faca in jurul PDL. Suntem, totusi, un partid parlamentar care dupa ultimele analize sociologice are 18-19 procente. Nu spun ca este mult dar este un bun punct de plecare in actiunea de reconstructie a dreptei. Eu cred ca atunci cand vorbim despre reconstructia dreptei trebuie sa punem, in primul rand, pe masa principii, valori, un proiect de dezvoltare a Romaniei, o viziune asupra statului. Abia apoi trebuie gandita o strategie de unificare a dreptei. Unificarea dreptei este cu totul altceva decat clamarea proiectului.

Despre unificarea dreptei se vorbeste de mult timp, sa amintim in acest context,  proiectul lui Valeriu Stoica de construire a unui partid mare pe zona de dreapta.

Vasile Blaga: Un singur partid mare pe dreapta, in acest moment este destul de greu de realizat si datorita valorilor dreptei pe care multi le clameaza dar putini le respecta. Asta nu inseamna ca nu trebui facuti pasii necesari ca intr-un viiitor un astfel de obiectiv sa poata fi realizat. As remarca insa ca o mare parte a electoratului de dreapta, din pacate, nu are cum sa se exprime prin vot. Sa nu uitam ca in strainatate lucreaza in prezent  peste de trei milioane de romani,  oameni care nu au plecat de bine din tara, dar care si-au luat soarta in propriile lor maini si care ar vota in majoritate  partide de centru dreapta, lucru demonstrat in timp la alegeri. Ei bine, oamenii acestia nu au posibilitatea in cea mai mare parte, sa voteze,  desi este dreptul lor constitutional. De aceea PDL a initiat proiectul votului prin corespondenta si alte masuri pe care guvernul trebuie sa le ia pentru ca fiecare cetatean roman, sa poata sa se exprima la urne.

Dar repet, un mare partid de dreapta nu trebuie sa se intample pentru ca cineva clameaza acest proiect din gura. Trebuie sa vina ca o nevoie fireasca si din acest motiv prima oara trebuie sa punem pe masa idei, valori, strategii. Trebuie sa gandim la fel, sa vedem statul la fel, centru dreapta la fel, inainte de toate. Motorul unificarii nu trebuie sa fie doi, trei lideri ci ideile in jurul carora se face unificarea.

 “Pana la sfarsitul anului candidatul prezidential va fi desemnat”

Competitia pentru alegerile prezidentiale de la anul se anunta a fi una foarte serioasa si in acest context al unificarii dreptei, in acest moment,  dreapta, nu are un candidat.

Vasile Blaga: Dar sunt doritori pe segmental de centru dreapta. Eu m-am angajat in fata partidului ca prezidentiabilul PDL va fi desemnat transparent. Si sunt multi colegi de partid care isi doresc sa candideze la prezidentiale.

Asta, presupunand?

Vasile Blaga:  Ma refer la alegeri interne in partid pentru desemnarea candidatului PDL. Pana la sfarsitul anului  candidatul  va fi si desemnat. Nu cred ca alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului viitor sunt pe agenda cetateanului. Suntem preocupati noi, partidele politice si presa. Va garantez ca si noi vrem sa promovam un candidat credibil, cu sanse. Si am convingerea ca vom reusi.

 “Am inteles ca Partidul Popular are probleme cu lucerna; numai sa aiba grija, daca mananca vacile prea multa lucerna, nu le va face bine”

Pe scena politica se anunta infiintarea unui nou partid de centru dreapta, in jurul Presedintelui Traian Basescu, pornind de la Fundatia Miscarea Populara, infiintata de consilierii  prezidentiali. In ce masura va afecta PDL-ul, daca  se vor alatura acestui partid si unii membri PDL?

Vasile Blaga: Orice plecare din partid ne afecteaza, dar pana la urma,  discutam de oameni maturi care-trebuie sa-si aleaga singuri drumul in viata . Asa ca, pe noi nu ne intereseaza nici  viitorulul Partidului Popular, care, acum,  am inteles ca are probleme cu lucerna. Numai sa aiba grija, daca vacile mananca prea multa lucerna,  nu le va  face bine. Noi suntem interesati de viitorul PDL, care acum este singura forta de opozitie si se demonstreaza acest lucru in Parlamentul Romaniei.

În acest context, cum comentaţi declaraţia făcută recent la RFI de consilierul prezidenţial, Sebatian Lăzăroiu, potrivit căruia, până în 2016, PDL ar putea să nu mai existe?

Vasile Blaga: “Albă ca Zapada” demonstrează, cu vârf şi îndesat, adevărul biblic că “nimeni nu e proroc în ţara lui”. Niciuna dintre “viziunile” domnului Lazaroiu nu s-a împlinit. Până acum s-a străduit din răsputeri să convingă lumea că Fundaţia Mişcarea Populară nu se va transforma niciodată în partid politic şi că această idee ar fi venit pe surse răuvoitoare din PDL. Dar chiar ei discută acum de sondaje, vor să vadă dacă cei din Mişcarea Populară doresc să înfiinţeze un partid.

“Suntem total impotriva reducerii pragului la referendumul privind Constitutia”

Comisia din Senat a votat, cu doar două voturi împotrivă, reducerea pragului la referendumul pentru modificarea Constitutiei, la 30%. Cum se poziţionează PDL?

Vasile Blaga: Total împotrivă. De altfel cele doua voturi impotriva au venit de la cei doi senatori PDL membri ai comisiei juridice. Nu putem fi de acord cu asa ceva. Pe de-o parte, pentru că actuala Constituţie a fost votată în 2003 – este adevat, în două zile – cu o majoritate de voturi exprimata la urne de peste 50% dintre romanii cu drept de vot. Şi iată că, din considerente ce tin de groaza USL de esec la referendum,  cvorumul a fost redus la 30%, motivându-se că sunt şi alte state în UE care au cvorum sub 50%. Dar, atunci când spui un adevăr pe jumătate, de fapt minţi din răsputeri! Să vedem care sunt celelalte 12 state din UE care au cvorum de 50% +1 şi de ce au acest cvorum. Nouă dintre ele provin din fostul lagăr socialist şi le este teamă de o viaţă politică cu un partid unic, pentru că au suferit atata timp. O altă ţară, a zecea, Italia, are si ea un trecut cu probleme. In plus mai sunt apoi Malta şi Suedia. Deci, vedem că majoritatea statelor care păstrează pragul peste 50% au avut un trecut politic totalitar pe care nu il mai vor repetat.

“Vara trecuta aparam pe baricade decizia CCR privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European de către Presedinte. Coabitarea buna a facut ca la ultimul Consiliu, Victor Ponta sa plece la Bruxelles. Nu mai e nimic de comentat aici.”

Cum comentaţi  funcţionarea Pactului de coabitare  dintre Preşedintele Traian Băsescu şi Primul -ministru Victor Ponta, în condiţiile în care, la un moment dat,  acesta pare să  fi îmbrăcat forma unui troc şi am în vedere momentul recent al numirii procurorilor?

Vasile Blaga: Văd că merge foarte bine. Noi nu am comentat numirea procurorilor şi am convingerea că am făcut bine. Politicienii nu trebuie să comenteze etapele premergătoare numirii procurorilor. Până la urmă, există un parcurs legal în acest proces.

În ultimul Raport MCV exista recomandarea unei proceduri transparente în numirea Procurorului General şi a Procurorului Şef al DNA

Vasile Blaga: Nu a fost respectată, este adevărat, dar, până la urmă, dacă CSM-ul spune că totul a fost în regulă, spunem şi noi că lucrurile sunt în regulă. Acum, după ce lucrurile s-au încheiat, noi am spus: am fi dorit o rocadă între Daniel Morar şi Laura Codruţa Kovesi din motive care ţin de binele acestei ţări. Am citit cu toţii Rapoartele MCV din ultimii ani. Permanent, instituţiile pe care cei doi le-au condus, dar şi cei doi personal, au primit foarte bune aprecieri. Prin urmare, ni s-ar fi părut potrivită o rocadă între cei doi procurori. Dar, iată, s-a ajuns la o altă soluţie. PDL respecta insa punctele de vedere exprimate in MCV.

Politic, vedeţi în ultimul timp o apropiere a preşedintelui Traian Băsescu de PSD şi în primul rând de Victor Ponta?

Vasile Blaga: Politica Preşedintelui îl priveşte pe domnul Preşedinte, noi nu o comentăm. Un singur lucru aş vrea să spun: vara trecută eram pe baricade, tocmai pentru a apăra punctul de vedere al Curţii Constituţionale potrivit căruia România este reprezentată la Consiliul European de Preşedinte. Coabitarea bună a făcut ca, la ultimul Consiliu, Victor Ponta să plece la Bruxelles. Nu e nimic de comentat aici.

În eventualitatea că se va rupe USL-ul, cum se va poziţiona PDL în raport cu cele două partide, PSD şi PNL?

Vasile Blaga: PDL este un partid aflat în opoziţie, iar preocuparea lui este de a face o opoziţie coerentă, puternică USL-lui, de a oferi soluţii românilor şi, în acelaşi timp, de a se reconstrui, de a se ramforsa. Am mai trecut printr-o astfel de situaţie, în 2001 – 2002, ştim câtă muncă trebuie făcută şi asta facem. De fapt, noi privim USL-ul  în ansamblul lui, nu avem preferinţă pentru unul sau altul dintre partidele din USL. Noi spunem că trebuie să plătească împreună pentru ceea ce au promis şi nu au facut, aceasta este poziţia noastră. Nu credem că USL se va rupe prea curând. Au multe resurse de împărţit, ciolanul este mare.

“Nici nu le-a păsat guvernantilor că cei mai mulţi dintre agricultori nu ştiu ce biruri le-a pus pe cap Guvernul Ponta”

Cum vede PDL ieşirea din criză a României?

Vasile Blaga: Doar prin dezvoltarea clasei de mijloc şi prin crearea de locuri de muncă. Problema cea mai mare, după cum este percepută de cel puţin 60% dintre români – iar asta nu o spune doar PDL, ci şi economişti de renume sau oameni interesaţi de viaţa publică românească – este problema locurilor de muncă. Or, ieşirea din criză nu se va face decât creând condiţiile pentru înfiinţarea de noi locuri de muncă, deci, dezvoltarea clasei de mijloc. Iar pentru ca să realizăm acest obiectiv trebuie să luăm măsuri concrete. De aceea le cerem guvernanţilor să reducă fiscalitatea pentru cei care crează locuri de muncă. Le-am cerut public să amâne şi termenul până la care cetăţenii din mediul rural, cei implicaţi în agricultură, trebuie să depună declaraţiile de impozitare. Nici nu le-a păsat că cei mai mulţi dintre agricultori nu ştiu ce biruri le-a pus pe cap Guvernul Ponta. Nu ştiu că trebuie să plătească un milion de lei vechi pentru fiecare hectar pe care îl posedă, începand de al treilea hectar în sus. Nu ştiu că trebuie să plătească un milion de lei vechi pentru fiecare vacă, începând de la a doua. Nu ştiu că trebuie să plătească pentru fiecare oaie de la a şasea în sus. Românii încă nu ştiu că trebuie să plătească 12 milioane de lei vechi pentru fiecare hectar de vie începând de la al treilea, nu ştiu că trebuie să plătească 40 de milioane de lei vechi pentru fiecare hectar de pomi fructiferi începând de la al treilea şi nu ştiu că trebuie să plătească 16% impozit plus CAS din venitul obţinut din cultura mare, din pomicultura, din viticultura. Guvernului Ponta nu-i pasă de faptul că oamenii nu au fost informaţi. Probabil că are în plan să-i umple de amenzi.

Cum vedeţi agricultura în contextul relansării economiei? 

Vasile Blaga: O vedem ca un motor de creştere economică a României. Noi asta am spus mereu, rolul agriculturii este, evident, acela de a produce hrană, iar dacă am avea productivitatea din UE am produce hrană pentru toată România si inca trei in plus. Dar iată că noi suntem în situaţia în care, deşi fiecărui cetăţean îi revin 0,7 hectare de teren arabil, aproximativ suprafaţa unui teren de fotbal, noi importăm alimentele. Exporturile de legume şi fructe sunt de 7-8 ori mai mici decât importurile. Pe de altă parte vedem că toată lumea vorbeşte că de la 1 ianuarie 2014 se liberalizează piaţa funciară din Romania şi lumea este speriată că vor veni străinii să ne cumpere pământurile. Sigur, asta este o problemă, noi vedem că acapararea de terenuri agricole este o strategie a statelor care în acest moment au resurse financiare.

Noi n-am avut in 23 de ani politici eficiente pentru agricultura…

Vasile Blaga: Problema este că Guvernul, că de aceea guvernează, trebuie să fie preocupat ca românii să nu fie în situaţia să-şi vândă pământul, ca romanii sa vina sa-si cultive pământul în folosul lor şi în folosul naţiunii. Asta trebuie sa ne preocupe si sa-i preocupe pe guvernanti.

Ce părere aveţi despre ideea ministrului economiei, Varujan Vosganian, privind reindustrializarea economiei?

Vasile Blaga: Este o idee pe care am promovat-o şi noi şi o promovăm în continuare în oferta noastră electorală. De aceea, noi ne-am şi manifestat consecvent pentru a reporni industrii în care România ar putea redeveni competitivă. Spre exemplu, mineritul ar fi una din zone sau realizarea independenţei energetice a României, ca să nu mai depindem de importul de gaze de la un singur furnizor. Deci, noi susţinem acest obiectiv. Dar ce să cred eu din cele facute de domnul Vosganian? Atât de mult a reindustrializat România încât, iată, cerinţa scăzută de energie electric – pentru ca industria nu merge – a făcut ca el să trimită în concediu fără salariu, forţat, 19000 de angajaţi. 

Nota redactiei: interviul cu Vasile Blaga a fost consemnat in data de 22 mai a.c. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă