Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, luni, că soluţia găsită de Franţa pentru romi, respectiv să le dea o sumă de bani pentru a reveni în ţara de origine, nu va rezolva niciodată problema, scrie Mediafax.
„Niciodată nu rezolvi problema dacă le dai bani ca să vină acasă, pentru că, după un timp, ei se reîntorc. S-a cheltuit o sumă importantă pentru această măsură, iar banii aceia puteau fi utilizaţi mai degrabă pentru educaţia copiilor romi”, a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, la conferinţa „Strategii de incluziune a romilor – de la intenţii bune la rezultate reale”.
Ministrul a subliniat că principala problemă pe care România şi Uniunea Europeană ar trebui să o rezolve în ce priveşte populaţia romă este educaţia.
„Cât nu beneficiază de un grad de educaţie suficient, această categorie va fi pe o treaptă inferioară a societăţii. Dacă România şi Europa se vor axa pe rezolvarea problemei educaţiei, lucrurile s-ar putea schimba. România a pierdut 20 de ani, iar dacă ne axam pe educaţia copiilor, am fi avut o generaţie cu şanse mai mari de a se integra pe orice piaţă din Europa”, a mai spus ministrul Muncii.
Mariana Câmpeanu a adăugat că nivelul de educaţie scăzut este legat şi de gradul de sărăcie, iar România şi UE ar trebui să lucreze împreună pentru „a rupe acest lanţ sărăcie-educaţie”. Ea a mai spus că Uniunea Europeană trebuie să accepte ideea că problema populaţiei de etnie romă este o problemă a Europei, la fel cum este o problemă a fiecărui stat.
Câmpeanu a mai declarat că Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este preocupat să găsească cât mai multe proiecte pentru minoritatea romă, iar pentru ca acestea să fie ţintite corect, a demarat un studiu cu Banca Mondială care să ofere o imagine corectă a problematicii rome.
Conferinţa „Strategii de incluziune a romilor – de la intenţii bune la rezultate reale” este organizată de Reprezentanţa Naţiunilor Unite în România şi Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.