20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportBăsescu, despre economia României: Vreau să rămânem în acord cu FMI şi...

Băsescu, despre economia României: Vreau să rămânem în acord cu FMI şi UE

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, luni, în cadrul unei emisiuni la postul TVR1, despre economia României şi măsurile de austeritate.

Citeşte pe România liberă, în format LIVE TEXT, care au fost principalele declaraţii ale preşedintelui:

– Vreau să rămânem în acord cu FMI şi UE.

– Vorbiţi cu un om care a stat faţă în faţă cu FMI în toţi aceşti ani. O să va spun un lucru care o să va şocheze, e la fel că poveştile cu Băsescu şi Flotă, nimeni nu poate arată un act în care am aprobat vânzarea unei nave.

-Toată lumea spune că FMI ne impune programul. Afirm public că noi am cerut introducerea societăţilor în acordul cu FMI, noi am cerut să avem management privat că o obligaţie, noi, guvernul Emil Boc şi eu. De ce, pentru că ne dădeam seamă că avem o mare vulnerabilitate şi am încercat să diminuăm influenţa politicului. E o încercare şi nu văd de ce ar fi rea.

-Când s-au luat măsurile de austeritate, pe 6 mai, FMI şi UE veniseră cu alt mandat, să creştem fiscalitatea pe societăţi, cota unică trebuia să ajungă la 20%.

-Înainte de venirea lor, am analizat poziţia noastră şi răspunsul a fost nu. Concluzia a fost că dacă majoram fiscalitatea, nu stimulăm deloc creşterea economică, dar vom creat toate condiţiile pentru şomaj, scăderea producţiei industriale etc.

-Concluzia noastră a fost că dacă mergem pe creşterea de fiscalitate, vom crea toate condiţiile pentru creşterea şomajului, stagnarea economiei.

– Una e reforma statului, una e combaterea crizei.

– Anul 2009 a însemnat o cădere masivă a exporturilor.

– Noi ne-am uitat atunci la buget şi am constatat că la fondul de pensii aveam un deficit de 3,6 mld. de euro,(…) se ajunsese să împrumutăm bani la nişte dobânză nesustenabile. România nu mai era finanţată extern.

– Fondul a băgat 2,1 mld euro în 2009 pentru că pur şi simplu nu puteam plăţi pensiile şi salariile.
Când ne-am dat seama că programul nu e suficient, am trecut noi la amputări de zile la plată a salariilor, în plină campanie pentru prezidenţiale.
-A venit premierul şi mi-a zis domnule preşedinte nu ne ajung banii, Şi ce propui? Nu putem plăti salariile integral, şi mi-a şi spus, e campanie. I-am zis dă-i drumul, nu prăbuşim ţara pentru o campanie.

 – Guvernul Boc a făcut ce a trebuit, nu a făcut bine, dar a făcut ce a trebuit, nu întotdeauna faci ce e bine. Fără aceste măsuri, în câteva luni nu mai plăteam salariile şi pensiile. Dacă aplicam acest program în 2009, probabil că ieşeam în 2011 din criză.

– Noi angajăm amatori în aparatul de stat. Nu angajăm profesionşti. Trebuie să facem o şcoală de oameni care să devină funcţionari publici.

– Noi am reuşit pentru că am aplicat măsuri de austeritate, pe termen scurt, nu bâlbâit, ci aplicat.

– Ponta a făcut un lucru pentru care eu l-am apreciat. Faptul că nu a alterat programul de guvernare, a însemnat mult, pentru că a dat o şansă programului să reuşească.

Citeşte şi: Băsescu face bilanţul crizei: Nava e la cheu, în port sigur. Mulţumesc public Guvernului Boc, Ungureanu şi Ponta

Cele mai citite

Indicele ROBOR la 3 și 6 luni stagnează, în timp ce BNR avertizează asupra riscurilor fiscale

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a rămas neschimbat la 5,55%, anunță Banca Națională a României...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...
Ultima oră
Pe aceeași temă