Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis liberalilor o scrisoare deschisă în care îi invită să reflecteze asupra deciziilor conducerii PNL, care „acum nu găseşte ceva mai bun pentru Primăria Capitalei decât un neolegionar”, precizând că este evident că liberalismul nu mai poate fi susţinut de PNL.
În scrisoarea deschisă transmisă duminică liberalilor, copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu acuză lipsa de idei şi de viziune a conducerii partidului. „Noul PNL nu mai are poziţii publice, idei şi viziune, nu mai promovează valori, nu mai elaborează programe. Îi lipsesc mai ales liderii autentici. În 2014 şi-a importat candidatul la preşedinţia României. Un an mai târziu nu a fost în stare să propună un prim ministru şi o echipă guvernamentală. Acum nu găseşte ceva mai bun pentru Primăria Capitalei decât un neolegionar”, se arată în scrisoarea citată de Mediafax.
Tăriceanu acuză alunecarea PNL spre extrema dreaptă, făcând trimitere şi la desemnarea jurnalistei Oana Stănciulescu drept reprezentat al PNL în consiliul de administraţiei al TVR.
„La mijlocul lunii martie, noul PNL desemna ca reprezentant în consiliul de administraţie al televiziunii publice un ziarist care s-a remarcat prin efortul sistematic de a-i transforma în modele naţionale pe unii membri ai Mişcării Legionare şi ai Frăţiilor de Cruce care nu s-au dezis niciodată de trecutul lor. (…) Deşi a stârnit o largă îngrijorare publică, această înclinaţie a conducerii noului PNL către neolegionarism părea să fie ocazională. Ea a devenit constitutivă prin desemnarea pe 12 aprilie a domnului Marian Munteanu drept candidat la primăria generală a Capitalei”, mai spus fostul preşedintele liberal.
Tăriceanu mai menţionează „probele” cerute de PNL privind orientarea legionară a lui Marian Munteanu şi face trimitere şi el, ca şi Petre Roman, la un citat în care Marian Munteanu îl califică drept „asasin” pe fostul premier liberal I.G.Duca, asasinat de legionari în 1933.
„Probele cu privire la orientarea filo-legionară a acestuia sunt legiune. Iată una singură, dar cuprinzătoare, ce dă pe faţă valorile în care crede domnul Munteanu, dovadă extrasă din articolul „Despre doctrina legionară” semnat de acesta în aprilie 1994 în revista Mişcarea: <<Îl admir pe marele om politic şi întemeietor de Mişcare, pe Corneliu Codreanu. Consider că ceea ce este util şi esenţial în această parte a istoriei româneşti, o găsim în opera şi activitatea lui. Faptul că Mişcarea Legionară reuşea să se dezvolte în pofida lipsei de mijloace financiare, în pofida minciunilor şi a calomniilor, i-a determinat pe marii ‘democraţi’ să treacă la acţiune, călcînd în picioare orice lege. Eludarea legalităţii, departe de a fi o excepţie, era o regulă împămîntenită în arsenalul celor două partide dominante ale epocii, Partidul Naţional Ţărănesc şi Partidul Naţional Liberal. […] Vom da un singur exemplu: cazul I.G. Duca, politician liberal, prim-ministru în 1933. Dar nimeni nu spune ce făcuse acest ‘democrat’ înainte de a fi asasinat. Nimeni nu spune nimic despre cei peste 10.000 de oameni maltrataţi, schingiuiţi şi arestaţi din ordinul său. […] Nu putem vorbi de asasinii lui I.G. Duca fără a vorbi de asasinul I.G. Duca>>”, se mai menţionează în documentul semnat de copreşedintele ALDE.
Fostul lider PNL îl acuză, din nou, pe preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus pentru că nu săa desolidarizat de decizia conducerii partidului şi doar s-a abţinut de la votul privind desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat la Primăria Capitalei.
Tăriceanu face un apel la liberali să se gândească şi să ia în calcul părăsirea partidului, pentru a i se alătura în ALDE.
„Am convingerea că această jenantă neputinţă politică, ca şi iresponsabilitate morală a conducerii noului PNL sunt departe de a-i caracteriza pe toţi membrii partidului. Au rămas în noul PNL, din inerţie personală ori din loialitate instituţională, numeroşi liberali veritabili. Nu le cer neapărat să mi se alăture fără întârziere. Nu pretind că deţin monopolul convingerilor liberale şi democratice (…) Îi rog doar pe cei din noul PNL care se consideră în continuare liberali să-şi ia un timp de reflecţie, oricât de scurt. Să treacă deciziile conducerii noului PNL prin filtrul propriei lor conştiinţe de liberali şi de democraţi. Şi să vadă dacă rămâne ceva. Să ia apoi o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. Cauza mea şi a lor trebuie să fie dăinuirea liberalismului şi apărarea democraţiei în România. Mi se pare evident că această cauză nu mai poate fi susţinută în interiorul noului PNL”, conchide fostul preşedinte al PNL.