18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒPrognoza Guvernului: Crizฤƒ economicฤƒ pรขnฤƒ รฎn 2016

Prognoza Guvernului: Crizฤƒ economicฤƒ pรขnฤƒ รฎn 2016

Prognozele ลŸi ลฃintele macroeconomice ale Guvernului pentru urmฤƒtorii trei ani s-au înrฤƒutฤƒลฃit semnificativ. În plus, România nu mai are ca obiectiv o datฤƒ certฤƒ pentru aderarea la moneda euro. Toate cifrele apar pe larg în programul de convergenลฃฤƒ pe care guvernul l-a dat publicitฤƒลฃii, potrivit Realitatea TV.

Prognozele Guvernului pentru urmฤƒtorii trei ani s-au înrฤƒutฤƒลฃit semnificativ, iar aderarea la moneda euro ar putea fi amânatฤƒ pentru 2020.

PROGRAMUL DE CONVERGENลขฤ‚ 2013-2016

S-A REDUS PROGNOZA DE CREลžTERE ECONOMICฤ‚
2013- de la 3,1% la 1,6%,
2014 – de la 3,6% la 2,5%
2015 – de la 3,9% la 2,8%.
sursฤƒ: Guvernul României

INFLAลขIA TREBUIE ลขINUTฤ‚ PE LOC
mai 2012: 1,79%
decembrie 2012: 5,65%
martie 2013: 5,25%
sursฤƒ: insse.ro, Guvernul României

ANGAJฤ‚RILE Rฤ‚MÂN BLOCATE
2013: 1 angajare 7 plecฤƒri
+ contracte de performanลฃฤƒ
sursฤƒ: Guvernul României

ADERAREA LA ZONA EURO
2012: 2015 – obiectiv ลฃintฤƒ
2013: 2020 – datฤƒ posibilฤƒ
sursฤƒ : guvernul României

Guvernul va transmite Comisiei Europene (CE) un program de convergenลฃฤƒ care nu va mai include, însฤƒ, spre deosebire de ultimii ani, o ลฃintฤƒ pentru adoptarea monedei euro, au declarat agenลฃiei MEDIAFAX surse oficiale.

„Nu va mai fi o datฤƒ fixฤƒ, iar programul de convergenลฃฤƒ va include din nou o astfel de ลฃintฤƒ atunci când România va îndeplini criteriile reale”, au arฤƒtat sursele.

La începutul anului, premierul Ponta a anunลฃat cฤƒ intrarea României în zona euro în 2015 nu mai reprezintฤƒ o ลฃintฤƒ credibilฤƒ, dar obiectivul nu trebuie abandonat, orizontul pentru finalizarea acestui proces fiind acum în jurul anului 2020.

Aderarea la zona euro: deficit, datorie, inflaลฃie

Guvernul a adoptat în ลŸedinลฃa de marลฃi Programul de convergenลฃฤƒ 2013-2016, document care estimeazฤƒ principalele date cu care executivul va lucra în 2013, precum ลŸi aลŸteptฤƒrile din viitorul mediu la care se va raporta.

Documentul este destinat ลŸi Comisiei Europene.

În Programul de convergenลฃฤƒ 2013, Guvernul nu mai avanseazฤƒ o datฤƒ certฤƒ de aderare la zona euro, aลŸa cum fฤƒcea pânฤƒ acum, când se angaja la obiectivul 2015 de adoptare a monedei unice.

”Angajamentul de adoptare a monedei euro este menลฃinut pentru o datฤƒ la care va fi atins obiectivul privind îndeplinirea criteriului nominal ลŸi real de convergenลฃฤƒ”, se aratฤƒ în noul Program de convergenลฃฤƒ.

Dintre criteriile de aderare, inflaลฃia pune cele mai mari probleme autoritฤƒลฃilor române.

Deficitul bugetar a soborât în anul 2012 sub pragul de 3% din PIB, statuat de criteriile Maastricht, situându-se la valoarea de 2,9%. pentru 2013, Guvernul ลฃinteลŸte un deficit bugetar de 2,4% din PIB, iar pentru urmฤƒtorii trei ani, de câte 2% din PIB.

În privinลฃa deficitului structural, Guvernul susลฃine cฤƒ acesta va scฤƒdea de la 2,4% în 2012, la 1,2% în anul 2013, pentru ca ulterior sฤƒ se atingฤƒ obiectivul de maximum 1% deficit structural – limitฤƒ impusฤƒ statelor aflate în program de asistenลฃฤƒ internaลฃionalฤƒ, care au adoptat noul Compact fiscal al UE.ลži datoria publicฤƒ se menลฃine sub pragul de 60% al criteriilor Maastricht, deลŸi se aflฤƒ în creลŸtere.

În 2012, datoria publicฤƒ a fost de 37,8%, iar pentru 2013 se prognozeazฤƒ o datorie de 38,6%.

Criteriul inflaลฃiei, pentru aderarea la zona euro, se dovedeลŸte cel mai greu de atins, însฤƒ BNR promite continuarea mฤƒsurilor pentru atingerea durabilฤƒ a unei ลฃinte staลฃionare de ลฃintei de 2,5 % ± 1 punct procentual.”În perioada urmฤƒtoare, inclusiv pe orizontul mediu de timp, provocarea majorฤƒ a politicii monetare va continua sฤƒ o constituie ancorarea solidฤƒ a anticipaลฃiilor inflaลฃioniste pe termen mediu ลŸi atingerea durabilฤƒ a ลฃintei de 2,5 la sutฤƒ ± 1 punct procentual (compatibilฤƒ cu definiลฃia de stabilitate a preลฃurilor pe termen mediu în economia româneascฤƒ), simultan cu evitarea prejudicierii potenลฃialului de creลŸtere a economiei pe termen mediu printrโ€o potenลฃialฤƒ accentuare a impactului contracลฃionist anticipat a fi exercitat asupra activitฤƒลฃii economice de alลฃi factori interni ลŸi externi”, se aratฤƒ în Programul de convergenลฃฤƒ, la capitolul rezervat BNR.

Programul de convergenลฃฤƒ 2013-2016: Datele pe care-ลŸi face socotelile guvernul (via cursdeguvernare.ro)

Prognozele ลŸi ลฃintele macroeconomice ale Guvernului s-au înrฤƒutฤƒลฃit semnificativ în Programul de convergenลฃฤƒ 2013-2016 faลฃฤƒ de ediลฃia de anul trecut a documentului.

Astfel, în varianta din anul 2012 a Programului de convergenลฃฤƒ, creลŸterea economicฤƒ pentru anul 2012 era estimatฤƒ la 1,7%, în timp ce în varianta 2013 apare o creลŸetere economicฤƒ pe anul trecut de 0,7%.

Procentul de 0,7% pentru creลŸterea economicฤƒ din anul 2012 a fost anunลฃat în 4 aprilie 2013, de Institutul Naลฃional de Statisticฤƒ. În schimb, marลฃi, FMI a prezentat pentru România o creลŸtere economicฤƒ de 0,3% în anul 2012, aceastฤƒ valoare folosind, probabil, date neactualizate transmise cu mai mult timp în urmฤƒ de autoritฤƒลฃile române.

Faลฃฤƒ de Programul de convergenลฃฤƒ ediลฃia 2012, documentul din 2013 înrฤƒutฤƒลฃeลŸte prognoza de creลŸtere economicฤƒ de la 3,1% la 1,6%, pentru 2014 – de la 3,6% la 2,5%, iar pentru 2015 – de la 3,9% la 2,8%.

În raportul World Economic Outlook, prezentat marลฃi de FMI, România figureazฤƒ cu o prognozฤƒ de creลŸtere economicฤƒ de 1,6% în 2013 ลŸi de numai 2% în 2014.

Politica salarialฤƒ din sectorul public

Guvernul transmite Comisiei Europene cฤƒ va menลฃine în anul 2013 restricลฃiile de angajare a unei persoane la 7 posturi eliberate în sectorul bugetar, iar în plus va introduce contracte de performanลฃฤƒ în ministere ลŸi în companiile de stat.

În privinลฃa mฤƒsurilor de reducere a cheltuielilor, Guvernul menลฃioneazฤƒ în Programul de convergenลฃฤƒ 2013-2016, adoptat marลฃi, ”Introducerea contractelor de performanลฃฤƒ în toate instituลฃiile publice si companii de stat (ministere, agenลฃii guvernamentale, autoritฤƒลฃi locale ลŸi companii de stat)”.

De asemenea, pentru reducerea persoanlului bugetar, Guvernul spune cฤƒ menลฃine în anul 2013 restricลฃiile la angajare dupฤƒ regula încadฤƒrฤƒrii unui singur salariat nou la 7 posturi eliberate dintr-o instituลฃie publicฤƒ.

”În ceea ce priveลŸte politica privind ocuparea posturilor vacante din instituลฃii ลŸi autoritฤƒลฃi publice, aceasta se menลฃine în continuare restrictivฤƒ, în sensul cฤƒ se poate ocupa numai un post din ลŸapte care se vacanteazฤƒ”, se aratฤƒ în noul Program de convergenลฃฤƒ.

Pentru anul 2013, Guvernul a avut în vedere finanลฃarea unui numฤƒr maxim de posturi în sectorul bugetar de 1.187.000.

De asemenea, se menลฃine mฤƒsura neacordฤƒrii de tichete de masฤƒ, tichete de vacanลฃฤƒ ลŸi tichete cadou la personalul din sectorul bugetar.

Cu toate acestea, pentru anul 2013 este prevฤƒzutฤƒ o creลŸtere nominalฤƒ cu 6,3 miliarde de lei a cheltuielilor de personal, faลฃฤƒ de anul 2012, ลŸi cu 14,8 miliarde de lei a totalului cheltuielilor bugetare.

Premierul Victor Ponta ลŸi ministrul Dezvoltฤƒrii Regionale, Liviu Dragnea, au declarat recent cฤƒ Guvernul are în vedere relaxarea restricลฃiilor de angajare în administraลฃia localฤƒ ลŸi centralฤƒ, astfel încât sฤƒ poatฤƒ fi încadratฤƒ o persoanฤƒ la un singur post eliberat.

ลžeful Bundesbank: Europa ar putea avea nevoie de 10 ani pentru a depฤƒลŸi criza datoriilor

Europa ar putea avea nevoie de pânฤƒ la 10 ani pentru a depฤƒลŸi criza datoriilor, iar o soluลฃie pe termen lung va veni doar dupฤƒ ce politicienii vor renunลฃa sฤƒ se mai bazeze pe Banca Centralฤƒ Europeanฤƒ (BCE) ลŸi vor implmenta reforme structurale, a declarat preลŸedintele Bundesbank, Jens Weidmann.

BCE ar putea reduce dobânda de politicฤƒ monetarฤƒ, dacฤƒ datele macroeconomice susลฃin o astfel de decizie, a sugerat Weidmann, într-un interviu pentru Wall Street Journal. O diminuare a dobânzii cheie nu ar schimba, însฤƒ, evoluลฃia economicฤƒ a blocului euro, a afirmat Weidmann

 

 

 

 

Cele mai citite

SUA ศ™i Marea Britanie vor semna primul tratat internaศ›ional privind inteligenศ›a artificialฤƒ

Primul tratat internaศ›ional obligatoriu din punct de vedere juridic privind inteligenศ›a artificialฤƒ va fi dat spre semnare de cฤƒtre ศ›ฤƒrile care l-au negociat, inclusiv...

Vladimir Putin o susศ›ine pe Kamala Harris pentru a fi preศ™edinte al SUA

PreลŸedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi cฤƒ o susลฃine pe candidata democratฤƒ Kamala Harris, actualul vicepreลŸedinte al SUA, รฎn alegerile prezidenลฃiale americane din...

Arena Elevilor, cel mai mare eveniment de orientare รฎn carierฤƒ, are loc la Bucureศ™ti

100 de speakeri vor urca pe scena Circului Metropolitan pentru a susศ›ine un adevฤƒrat program inovator de consiliere ศ™i รฎndrumare vocaศ›ionalฤƒ destinat elevilor, menit...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ