9 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăTechPrimarii corupți, în topul preferințelor alegătorilor

Primarii corupți, în topul preferințelor alegătorilor

Majoritatea aleșilor locali cercetați de DNA au în continuare cote ridicate de popularitate și ar putea obține noi mandate, dacă nu ar exista obstacole juridice în calea candidaturii lor.

Sondajele de opinie dau rezultate paradoxale în ceea ce privește raportarea românilor la lupta anticorupție. Direcția Națională Anticorupție (DNA) are cote de încredere de peste 60% , în ciuda atacurilor sistematice ale unor posturi de televiziune la adresa acestei instituții. În schimb, românii i-ar vota, din nou, dacă ar avea posibilitatea să o facă, tocmai pe primarii care au fost acuzați de către procurorii anticorupție.

Cazul cel mai elocvent este cel al lui Marian Vanghelie, edilul suspendat al sectorului 5, care a anunțat, ieri, că va candida pentru un nou mandat la primăria sectorului 5. Acesta a făcut anunțul chiar la Parlament și a spus că în aproximativ trei săptămâni va organiza la Sala Palatului un congres al unei noi mișcări politice de stânga, întâlnire la care vor participa 6.000 de persoane. Marian Vanghelie (exclus din PSD) a fost trimis în judecată de DNA pentru 25 de infracțiuni, a fost arestat preventiv și plasat în arest la domiciliu. Cu toate acestea, potrivit unui  recent sondaj Sociopol,  Vanghelie este primul clasat în lupta pentru Primăria Sectorului 5 cu 33% din voturi. El este urmat de Daniel Chiriță (PSD) cu 30% și Ovidiu Raețchi (PNL) – 25%. Un sondaj de uz intern al PNL a dat rezultate similare.

Arestul nu scade popularitatea

Situația din sectorul 5 se regăsește și la nivelul Primăriei Generale și al altor sectoare.

Sorin Oprescu (independent susținut de PSD) este suspendat din funcția de primar general al Capitalei. În septembrie 2015, acesta a fost acuzat de  DNA și trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, abuz și constituire de grup infracțional. Potrivit unui sondaj IRES, realizat în aceeași perioadă, 53% din respondenții bucureșteni afirmau că ar vota cu Sorin Oprescu, dacă acesta ar câștiga procesul. 98% din cei intervievați aflaseră că primarul Bucureștiului este arestat preventiv. Accentuarea problemelor juridice a determinat eliminarea lui Sorin Oprescu din sondaje (pentru că partidele nu sunt interesate de scorurile celor care nu le mai pot fi adversari).

Aceeași gândire a alegătorilor se regăsește și atunci când vine vorba de primarii de sector. Astfel, un recent sondaj Sociopol relevă că 54% din cei chestionați au apreciat activitatea primarului suspendat al sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), iar 45% au afirmat că au încredere în el. Și acesta cu toate că Andrei Chiliman a intrat în atenția DNA încă din iunie 2015 și este plasat sub control judiciar. Nici unul dintre cei care și-au anunțat candidatura pentru Primăria Sectorului 1 nu are o cotă similară de încredere. Printre candidați se numără Dan Tudorache (PSD), Alexandru Na­zare (PNL), Laura Chiriac (ALDE) sau Eugen Tomac (PMP).

Revine Piedone?

De asemenea, 64% din locuitorii sectorului 2 cred că primarul suspendat Neculai Onțanu a făcut o treabă bună.  Menționăm că pe 25 martie Neculai Onțanu (UNPR) a fost arestat pentru 30 de zile pentru luare de mită. În acest caz, este necesară o observație: sondajul Sociopol a fost dat publicității pe 30 martie, dar datele au fost strânse între 10 și 20 martie, înainte ca Onțanu să fie arestat. Totuși, cercetările neoficiale ale partidelor, efectuate după data arestării, au confirmat acest trend.

La câteva luni după scandalul din Clubul Colectiv, fostul primar al sectorului 4, Cristi­an Popescu Piedone, are o cotă ridicată de încredere – 48%, în condițiile în care toate informațiile publicate de presă au dovedit implicarea lui Piedone în acordarea autorizațiilor pentru clubul care a ars, în ciuda faptului că nu îndeplinea condițiile. Totuși, fostul edil a anunțat inițial că se retrage din politică. Ulterior, liderii UNPR au anunțat că Piedone s-ar putea răzgândi și să candideze din partea lor. Deja în sector a început o operațiune „independentă” de strângere de semnături pentru susținerea candidaturii lui Piedone la Primăria Sectorului 4.

În București există doar doi primari de sector care nu au dosar penal, iar aprecierile la a­dresa acestora sunt diferite. Astfel, Robert Negoiță (PSD), primarul sectorului 3 are o cotă de încredere de 50%. În schimb, Rareș Mănescu (PNL) are o cotă de încredere de doar 8%.  Mănescu este acuzat de locuitorii sectorului 6 că este absent și că nu se implică în problemele sectorului. Practic, absenteismul este, în acest fel, taxat mult mai dur comparativ cu corupția. Mănescu a anunțat că va mai candida pentru un nou mandat. 

 

Alegerile locale sunt programate pe data de 5 iunie 2016. Săptămâna viitoare „România liberă“ va inaugura un serial special dedicat prezentării candidaților la alegerile locale din toată țara.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

FCSB își dorește un atacant de națională! Denis Alibec, numele vehiculat, dar transferul rămâne incert

FCSB continuă pregătirile pentru a doua parte a sezonului, în cantonamentul din Antalya, și este în căutarea unui atacant care să concureze cu Daniel...

Un nou caz „Bricheta” în Bundesliga! Union Berlin pierde la „masa verde” după un incident grav

Meciul Union Berlin - Bochum, disputat pe 15 decembrie în runda #14 din Bundesliga, a fost decis la „masa verde” în favoarea oaspeților, după...

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni: vreme caldă până aproape de mijlocul lunii februarie

În perioada următoare, valorile termice vor fi peste cele normale pentru această perioadă a anului, iar precipitațiile vor fi deficitare în majoritatea regiunilor. Meteorologii anunță...
Ultima oră
Pe aceeași temă