Elena Hosu, avizată pentru funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT, a prezentat în proiectul său idei realizabile, şi-a asumat responsabilităţi, iar complexitatea cauzelor de urmărire penală soluţionate o recomandă ca un „îndrumător”, se arată în motivarea Secţiei pentru procurori a CSM, potrivit Mediafax.
Elena Hosu, în prezent procuror-şef al Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii economico-financiare din Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), are o vechime ca magistrat de peste 17 ani, nu a fost sancţionată disciplinar în ultimii trei ani, iar la ultima evaluare a fost apreciată cu calificativul „foarte bine”, arată Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii în motivarea avizului pozitiv.
Potrivit documentului citat, Elena Hosu a prezentat în proiectul de management „idei specifice, delimitate în timp şi realizabile”, îşi însuşeşte capacităţile specifice actului managerial şi îşi propune „adoptarea unui stil de conducere participativ”.
„În ceea ce priveşte asumarea responsabilităţilor şi rezistenţa la stres, acestea rezultă din întreaga activitate profesională desfăşurată în funcţii de execuţie şi de conducere în compartimente şi structuri operative”, se mai arată în motivare.
Procurorii din CSM au mai apreciat că rezultatele obţinute de Elena Hosu şi complexitatea cauzelor de urmărire penală soluţionate o recomandă „ca un bun profesionist şi îndrumător al activităţii profesionale a celorlalţi colegi”.
Elena Hosu şi-a prezentat proiectul de management şi a fost intervievată în 9 mai în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, care i-a dat aviz pozitiv pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef adjunct al DIICOT.
De asemnea, au primit avize pozitive Tiberiu Niţu, propus pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Bogdan Licu, nominalizat pentru postul de prim-adjunct al procurorului general, Codruţ Olaru, care candidează pentru funcţia de adjunct al procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, propusă la şefia DNA, şi Alina Bica, nominalizată pentru postul de procuror-şef al DIICOT.
Avizele CSM sunt consultative şi au fost trimise, cu motivări, vineri, la Ministerul Justiţiei.
Propunerile pentru ocuparea funcţiilor de conducere din parchete, însoţite de avizele consultative de la CSM, au fost trimise de ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, şefului statului, acesta având ultimul cuvânt privind numirile.