22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSportIstoria penală a liderilor maghiari

Istoria penală a liderilor maghiari

Problemele pe care liderii maghiari le-au avut cu legea revin în atenţie după reţinerea preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita şi punerea sub acuzare a fostului vicepreşedinte al CJ Harghita.

Fostul vicepreşedinte al CJ Harghita Sofalvi Laszlo a fost reţinut pentru abuz în serviciu şi fals, după ce ar fi dispus nelegal şi nejustificat decontarea unor sume de bani în favoarea firmei de construcţii Stravia Group, pentru reabilitarea unui drum judeţean, potrivit Mediafax.

Plăţile s-au făcut deşi firma a majorat preţurile faţă de cele prezentate la început în ofertă, iar dirigintele de şantier nu fusese de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor, prejudiciul produs astfel judeţului Harghita fiind de 1.508.572,58 lei, a precizat DNA într-un comunicat de presă.

Abuz în serviciu

Cu numai 24 de ore înainte preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, fusese reţinut de către procurorii DNA, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Borboly Csaba, care este şi preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR, deţine funcţia de preşedinte al CJ Harghita din anul 2008.

Şi alţi lideri maghiari im­portanţi au avut probleme cu justiţia. În luna martie 2011, primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly, a fost reţinut de procurorii DNA pentru luare de mitĂ, după ce ar fi cerut şi primit bani de la administratorul unei societăţi pentru a sprijini firma în contractul cu Primăria.

Primarul fusese prins, cu o zi înainte, în flagrant delict de procurorii DNA, în timp ce primea o tranşă de 10.000 de lei de la administratorul unei societăţi comerciale. Primarul Racz Karoly se afla la primul mandat şi a fost ales pe listele Partidului Civic Maghiar.

Frunda, sub lupa ANI

Gyorgy Frunda a fost anchetat de către Agenţia Naţională de Integritate pentru că nu putea justifica averea prin veniturile obţinute oficial. În 2010, Frunda nu ar fi putut justifica nici măcar jumătate din sumele de bani declarate la bancă. ANI l-a suspectat că a ascuns alte conturi bancare.

În 2011, Agenţia Naţională de Integritate a primit acceptul instanţei de a controla averea fostului deputat UDMR Peter Lakatos, care nu poate explica provenienţa a peste 15.000 de euro din declaraţia de avere.

Laszlo Borbely este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere. „DNA a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmăririi penale faţă de Borbely Laszlo, deputat în Parlamentul României şi ministru al Mediului şi Pădurilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată“, se arată într-un comunicat de presă elaborat pe 4 aprilie 2012.

Deputaţii au respins însă cererea procurorilor pentru aprobarea începerii urmăririi penale împotriva sa.

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Femeie găsită carbonizată într-o casă cuprinsă de un incendiu

O tragedie a avut loc în comuna Laza, județul Vaslui, unde o femeie de 50 de ani a murit carbonizată în propria locuință în...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...
Ultima oră
Pe aceeași temă