Parlamentul European s-a declarat joi, la Strasbourg, extrem de îngrijorat de reculul statului de drept în Turcia, estimând că această ţară se îndepărtează de îndeplinirea criteriilor pe care trebuie să le respecte pentru a putea adera la Uniunea Europeană, relatează AFP, citată de Agerpres.
Într-o rezoluţie adoptată la Strasbourg, cu 375 de voturi pentru, 133 contra şi 87 de abţineri, eurodeputaţii deplâng ”regresul observat în anumite domenii esenţiale, precum independenţa puterii judecătoreşti, libertatea de asociere, libera exprimare şi respectarea drepturilor omului şi a statului de drept, ceea ce îndepărtează tot mai mult perspectiva realizării criteriilor de la Copenhaga pe care ţările candidate (la aderarea la UE) trebuie să le respecte”.
Totuşi, rezoluţia salută faptul că Turcia găzduieşte cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume şi subliniază că acest stat rămâne un „partener strategic esenţial pentru UE”.
„Ritmul general al reformelor în Turcia nu doar s-a redus, dar în unele domenii esenţiale, precum libertatea de exprimare şi independenţa sistemului judiciar, s-a înregistrat chiar un regres”, a spus raportoarea PE în acest dosar, eurodeputata socialistă olandeză Kati Piri.
Pe de altă parte, Parlamentul European cere încetarea imediată a focului în sud-estul Turciei şi reluarea procesului de pace (între autorităţile turce şi reprezentanţii etnicilor kurzi). Europarlamentarii solicită guvernului de la Ankara să-şi asume responsabilitatea în vederea reluării negocierilor pentru o soluţie negociată, cuprinzătoare şi durabilă la problema kurdă.
De asemenea, PE cere Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat pe lista organizaţiilor teroriste elaborată de UE, să predea armele, să renunţe la tacticile teroriste şi să folosească mijloace paşnice şi legale pentru a-şi exprima aşteptările.