19.3 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăInternaționalSăftoiu: TVR 2 va difuza până la 57% conţinut cultural şi îşi...

Săftoiu: TVR 2 va difuza până la 57% conţinut cultural şi îşi va păstra denumirea

Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a declarat, joi, că TVR 2 va difuza până la 57% conţinut cultural (inclusiv filmele de artă şi educative) şi îşi va păstra denumirea, întrucât Legea de funcţionare a Televiziunii Române impune acest lucru, scrie Mediafax.

Claudiu Săftoiu a participat la şedinţa de joi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), pentru a prezenta membrilor CNA detalii despre noile grile ale TVR 1, TVR 2 şi TVR Internaţional.

Potrivit lui Claudiu Săftoiu, noile grile sunt „rodul acţiunii noului Comitet Director” şi sunt „într-un deplin acord” cu ceea ce poate oferi în acest moment Televiziunea Română.

Membrul CNA Narcisa Iorga – care a insistat în şedinţa din 18 aprilie ca Săftoiu să fie invitat să prezinte noile grile şi în special noua grilă a TVR 2, care ar urma să preia misiunea fostului TVR Cultural – a spus, joi, că noile grile ale TVR au fost puse în funcţiune deşi nu exista aprobarea CNA în acest sens.

Citeşte şi Află câte datorii a adunat Televiziunea Română în 2012

„Dumneavoastră ne-aţi prezentat cu toată responsabilitatea, în decembrie, intenţia de a prelua pe TVR 2 misiunea culturală a TVR Cultural, motivând astfel o forţare a situaţiei că din motive economice sunteţi nevoit să închideţi TVR Cultural. Am văzut că aţi început noile emisiuni pe toate canalele TVR fără să aveţi acceptul CNA şi fără să vă îndepliniţi promisiunea cu privire la preluarea misiunii TVR Cultural pe TVR 2”, i-a spus Narcisa Iorga lui Claudiu Săftoiu.

Săftoiu a spus că, începând de la 1 martie, în mod treptat, noua grilă a TVR a fost pusă în funcţiune. „Această grilă s-a dezvoltat pe emisiuni brand, la care se adaugă producţii în premieră. Acest lucru s-a petrecut treptat. Nici nu era posibil altfel. Este vorba despre o gradualizare a acestui efort financiar (…) Informarea către CNA cu privire la completarea cu noi producţii a grilelor vine la momentul oportun”, a spus Claudiu Săftoiu.

El a mai spus că TVR 2 are un conţinut cultural de 42,3%, procentul crescând până la aproximativ 57% dacă se adaugă şi filmele de artă şi educaţionale pe care această televiziune le difuzează.

„Este de datoria noastră să informăm nu numai membrii CNA, ci şi publicul că documentarele, filmele, interviurile cu marile personalităţi se află în grila semnificativ culturală a TVR 2”, a spus Claudiu Săftoiu, precizând că TVR difuzează şi un jurnal cultural, dar şi un magazin cultural zilnic – „România frumoasă”. „Acestea sunt eforturile pe care le-am făcut pentru a recupera comoara de producţie culturală de la TVR Cultural către TVR 2, canalul dedicat culturii, educaţiei şi tineretului”, a mai spus Săftoiu.

Citeşte şi Săftoiu: Programul de redresare a SRTv continuă; TVR începe să îşi achite datoriile istorice

Prezentă la şedinţa CNA de joi, Irina Radu, care conduce Direcţia Programe din TVR, având atribuţii de director, a declarat că nu este sustenabilă din punct de vedere financiar, în acest moment, o televiziune culturală.

„Nu cred că se poate face în momentul ăsta un canal doar cultural, atât timp cât trebuie să trăim şi din publicitate şi avem datorii, nu ne putem permite să avem doar 0 (audienţă, n.r.)”, a spus Irina Radu, precizând că se încearcă realizarea unui echilibru între programe care aduc audienţă şi „o brumă de bani” şi emisiunile care fac parte doar declarativ din intenţia de vizionare a publicului. „Dacă vreau să ating un public şi să îi arăt şi altceva, trebuie să am un bazin căruia să mă adresez. Degeaba fac cultură, dacă în faţă am 10 oameni”, a mai spus Irina Radu.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga l-a întrebat pe Claudiu Săftoiu dacă a renunţat la ideea de a redenumi TVR 2 în TVR 2 Cultural.

În acest sens, Claudiu Săftoiu a spus că Legea numărul 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Televiziune conţine denumirea TVR 2. „Este prin lege organică stipulat numele acesta, iar, în ceea ce priveşte translatarea conţinutului, sper că am reuşit să vă aducem argumentele satisfăcătoare”, a mai spus Săftoiu.

Pe de altă parte, Christian Mititelu, membru al CNA, le-a făcut câteva sugestii reprezentanţilor TVR. „Eu mă tem de o creştere vertiginoasă a procentajelor de emisiuni culturale, dacă vorbim doar de creşteri cantitative”, a spus Mititelu. El a precizat că emisiunile difuzate de TVR Cultural erau prea lungi şi avea un ritm care nu se mai potrivea acelei categorii de telespectatori la care vrea TVR să ajungă.

„Cred că e nevoie de o abordare diferită, mult mai nuanţată, când vorbim de personalităţi. În general, aceste emisiuni erau strict elogioase. Nu se mai practică genul acesta, nu o să auziţi niciunde numai tămâieri şi laude (…) Iar unele aveau şi o tentă de narcisism şi chiar şi în grila nouă să fiţi atenţi să nu aveţi emisiuni în care moderatorul tinde să vorbească mai mult decât invitatul”, a mai spus Mititelu.

Claudiu Săftoiu l-a asigurat că preocuparea echipei TVR „referitoare la stilistica emisiunilor culturale este constantă şi activă”. „Şi sperăm să se constate pe grila TVR 2 (…) Critica făcută, referitor la emisiunile narcisiste, este un beteşug pe care sper eu să-l facem din ce în ce mai puţin prezent”, a mai spus Săftoiu.

La rândul său, Radu Călin Cristea, membru al CNA, i-a spus lui Claudiu Săftoiu că un membru al Consiliului de Administraţie din TVR i-a „reproşat tot felul de bazaconii”, potrivit cărora Cristea ar „obstrucţiona” TVR. Radu Călin Cristea (care anul trecut a ocupat pentru o scurtă perioadă funcţia de director general interimar al TVR şi ulterior a fost angajat al televiziunii publice, n.r.) i-a mai spus lui Claudiu Săftoiu că poate conta „pe o poziţie extrem de echilibrată” a sa.

De asemenea, Cristea le-a recomandat reprezentanţilor TVR ca emisiunile difuzate pe TVR News să fie subtitrate în limba română şi „să fie atenţi cu obligaţia care trimite la faptul că o emisiune este în reluare sau în direct”.

După ieşirea din sala de şedinţe a reprezentanţilor TVR, membrii CNA au aprobat, cu unanimitate de voturi, noile grile ale TVR 1, TVR 2 şi TVR Internaţional.

Totuşi, Narcisa Iorga a atras atenţia că din grila depusă la CNA nu reiese că TVR 2 are un procent de 42,3% emisiuni culturale. „Dacă ne uităm la grila TVR 2 din 15 martie, conţinutul cultural era de 15%. Hai să ne uităm şi noi ca instituţie că, datorită presiunii pe care am pus-o pe preşedintele-director general al TVR, reuşeşte să îşi ţină promisiunea faţă de public”, a mai spus Iorga.

„Dacă ne concentrăm numai pe măsurători mecanice, nu rezolvăm absolut nimic”, a spus, în schimb, Christian Mititelu.

Cele mai citite

Andrei Rațiu, pasă de gol pentru Rayo Vallecano în egalul cu Atletico Madrid

Fundașul român Andrei Rațiu a oferit o pasă decisivă în partida de duminică din LaLiga, contribuind la egalul obținut de Rayo Vallecano împotriva lui...

Cântărețul Bjorn Ulvaeus s-a căsătorit. Artistul face parte din trupa ABBA

Bjorn Ulvaeus, membru al trupei ABBA, s-a căsătorit cu partenera sa, Christina Sas, într-o ceremonie specială oficiată de Sandi Toksvig, gazda emisiunii BBC "QI". Bjorn...

Arena Națională are gazon la standardele impuse de UEFA

Arena Națională, cel mai mare stadion din România, se va redeschide pentru fotbal pe 26 septembrie 2024, după o perioadă dedicată concertelor și festivalurilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă