Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier a demarat demersurile de obţinere a statutului de Rezervaţie a Biosferei pentru Parcul Natural Porțile de Fier, a declarat, marți, directorul Parcului Natural, ing. Marian Jiplea, pentru Agerpres.
Marian Jiplea a explicat că documentaţia întocmită cu sprijinul ştiinţific al Centrului de cercetare a mediului şi efectuarea studiilor de impact de pe lângă Facultatea de geografie Bucureşti a fost înaintată Comisiei MEB-UNESCO din Paris.
„Lucrăm acum la câteva clarificări care ni s-au solicitat. Dacă vom obţine acest statut, Parcul Natural Porţile de Fier va căpăta o importanţă mondială, iar activităţile antropice ce urmează să se desfăşoare pe întreaga suprafaţă administrată, la care vom mai adăuga şi pe cele din comunităţile judeţului Caraş-Severin aflate la limita actuală a acestuia, se vor desfăşura în concordanţă cu principiile de conservare unanim recunoscute la nivel internaţional”, a precizat Jiplea.
Potrivit acestuia, există şansa ca Parcul Natural Porţile de Fier să se alăture Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, existând specii unicat de floră şi faună care trebuie protejate şi conservate.
„În arealul Parcului Natural Porţile de Fier au fost identificate 171 specii asociative vegetale de cormofile, din care 26 endemice, 205 specii de păsări, din care 133 au statut strict de protecţie, 34 specii aparţinând clasei Mammalia, 14 specii amfibieni şi 17 specii reptile”, a adăugat Jiplea.