Episcopia Devei şi Hunedoarei a început să cerceteze faptele și scrierile puse pe seama preotului Arsenie Boca, în scopul elaborării unui studiu-document pe baza căruia Sfântul Sinod ar putea decide canonizarea acestuia, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Episcopiei, părintele Gabriel Miricescu, pentru News.ro.
Părintele Arsenie Boca, ieromonah, teolog și pictor ortodox român, născut la 29 septembrie 1910, la Vața de Sus, judeţul Hunedoara, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și, apoi, la Mănăstirea Prislop.
Datorită personalității sale şi darului de văzător cu duhul, mii de credincioși veneau să-l asculte. Tot din acest motiv însă, a fost hărțuit de Securitate. A fost unul dintre martirii comunismului, fiind închis la Securitatea din Brașov, apoi dus la Canal și din nou închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. După 1959, i s-a interzis activitatea preoţească.
Arsenie Boca a murit în 28 noiembrie 1989. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop, din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini, iar la sărbătorile religioase vin zeci de mii de credincioşi din întreaga ţară pentru a se ruga.
Citește și: Ziua lui Arsenie Boca: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Sfântul Ardealului