Dăncilă a reușit să enerveze fix electoratul cel mai pornit împotriva ei și a Partidului Social Democrat. Oricum românii din străinătate s-ar fi dus la vot, în majoritatea lor zdrobitoare, pentru a-l valida pe Klaus Iohannis pentru al doilea mandat în funcția de președinte. După ce au auzit „ăștia” din gura fostului premier pe care oricum îl detestau la cote maximale, mobilizarea acestora a crescut iminent.
Foarte mulți români care votează în afara granițelor își pun pe Facebook sau pe alte rețele sociale poze, sub hashtag-ul #ăștia, prin care transmit mesaje îndreptate împotriva prezidențiabilei PSD. La ora redactării acestor rânduri (n.r. – 13:33), din afara țării au votat 556.059 de români, iar numărul acestora continuă să crească exponențial. Asta în condițiile în care la primul tur au votat 675.348 de români, un record pentru oricare tip de alegeri în România postdecembristă. Dacă ritmul se va păstra, cu siguranță, cifra va fi depășită categoric la finalul zilei de duminică.
Gafă uriașă de comunicare politică
Ceea ce încerc să demonstrez este că Dăncilă a comis una dintre cele mai mari gafe făcute vreodată de un om politic, din perspectiva comunicării politice. Iar dacă va pierde lupta pentru Cotroceni, pe lângă multe altele, rostirea cuvântului „ăștia” a fost cu siguranță bomboana de pe coliva PSD din cadrul campaniei pentru alegerile prezidențiale.
„Ce a făcut (Iohannis – n.r.) pentru români, ca să îi aducă acasă? (…) Nu a avut nici măcar o deplasare dedicată românilor din Diaspora. Chiar dacă s-a deplasat în State, unde avem cei mai mulți români, nu s-a întâlnit cu ăștia, nu a vorbit despre ce o să facă pentru ca ei să vină în țară”, au fost cuvintele cu care Dăncilă a reușit să îi enerveze mai rău pe românii din Diaspora.
La scurt timp după cele afirmate, sfătuită de consultanții săi care au intuit impactul celor rostite, prezidențiabila PSD a încercat să dreagă busuiocul pe pagina sa de Facebook:
„Am văzut acest mesaj, precum și alte reacții venite în urma declarațiilor de aseară. Înțeleg perfect indignarea pe care o poate genera o asemenea exprimare, DACĂ ACEASTA MI-AR APARȚINE. Din păcate, declarația a fost scoasă din contextul în care a fost făcută (o enumerare mai amplă de categorii socio-profesionale, membri sau simpatizanți ai unui partid sau ai altuia, cetățeni români din țară sau din diaspora – toate supuse, în timp, unei încercări de împărțire și dezbinare din partea actualului președinte, la care face adesea referire folosind astfel de termeni).
Apelativul “ăștia” a fost folosit anterior de președintele Iohannis în declarațiile publice, făcând referire la “pesediști”, a scris Dăncilă pe Facebook, oferind și un link către declarația președintelui Iohannis pe care pretinde că a parodiat-o.
Oratoria, folosită de un personaj lipsit de talent
Indiferent de istoria unui om, punctual referindu-mă la seria de gafe făcute în spațiul public de Viorica Dăncilă, fiecare persoană merită să se bucure de prezumția de nevinovăție. Dar chiar și dacă luăm în calcul că Dăncilă nu ar fi vrut să se adreseze nerespectuos către românii din străinătate, tot rezultă o greșeală uriașă din partea șefei PSD. Faptul că a încercat să se folosească de oratorie pentru a-și ataca adversarul politic. Pentru că citarea unui cuvânt folosit de un oponent, în scopul de a-l ridiculiza, presupune clar o afinitate către retorică. Or, când demonstrezi de-a lungul timpului că nu ai nicio treabă cu acest domeniu, cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să stai cât mai departe de el.
Sau dacă dorești, în mod special, să încerci să vii cu ceva nou, îți iei măsuri de siguranță. În cazul de față, Dăncilă putea să spună „ăștia din Diaspora, așa cum îi place domnului Iohannis să se exprime” și atunci poate nu ar fi stârnit mai mult furia românilor din afara granițelor. Dar jocul greșeala așteaptă, iar în cazul Vioricăi Dăncilă niciodată nu a fost nevoit să se uite prea mult la ceas.