Constănţenii contribuie, uneori considerabil, la îmbogăţirea patrimoniului muzeal local. În nenumărate cazuri, cetăţenii de la malul mării au adus la muzeele din oraş obiecte personale sau pur şi simplu descoperite întâmplător.
Cele mai multe obiecte găsite în curţi sau chiar în lacurile din judeţ sunt de natură arheologică, fiind vorba îndeosebi de fragmente ceramice sau monede. La Muzeul Marinei din Constanţa se donează diverse lucruri, de la uniforme până la obiecte de uz gospodăresc. Şi Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” primeşte astfel de oaspeţi, care aduc obiecte originale. O dată ajunşi la muzee, unii aşteaptă însă şi recompense financiare.
„Din păcate, majoritatea nu vin să le doneze, ci să le vândă, pentru a obţine o sumă de bani. Din păcate, nu putem să achiziţionăm obiectele respective, dar intervine un factor: stăm de vorbă. Şi în momentul în care le câştig încrederea, o parte dintre ei, şi mă onorează gestul lor, renunţă la acea recompensă financiară”, ne-a spus directorul Muzeului Militar, dr. Costin Scurtu.
Amintiri de-o viaţă, în colecţiile muzeului
La acest muzeu, constănţenii au dus de-a lungul anilor decoraţii, brevete, fragmente de arme, găsite într-un fel sau altul, şi multe fotografii.
Unii lasă toate aceste lucruri cu împrumut, alţii le donează. „Nu mai putem să vorbim de uniforme pentru că după atât timp s-au distrus, dar imaginile, documentele, ne permit să reconstituim o perioadă sau alta. De aceea, expoziţia permanentă a muzeului vine ca o expoziţie a cetăţenilor care şi-au adus aportul la împlinirea datoriei faţă de ţară, faţă de comunitate şi faţă de familie. Pentru că atunci când se pleca la război, se ţinea slujba religioasă, pe specificul fiecăruia. Se respectau tradiţiile fiecărui cult. Era o impulsionare din punct de vedere moral”, a completat specialistul în istorie şi arta militară, Costin Scurtu.