19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialRoboții militari ucigași, mai periculoși decât armele nucleare

Roboții militari ucigași, mai periculoși decât armele nucleare

Un grup de cercetători din domeniul inteligenței artificiale atrag atenția, într-o scrisoare deschisă, cu privire la pericolul pe care l-ar putea reprezenta roboții militari ucigași, dacă ajung în mâinile persoanelor nepotrivite, informează Descoperă, citat de Mediafax.

Folosind o tehnologie de recunoaştere a feţelor, roboţii vor putea identifica şi omorî comandanţii de top ai ISIS, decapitând organizaţia, şi nu numai, însă experții consideră că domeniul roboticii militare trebuie limitat, întrucât ar putea ajunge pe mâinile persoanelor nepotrivite: „Va fi doar o chestiune de timp până când acestea vor apărea pe piaţa neagră şi astfel în mâinile teroriştilor, dictatorilor care doresc să controleze populaţia sau în mâinile dictatorilor militari, care doresc să săvârşească purificare etnică”, au notat membrii grupului în scrisoarea dechisă.

Spre deosebire de armele nucleare, astfel de sisteme ar putea fi produse în masă cu costuri puţine, devenind „Kalaşnikovul de mâine”, relatează Descoperă. Astfel, semnatarii scrisorii deschise atrag atenția că începerea cursei militare cu arme cu inteligență artificială „este o idee foarte proastă”, astfel că ar trebui să fie prevenită printr-o interdicţie.

La începutul acestei luni, Organizaţia Naţiunilor Unite a organizat o nouă rundă de discuţii la Geneva, între 94 de puteri militare, cu scopul de a elabora un acord internaţional care restricţionează utilizarea acestui tip de arme. Argumentul principal este unul moral: faptul că roboţilor li se oferă permisiunea de a omorî oameni şi călca peste o linie roşie care nu ar trebui traversată.

Jody Williams, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, pentru campania împotriva minelor, şi purtător de cuvânt al Campaniei de oprire a Roboţilor Killeri, descrie armele autonome ca fiind mai înspăimântătoare decât armele nucleare. „Încotro se îndreaptă omenirea, dacă unii oameni consideră corect ca decizia de viaţă şi de moarte să fie cedată unor maşini?”, a întrebat Williams.

Roboţii (cu autonomie limitată) sunt deja instalaţi pe câmpul de luptă în domenii precum cele de eliminare a bombelor, curăţare şi în sistemele antirachetă, dar se crede că aceste arii vor fi extinse.

Centrul pentru o Nouă Securitate Americană estimează că sumele cheltuite la nivel global în dezvoltarea roboţilor militari vor ajunge la 7,5 miliarde de dolari pe an, până în 2018, comparativ cu cele 43 de miliarde prognozate pentru a fi cheltuite pentru roboţii comerciali şi industriali.

Cele mai citite

Mesaje de PAȘTE 2024: Hristos a Înviat!

Mesaje de Paște de trimis în aceste zile sfinte celor dragi. România Liberă îți propune o selecție de urări de Paște, SMS-uri pe care...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă