7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăTechLiberalii nu nimeresc cu nici un chip Primăria

Liberalii nu nimeresc cu nici un chip Primăria

Cel de-al treilea candidat al Partidului Național Liberal pentru scaunul de primar al Capitalei și-a retras candidatura, locul său fiind luat de Cătălin Predoiu. Acesta a a acceptat să candideze după ce liderii PNL l-au amenințat că îl vor schimba din postul de președinte al filialei din București. Predoiu i-a propus lui Ciprian Ciucu eventualul post de viceprimar.

Decizia conducerii liberale a venit după 24 de ore agitate la vârful partidului. Liberalii s-au scindat în două tabere: unii au susținut renunțarea la candidatura lui Munteanu, alții au dorit păstrarea sa. Lucrurile au fost complicate de refuzul acestuia de a semna o declarație de integritate prin care să își asume inclusiv faptul că nu a colaborat cu fosta Securitate. Verificările CNSAS nu vor fi încheiate până la termenul limită de depunere a candidaturilor.

Faptul că PNL are o problemă de imagine cu Marian Munteanu a fost pus pe tapet de doi dintre candidații partidului la primăriile de sector, care au anunțat, marți seara, că nu vor să se afișeze alături de acesta în campania electorală. Astfel, Ovidiu Raeţchi, care vizează Primăria Sectorului 5, a declarat că e mai inteligent ca fiecare candidat liberal să aibă o strategie electorală proprie, diferită de cea a lui Marian Munteanu, invocând afirmaţii ale acestuia legate de mişcarea legionară. „Domnul Munteanu nu ştie dacă Zelea Codreanu a fost asasin, eu ştiu că a fost asasin pentru că a împuşcat un om în public, prefectul de Iaşi, asumat, la vedere”, a declarat Ovidiu Raeţchi.

La rândul său, candidatul PNL la Primăria Sectorului 6 Răzvan Mironescu a precizat că are rezerve cu privire la ”capacitatea lui Marian Munteanu, în acest moment, înainte de a-și fi definitivat programul pe București, să facă față unor întrebări, pe stradă”, afirmând că prezența acestuia la acțiunile din sectorul 6 nu ar fi „oportună”. Poziţiile lor au survenit altor delimitări care au avut loc după desemnarea lui Marian Munteanu în cursa pentru Primăria Capitalei, printre care ale președintelui de onoare Mircea Ionescu Quintus, prim-vicepreşedintelui Adriana Săftoiu sau deputatului Theodor Paleologu.

Ciprian Ciucu, soluție de rezervă

Tensiunile din PNL au crescut la ședința conducerii de marți seara, când Marian Munteanu i-a anunțat pe liderii partidului că nu vrea să semneze declarația de integritate, o solicitare pe care SAR și Alianța pentru o Românie Curată au înaintat-o tuturor candidaților (și care a fost semnată de candidații PNL la sectoare). Acesta ar fi afirmat că nu vrea să fie controlat de ong-uri care sunt finanțate din străinătate. Semnând acel document, candidaţii își asumă că nu au colaborat cu fosta Securitate, nu au fost angajați sau colaboratori ai serviciilor secrete,  nu au fost implicaţi în comiterea de infracţiuni sau cazuri de corupţie, în cazuri de conflict de interese, în traseism politic,  în promovarea unor valori, poziţii sau proiecte care contravin statului de drept sau că nu au ocupat funcţii de conducere în fostul PCR. Marian Munteanu a admis că are un dosar la CNSAS, dar a susținut că nu știe ce conține.

Nu a fost singurul subiect abordat. Copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga  i-au cerut să îşi clarifice situaţia administrativă referitoare la participarea în firme, asociaţii sau fundaţii, solicitare acceptată. O serie de lideri liberali, printre care Mircea Ionescu Quintus, au cerut desemnarea unui candidat din partid, fiind invocate nume precum Vasile Blaga sau Cătălin Predoiu. Alții au mers pe candidatura lui Ciprian Ciucu, susținut până ieri de M10, variantă care fusese discutată în partid și înainte de nominalizarea lui Munteanu. Teodor Atanasiu, cel care a propus candidatura acestuia din urmă, i-a luat apărarea afirmând că nu i-a cerut nimeni din partid lui Marian Munteanu să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei.

Ieri, atât PNL cât și România Curată au depus la CNSAS cereri de verificare a candidatului privind colaborarea sau nu cu Securitatea. Cererea PNL nu poate fi discutată, pentru că face referire la statutul de candidat, pe care Munteanu nu îl are încă oficial. Însă, solicitarea din partea României Curate face referire la calitatea lui Marian Munteanu de șef al unei fundații.

Răspuns de urgență

Astăzi, cele două solicitări urmau să intre pe agenda CNSAS, dar este dificil ca un răspuns oficial să vină până pe 26 aprilie, data limită de depunerea a candidaturilor. De menționat că Dinu Zamfirescu, membru CNSAS, a precizat că, din câte ştie, există un dosar al lui Marian Munteanu, dar nu a detaliat ce conține dosarul, dacă acesta a fost urmărit de fosta Securitate (în contextul apropierii de Petre Țuțea)  sau dacă a colaborat cu poliția politică. Verificările pot dura în jur de o lună, dar solicitării i se va răspunde în regim de urgență. Liberalii sperau, însă, să afle pe canale neoficiale dacă Munteanu are sau nu probleme la dosar, pentru a putea lua o decizie (membrii CNSAS sunt numiți de Parlament).

De altfel, ieri, înainte de ședința decisivă a conducerii PNL, Teodor Atanasiu a lăsat să se înțeleagă că existența unui dosar de colaborator ar fi singura variantă în care liberalii ar renunța la Marian Munteanu. „De vreo zece zile e o campanie furibundă în România, în care aflu despre Marian Munteanu fie că e înalt, fie că e prea mic, fie că e ultraortodox, fie că a colaborat cu comuniştii, cu Securitatea lui Ceauşescu – lucruri care se bat cap în cap – fie că e legionar, fie că e comunist. Deci, de la o extremă la alta. Aştept şi eu cu interes. Poate după 26 de ani de la Revoluţie, CNSAS şi cu celelalte instituţii ale statului, plătite din bani publici, ne vor spune cândva adevărul, fiindcă este inadmisibil ca cetăţenii să rămână în această incertitudine după atâta timp”, a afirmat Teodor Atanasiu.

Înainte de ședința conducerii PNL, Marian Munteanu a declarat că va discuta cu liderii liberalilor care sunt reacţiile în urma evenimentelor recente, afirmând că este în continuare dispus să ajute partidul, deși „pentru unii încercarea este prea grea”.  „Sunt probleme. S-au retras deja doi, trei primari, care nu sunt de acord cu zona civică din care provin sau poate nu sunt de acord cu lucrurile care s-au tot spus. Atacurile au fost foarte puternice. Nu mulţi rezistă la presiune. Presiunile astea sunt fleacuri pentru mine”, a declarat Marian Munteanu. Acesta a susţinut că nu are nicio problemă legată de ancheta CNSAS. „Nu am ce să dovedesc că nu sunt (colaborator al Securităţii-n.r.)”, a menționat. Acesta a adăugat că a fost rugat să vină să ajute într-o situație „dificilă”, precizând, în contextul în care a fost întrebat dacă se va retrage din cursă în cazul în care liberalii i-ar cere-o, că aceasta este „o cu totul altă discuție”.

Marian Munteanu este al treilea candidat lansat de PNL în competiţia pentru Primăria Capitalei, după Cristian Bușoi și Ludovic Orban. A fost desemnat pe 12 aprilie, la doar o zi distanţă după ce acesta din urmă a anunţat că se retrage din cursa electorală şi din funcţiile deţinute în partid din cauza anchetei DNA.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Claudiu Năsui dezvăluie că unii membri USR l-ar susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Vicepreşedintele USR, Claudiu Năsui, a declarat marți, 7 ianuarie, că în interiorul partidului condus de Elena Lasconi sunt oameni care doresc ca Nicuşor Dan...
Ultima oră
Pe aceeași temă