27.5 C
București
luni, 23 septembrie 2024
AcasăSpecialConservatorii bulgari au şanse să rămână la guvernare după alegerile din mai

Conservatorii bulgari au şanse să rămână la guvernare după alegerile din mai

Partidul conservator bulgar (GERB), al fostului premier Boiko Borisov, care şi-a dat demisia la 20 februarie sub presiunea manifestaţiilor, are şanse considerabile să rămână la putere după alegerile din 12 mai, potrivit unui sondaj al institutului Gallup, publicat miercuri şi citat de AFP, conform Mediafax.

În pofida criticilor aduse partidului GERB, 38,5% dintre persoanele care au participat la sondaj ar vota pentru acest partid, în comparaţie cu 32,8% care ar vota pentru socialiştii lui Serghei Stanişev, preşedintele Partidului Socialist European.

Acest sondaj confirmă studiile precedente care plasează conservatorii pe o poziţie favorabilă în alegerile legislative.

Kancio Stoicev, analist din partea Gallup notează că aceste rezultat se poate modifica în direcţia unui echilibru între GERB şi PSB, în funcţie de rata de participare.

Printre alegătorii care declară că vor vota, 32% susţin PSB şi 31% Gerb, potrivit sondajului efectuat în perioada 4-9 aprilie.

Protestele zilnice desfăşurate între sfârşitul lunii ianuarie şi debutul lunii martie, în întreaga ţară împotriva sărăciei şi corupţiei, precum şi numeroasele autoincendieri, au dus la demisia lui Borisov, o decizie catalogată de numeroşi analişti politici drept un „demers strategic reuşit”.

Grupurile de protestatari, cu revendicări diferite, nu au avut timp să se organizeze în timpul scurt dinaintea alegerilor anticipate. Unii dintre ei s-au aliat partidelor, neavând nicio o perspectivă de a atinge pragul de 4% necesar intrării în Parlament.

Majoritatea sondajelor (59%) apreciază că „protestele ar trebui să continue”, deoarece „alegerile nu vor schimba nimic”. Pentru 37% dintre ei, „trebuie un nou partid pentru a curăţa toate partidele existente”.

Ultranaţionaliştii din Ataka, ce s-au solidarizat cu anumite revendicări radicale ale protestatarilor, au obţinut 8,5% din intenţiile de vot, în acest sondaj, în comparaţie cu 8,1% pentru partidul minorităţii musulmane MDL.

Partidul de centru-dreapta „Bulgaria Cetăţenilor” al fostului comisar european Meglena Kouneva este creditat cu 3% dintre voturi.

Cele mai citite

Cursa digitală a energiei: contoare inteligente pentru 86% dintre consumatori

Președintele ANRE a declarat că au fost montate peste două milioane de contoare inteligente Prezent la Conferința Focus Energetic, președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat...

Închisoare cu executare pentru medicul care a luat mită de la pacienți. Decizia este definitivă

Fosta şefă a secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare Fosta şefă a Secţiei...

Fondurile de pensii private au crescut cu 30%, față de anul trecut

Activele fondurilor de pensii private au cumulat  aproape 150 de miliarde de lei la finalul lunii iunie Raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară, privind evoluţia sistemului...
Ultima oră
Pe aceeași temă