27.8 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialREVISTA PRESEI. Panama Papers-Cercul Zero. Toţi oamenii preşedinţilor

REVISTA PRESEI. Panama Papers-Cercul Zero. Toţi oamenii preşedinţilor

Ziarele de marţi scriu despre efectele scandalului mondial Panama Papers, despre un prejudiciu colosal la ANAF Ilfov, dar şi despre topul celor mai mari salarii ale expaţilor din România.  

Sub titlul „Islamolog, despre efectul nefast al creşterii islamofobiei europene: dă sens discursului jihadist”, „Adevărul” publică un interviu cu islamologul Marius Lazăr, cadru didactic la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, unde predă, printre altele, Istoria şi geopolitica Orientului Mijlociu contemporan. Ziarul scrie că „creşterea aversiunii europenilor faţă de musulmani serveşte pe de o parte intereselor unor partide extremiste de pe continent, dar mai ales unor ideologi jihadişti, pentru care integrarea musulmanilor în societăţile gazdă este „o oroare“, susţine islamologul Marius Lazăr. Falia din ce în ce mai mare dintre musulmani şi europeni dă sens discursului radical islamist”.

Sub titlul „Panama Papers-Cercul Zero. Toţi oamenii preşedinţilor”,  „Gândul” prezintă lista completă a şefilor de stat şi guvern, unii încă în funcţie, care personal s-au folosit de această suveică sau apropiaţi ai lor sunt implicaţi în cel mai mare scandal de acest tip din ultimii ani.

„Evenimentul Zilei” scrie despre „Prejudiciul colosal care i-a uluit pe inspectorii de la Curtea de Conturi. Unde sunt sutele de milioane de euro de la ANAF Ilfov?”. „Conform cetateanul.net, un raport de control finalizat în urmă cu doi ani, pe 4 aprilie 2014, a scos la iveală un prejudiciu de 1.186.328.617 de lei, adică echivalentul a 266 milioane de euro. Plenul Curții de Conturi a României a hotărât la 12 februarie 2014, trimiterea raportului la DNA pentru acuzația de abuz în serviciu. Odată intraţi pe fir, procurorii DNA au început să cerceteze și rambursările ilegale de TVA, a căror valoare ar fi chiar mai mare decât prejudiciul constatat. În perioada controlată, la conducerea AJFP Ilfov se aflau Marinel Rizea și Claudiu Ristea”.

Cotidianul” remarca simplu: „Comunicatul DNA care pune cruce afacerii secolului” şi îş citează pe Bogdan Tiberiu Iacob de la inpolitics.ro: „România ultimului deceniu și jumătate s-a confruntat cu o mega-escrocherie recunoscută azi unanim drept afacerea secolului. E vorba de scandalul retrocedărilor, grație căreia o mînă de indivizi cu relații sus-puse au înșfăcat imobile, terenuri, bunuri de patrimoniu șamd, în numele adevăraților moștenitori”. 

HotNews” se referă la scandalul Panama Papers şi scrie „Autoritatile din SUA examineaza informatiile publicate / Statele europene lanseaza anchete fiscale / Cel putin 28 de banci germane apar in documente / Comisarul European Pierre Moscovici solicita intensificarea luptei impotriva evaziunii fiscale”.

„Jurnalul Naţional” reţine din declaraţiile ministrului justiţiei faptul că „sistemul naţional de probaţiune este într-o situaţie chiar mai gravă decât cea a penitenciarelor, din cauza numărului foarte mic de consilieri raportat la numărul persoanelor aflate sub supraveghere”.

„Ziarul Financiar” se întreabă retoric „De ce politicienii, liderii de stat şi de guvern, cei care promit că luptă contra evaziunii şi spălării de bani, îşi ascund averile în străinătate”. Un posibil răspuns: „Prin prisma documentelor Panama, care arată cât de răs­pândită este practica ascunderii averii în paradisuri fiscale printre politicieni şi oameni de afaceri din întreaga lume, miliardele vehi­culate de ministru par plauzibile. Datele extrase din aceste documente arată că numărul firmelor offshore, cele prin care se face evaziunea – cel puţin cele înfiinţate de protagonistul an­chetei jurnalistice, firma de avocatură panameză Mossack Fonseca – a început să scadă abrupt odată cu izbucnirea marii crize financiare mondiale. Aceasta poate însemna sume şi mai mari scoase din ţară”.

 Wall Street” prezintă „Topul celor mai mari salarii ale expatilor din Romania: americanii conduc detasat clasamentul”. Publicaţia detaliază: „Chiar daca Romania nu este neaparat o tara „a tuturor posibilitatilor”, mii se straini aleg totusi sa lucreze aici, iar unii dintre ei o fac pe salarii la care majoritatea romanilor nici nu ar putea sa viseze. Patru angajati cu cetatenie straina, dintre care trei americani, castiga cel mai mare salariu oferit unui expat, remuneratie cu care si-ar putea cumpara lunar o garsoniera sau un automobil de lux”.

„Gazeta Sporturilor” titrează „Rednic, după victoria cu Viitorul: „Știu sistemul, dar puncte nu prea luăm” + Ce îi răspunde lui Șumudică”, iar Prosport” scrie despre „olandezul Romario, mai ”brazilian” decât românul Romario! Viitorul – Dinamo 1-2, un meci marcat de gafa lui Cerniauskas şi de numărul personal al lui Kortzorg”.

„Libertatea” prezintă ŢDrama marii campioane Cătălina Ponor! Iubitul portorican a părăsit-o pentru o voleibalistă super-sexy!”, în vreme ce „Click” scrie despre un alt amor „Cum a ajuns Ion Dichiseanu să fie înşelat de iubită cu regele Spaniei”. Date: „1965. Cei doi s-au îndrăgostit la Festivalul de Film de la Beirut, iar după un an, Sara locuia deja în apartamentul lui Dichi”.

„Cancan” a aflat în premieră „cum îl va chema pe moştenitorul lui Borcea: Valentina a decis singură numele copilaşului, acesta este Cristian”.

 

Cele mai citite

Estimările privind recolta de floarea-soarelui în UE scad din nou, afectate de condițiile meteo nefavorabile

Firma de consultanță Strategie Grains a revizuit în scădere prognozele privind recolta de semințe de floarea-soarelui din Uniunea Europeană pentru acest an, pe fondul...

Visul Î.P.S. Ciolacu – Academia Catavencu

Î.P.S. Marcel Ciolacu… Nu, nu a trecut la cele bisericești. Î.P.S. înseamnă Întâiul Președinte Simigiu. Așadar, Î.P.S. Marcel Ciolacu a avut un vis....

Norvegia renunță la acordarea automată a azilului pentru refugiații ucraineni

Guvernul Norvegiei a anunțat vineri că încetează de îndată politica de acordare automată a azilului pentru refugiații ucraineni, marcând o schimbare semnificativă în abordarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă