Deputatul PDL Florin Popescu, fost preşedinte al CJ Dâmboviţa, a declarat că a fost la ANI în urmă cu două săptămâni, în legătură cu acuzaţiile care i se aduc şi a menţionat că va ataca în instanţă hotărârea, fără însă a ataca ANI, instituţie pe care a precizat că o „respectă”, potrivit Gândul.
Potrivit ANI, deputatul PDL Florin Popescu s-ar fi aflat în conflict de interese în perioada în care a exercitat funcţia de şef al CJ Dâmboviţa, întrucât a semnat contracte şi acte adiţionale între Consiliul Judeţean şi firma Procor SA, la care a fost asociat, ANI sesizând Parchetul Curţii de Apel Ploieşti.
Contactat de „Gândul”, fostul preşedinte al Consiliului Judeţan Dâmboviţa a admis că a semnat o serie de acte adiţionale în beneficiul firmei PROCOR, cu argumentul că la acel moment nu avea vicepreşedinţi pe care să îi delege în acest sens, notează sursa citată.
„Contractul la care se face referire a fost semnat în mai 2008 de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Gheorghe Ana. După ce am câştigat alegerile, eu am vândut acţiunile la firma PROCOR. E adevărat că am semnat nişte acte adiţionale la acel contract, întrucât timp de un an la Consiliul Judeţean Dâmboviţa nu am avut majoritate, era majoritate PSD-PNL şi din acest motiv nu am avut nici vicepreşedinţi pe care să îi deleg. Nu avea cine să le semneze altcineva”, a spus Popescu, adăugând că „acele acte au fost semnate şi de secretarul judeţean şi de directorul departamentului juridic”.
Deputatul PDL admite că putea, ca şef al CJ, să oprească derularea contractului, dar susţine că a încercat să evite un proces intentat de firma PROCOR instituţiei. „Puteam să le opresc, dar puteam fi acuzat de abuz în serviciu, Consiliul Judeţean ar fi putut fi dat în judecată şi trebuia să plătească daune”, a spus Popescu.
Înainte de a-şi anunţa decizia, ANI l-a chemat pe Florin Popescu la discuţii, pentru a-şi prezenta punctul de vedere. „Am fost la ANI acum două săptămâni. Mi-au prezentat toate datele şi mi-au luat un punct de vedere foarte profesionist. Respect ANI, voi ataca în instanţă această hotărâre fără însă a ataca ANI, aşa cum o fac alţi politicieni în situaţii similare. Am convingerea că îmi voi găsi dreptatea în justiţie”, arată fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa, potrivit „Gândul”.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, de către Florin Aurelian Popescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, în prezent, deputat.
„În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese de către FLORIN AURELIAN POPESCU, întrucât, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a semnat contractul de proiectare şi execuţie lucrări nr. 436/20.10.2010, precum şi şapte acte adiţionale la contractul de lucrări nr. 134/19.06.2008, încheiate între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi S.C. PROCOR S.A., societate unde acesta a deşinut calitatea de asociat până în luna iunie 2008, beneficiul patrimonial obţinut fiind în cuantum de 1.003.509,37 Lei (aprox. 228.070 Euro)”, precizează ANI într-un comunicat remis miercuri.
Florin Aurelian Popescu a fost validat în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa la data de 18.06.2008 pentru mandatul 2008 – 2012.
De asemenea, Florin Aurelian Popescu a deţinut în cadrul S.C. PROCOR S.A. calitatea de asociat (în perioada 17.06.1991 – 14.07.2008) şi funcţia de administrator, membru în consiliul de administraţie (în perioada 28.06.1999 – 08.07.2003).
„În exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, FLORIN AURELIAN POPESCU, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a semnat un număr de şapte acte adiţionale intervenite la contractul de lucrări nr. 134/19.06.2008, prin care a fost modificat, în principal, preţul contractului de lucrări, aducând, astfel, un beneficiu material societăţii comerciale PROCOR S.A., la care acesta a deţinut calitatea de asociat până la data de 14.07.2008. De asemenea, FLORIN AURELIAN POPESCU, a semnat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, şi contractul de lucrări nr. 436/20.10.2010, în valoare de 201.541,37 lei, între Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi S.C. PROCOR S.A”, conchide ANI.
Agenţia menţionează că, sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerinţele Legii nr. 176/2010, referitoare la înştiinţarea persoanelor evaluate, Florin Popescu fiind informat, la data de 10.01.2012, 03.12.2012, 02.04.2013 (confirmare de primire din 03.04.2013), despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, iar la data de 17.04.2013, acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere.
Citeşte şi: Şeful CJ Constanţa: ANI face un abuz. Sper să fie voinţă politică pentru schimbarea acestor lepre
Potrivit Codului Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură.
ANI a sesizat Parchetul Curţii de Apel Ploieşti cu privire la posibila săvârşire de către Florin Popescu a infracţiunii de conflict de interese.