3.2 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialEvacuarea condensului aparatului de aer condiţionat

Evacuarea condensului aparatului de aer condiţionat

Rezolvarea ingenioasă a micilor probleme reprezintă una din premisele obţinerii unui rezultat final care să potenţeze confortul proprietarilor. În general, soluţionarea problemelor de mică anvergură este făcută conform cu anumite tipare. Faptul că meşterii şi proprietarii au la îndemână acest repertoriu de soluţii, le uşurează alegerea. Însă, nu întotdeauna soluţiile respective sunt cele mai eficiente, alternativele putând să se dovedească mai viabile.

Pentru a demonstra cele afirmate mai sus, am ales un caz cât se poate de banal. Este vorba de montajul conductei prin care este evacuat condensul aparatului de aer condiţionat.

Soluţia standard constă în direcţionarea acesteia în afara clădirii printr-un orificiu practicat ­într-un perete exterior, locul în care se scurge apa fiind totalmente neglijat de proprietar. În cazul nostru, proprietarul nu a vrut să perforeze peretele (pentru a nu crea o punte termică între interior şi exterior) şi nici să lase apa rezultată din condens să se scurgă pe trotuarul din faţa casei.

Pentru a rezolva situaţia, meşte­rii au montat o conductă din PVC în interiorul camerei. Aceasta a fost conectată la conducta de scurgere a apei pluviale care exista la baza imobilului. Conducta din PVC a fost integrată în straturile de finisaj ale camerei, în felul acesta fiind rezolvat şi aspectul estetic al problemei.

Etape de lucru

1. Conectarea la conducta pluvială

Iniţial, în timpul lucrărilor de izolare a fundaţiei ­clădirii, a fost făcută ­conexiunea între conducta ­pluvială şi interiorul ­camerei. La aceasta a fost conectată o primă parte a ­conductei din PVC.

2. Crearea ­şanţului ­pentru montaj

În funcţie de acest prim segment a fost stabilit locul de montaj al aparatului de aer condiţionat. Între cele două elemente a fost săpat în perete un şanţ în care urmează să fie montată ­conducta.

3. Mufarea cotului

În partea superioară a conductei, în zona în care se va realiza conexiunea cu aparatul de aer condiţionat, a fost montat un cot. Acesta are rolul să compenseze grosimea straturilor de finisaj.

4. Ajustarea ­conductei

Lungimea ­şanţului din perete a fost proiectată pe conducta din PVC. Aceasta din urmă a fost tăiată ulterior cu ajutorul unei pânze abrazive montată pe ferăstrăul pendular.

5. Mufarea ­conductei

Tăiată la ­dimensiunile necesare, ­conducta a fost mufată ­mecanic în segmentul deja montat în partea inferioară a peretelui. Ea a fost fixată provizoriu înaintea lucrărilor de finisaj.

6. Montajul ­plasei de armare

Pe peretele de cărămidă a fost montată plasă de armare din fier-beton. Aplicarea plasei în zona conductei din PVC a fost făcută cu atenţie, pentru ca poziţia acesteia să nu fie afectată.

7. Tencuirea peretelui

După ce plasa a fost fixată, s-a trecut la tencuirea peretelui. Trei săptămâni mai târziu, pe perete a fost construită o structură din profile metalice în care a fost introdus un strat de vată minerală cu folie metalică.

8. Placarea cu gips-carton

Ultimul strat de finisaj a fost realizat din plăci de gips-carton. Placa din zona conductei a fost perforată înainte de fixarea definitivă, în aşa fel încât să se poată face conexiunea cu conducta de condens a aparatului de aer condiţionat.

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...

Marcel Ciolacu, desemnat prim-ministru de Klaus Iohannis: Guvernul Ciolacu 2 pregătit să fie votat de către parlamentari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat astăzi desemnarea oficială a lui Marcel Ciolacu în funcția de prim-ministru al României. Guvernul Ciolacu 2, format prin coaliția...

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă