6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE. Ce pagube ar produce renunţarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4...

UPDATE. Ce pagube ar produce renunţarea la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

UPDATE: Teodor Chirică, membru al comitetului executiv al Forumului Atomic European (FORATOM) şi fost director general al Nuclearelectrica, apreciază că lipsa deciziei politice în derularea proiectelor de producţie a energiei, inclusiv reactoarele 3 şi 4, şi „pasarea” acestora de la un Guvern la altul vor duce la situaţia în care România nu va mai avea suficientă energie din surse interne şi va fi nevoită să importe, astfel că preţurile vor „exploda”, transmite Mediafax.

„Lipsa de decizie şi rostogolirea de la o legislatură la alta vor duce la importuri de energie şi la explozia costurilor. Ţara se va sufoca”, a spus el.

 

Abandonarea construcţiei reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar aduce pierderi în economia românească de circa 3 miliarde euro, prin dispariţia industriei nucleare orizontale, lipsa de noi contracte şi nevalorificarea investiţiilor deja realizate, potrivit unui studiu elaborat de asociaţia Romatom, conform Mediafax.

„Renunţarea la acest proiect (…) va demobiliza până la dispariţie industria nucleară orizontală românească, iar o serie de cheltuieli deja efectuate (…) reprezentând circa un miliard de euro, nu vor mai fi valorificate”, se arată în studiu.

Sursa citată estimează la 1,6-1,8 miliarde de euro bunurile şi serviciile care pot fi contractate, dacă proiectul va fi finalizat, în caz contrar urmând să fie afectată semnificativ şi siguranţa sistemului energetic.

De asemenea, bugetul de stat ar pierde anual 12,5 milioane de euro, sumă aferente celor 16.000 de locuri de muncă necesare pentru acest proiect.

Investiţia pentru cele nouă reactoare este evaluată la 6,4 miliarde de euro.

Potrivit lui Ion Rotaru, reprezentant al Romatom, există un interes deosebit al companiilor româneşti să participe la construcţia reactoarelor nucleare 3 şi 4, respectiv 71 de societăţi, specializate în producţia de componente, echipamente, construcţii-montaj, proiectare şi inginerie în sectorul nuclear civil.

Cele 71 de companii au avut anul trecut au avut o cifră de afaceri cumulată de 2,4 miliarde de lei (550 milioane euro).

Studiul recomandă Guvernului „un lobby inteligent” la nivelul UE pentru atragerea finanţării, nu doar pentru centrala de la Cernavodă, ci şi pentru alte mari proiecte, precum hidrocentrala Tarniţa, judeţul Cluj, a mai pus Rotaru.

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, a afirmat că energia nucleară s-a integrat în Europa înaintea politicienilor şi că speră în finalizarea investiţiei de la Cermavodă.

„Cred că este bine să menţinem acest proiect. Cu siguranţă este o decizie strategică, sunt convinsă că ne va da tuturor încrederea să participăm la construirea acestor proiecte, e păcat să nu utilizăm ceea ce avem. Sper să finalizăm cu mare succes acest proiect”, a spus Lulache.

Guvernul încearcă să resusciteze investiţia de la Cernavodă, după ce, în urma unor decizii care au afectat structura acţionariatului companiei de proiect, mai mult de jumătate dintre investitori au renunţat la proiect, în 2010.

Iniţial gândit să fie derulat de un joint venture între stat, reprezentat de Nuclearelectrica, şi companii străine, în care niciunul dintre participanţi să nu aibă pachetul majoritar, proiectul reactoarelor 3 şi 4 este acum controlat de stat, cu o participaţie de peste 80%.

Centrala, administrată de compania de stat Nuclearelectrica, funcţionează cu două reactoare, care asigură anual 18% din necesarul de electricitate al ţării. Centrala, a cărei construcţie a început în timpul regimului comunist, este prevăzută să aibă cinci reactoare nucleare.

Înfiinţată în 2001, asociaţia Romatom are în prezent peste 30 de membri, firme din România şi străinătate care produc energie electrică şi termică prin procese nucleare sau furnizează bunuri sau servicii în industria nucleară românească, precum şi firme cu activităţi în domeniul energeticii în general. Printre membrii Romatom se numără Nuclearelectrica, RAAN, UTI Systems, Doosan IMGB şi Ansaldo.

Cele mai citite

Sadiq Khan, primarul Londrei, îl acuză pe Donald Trump de rasism și islamofobie

Primarul laburist al Londrei, Sadiq Khan, i-a reproşat preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, că l-a atacat în timpul primului său mandat (2017-2021) din...

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

Sondaj INSCOP Research: Marcel Ciolacu 25,3%/George Simion 19,1%

Marcel Ciolacu (PSD) conduce în clasamentul intenţiei de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, cu 25,3%, urmat de George Simion (AUR), cu 19,1%,...
Ultima oră
Pe aceeași temă