19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialOMV, cel mai mare acţionar Nabucco, va împărţi costurile cu GDF Suez

OMV, cel mai mare acţionar Nabucco, va împărţi costurile cu GDF Suez

După preluarea participaţiei nemţilor de la RWE, OMV ajunsese cel mai mare acţionar al companiei de proiect pentru gazoductul Nabucco, cu 33%. Austriecii s-au hotărât să împartă o parte din costuri (şi viitoarele profituri) cu francezii de la GDF Suez, cedându-le 9% din acţiunile consorţiului.

Grupul francez de utilităţi GDF Suez a preluat de la compania austriacă OMV un pachet de 9% din acţiunile Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect a proiectului pentru gazoductul Nabucco, pentru o sumă neprecizată, devenind cel de-al şaselea partener în proiectul Nabucco, potrivit unui comunicat transmis marţi de OMV. Anterior, austriecii achiziţionaseră participaţia de 16,67% a grupului german RWE la Nabucco, după retragerea sa din proiect, dublându-şi ponderea în acţionariat. În acest mod, OMV împuşcă doi iepuri: îşi recuperează o parte din bani şi atrage un acţionar puternic care să ofere o susţinere suplimentară proiectului degrevându-se de o parte din viitoarea investiţie în construcţia gazoductului care atârna prea greu pe umerii săi.

Proiectul Nabucco West, varianta prescurtată a Nabucco, vizează alimentarea Europei cu gaze naturale pe an printr-un gazoduct care ar urma să transporte gaze din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria. Iniţial, gazoductul urma să traverseze şi teritoriul Turciei, având o lungime de 3.900 kilometri şi un cost estimat la 7,9 miliarde euro. Proiectul a fost revizuit anul trecut şi redenumit Nabucco West, lungimea fiind redusă la 1.300 kilometri (porţiunea din Turcia a fost înlocuită cu gazoductul TANAP), cu tranzit prin Bulgaria, România şi Ungaria. Principala sursă de alimentare cu gaze a Nabucco va fi exploatarea Shah Deniz II din Azerbaijan, însă nu a fost luată încă o decizie politică în acest sens. Există în acest moment două posibile rute. Din Turcia, gazul va lua fie drumul conductei TAP-Trans-Adriatic Pipeline (un proiect de gazoduct pe relaţia Turcia-Grecia-Albania Italia, dezvoltat de E.On şi Statoil-unul dintre acţionarii proiectului Shah Deniz) find transportat spre Grecia şi Italia, fie va lua calea Nabucco West  spre Austria.

Actionarii Nabucco (OMV, MOL, Transgaz, Bulgargas, Botas) semnaseră în ianuarie un acord de cooperare, precum şi un acord de opţiuni de subscriere şi de finanţare cu acţionarii câmpului  Shah Deniz. Acordul prevedea ca SOCAR, BP, Statoil şi Total ar putea finanţa în comun dezvoltarea conductei Nabucco primind în schimb jumătate din acţiuni. Decizia finala a Consortiului Shah Deniz este asteptata pentru luna iunie 2013.

Proiectul de lege privind lucrările necesare pentru dezvoltarea conductei Nabucco a fost adoptat săptămâna trecută în Camera Deputaţilor  cu 329 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”. Acesta prevede, printre altele, reglementarea expresă a dreptului de proprietate privată asupra conductei, respectiv a conţinutului drepturilor asupra terenurilor afectate, determinarea regimului juridic aplicabil activităţilor de transport de gaze naturale prin conductă, constituirea dreptului de superficie şi de servitute asupra terenurilor terţelor persoane în favoarea Nabucco România şi reglementarea criteriilor în baza cărora se va efectua plata indemnizaţiilor către proprietarii sau titularii de activităţi asupra terenurilor afectate.

 

Cele mai citite

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...

Deciziile Fed privind dobânda de referință influențează economia globală și costurile de împrumut

Modificările recente ale ratei dobânzii de referință de către Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite au un impact nu doar asupra economiei americane, ci...
Ultima oră
Pe aceeași temă