Camera Deputaţilor şi Senatul au adoptat, miercuri, în şedinţă comună, Statutul parlamentarilor, informează Mediafax.
Statutut a fost adoptat prin modificarea prevederii declarate neconstituţionale, astfel încât parlamentarii aflaţi în conflict de interese vor fi sancţionaţi cu diminuarea cu 10% a indemnizaţiei pe o perioadă de maximum 3 luni.
Modificarea Statutului a fost adoptată de parlamentari cu 343 voturi „pentru”, 51 „împotrivă” şi 57 de abţineri.
Senatorul PDL Cristian Rădulescu a spus că parlamentarii PDL se abţin la vot deoarece soluţia găsită de Comisia juridică de diminuare a indemnizaţiei parlamentarilor aflaţi în conflict de interese este şi „o rezolvare şi o nerezolvare a problemei”.
Citeşte şi Prostie? Parlamentarii au greşit din nou statutul aleşilor
El a spus că PDL susţine ca parlamentarii aflaţi în conflict de interese să fie sancţionaţi cu întreruperea mandatului şi a iniţiat în acest sens o propunere legislativă.
Deputatul PPDD Radu Popa a precizat că prelungirea dezbaterilor la Statut nu este în interesul nimănui şi că adoptarea acestui proiect a întârziat nepermis de mult.
PPDD susţine că apartenenţa la forul legislativ nu trebuie să fie asociată cu privilegii.
Comisiile juridice din cele două Camere şi Comisia specială pentru Statut au decis, marţi, în şedinţă comună, să aplice pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese o sancţiune pecuniară de 10% din indemnizaţie pe o perioadă de maximum trei luni.
Decizia a fost adoptată cu majoritate de voturi, înregistrându-se o singură abţinere şi a fost luată ca urmare a ultimei hotărâri a Curţii Constituţionale, care a stabilit că un parlamentar aflat în conflict de interese nu poate fi sancţionat cu interzicerea participării la lucrările Parlamentului.
A doua sesizare a PDL privind Statutul parlamentarilor a fost admisă, în 3 aprilie, de Curtea Constituţională (CC), în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea suspendării de la lucrările Parlamentului a aleşilor aflaţi în conflict de interese.
Citeşte şi Motivare: De ce a RESPINS Curtea Constituţională SUPERIMUNITATEA din STATUTUL Parlamentarilor
PDL a depus, în 21 martie, la CC, o nouă sesizare prin care solicita controlul de constituţionalitate asupra ultimei forme a Statutului deputaţilor şi senatorilor, adoptată de plenul comun al Parlamentului.
PDL susţinea, în noua sesizare, că unele dintre prevederile cuprinse în ultima formă a Statutului parlamentarilor, reexaminată de Parlament ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale care a admis primele obiecţii de neconstituţionalitate, sunt încă neconstituţionale.
Potrivit sesizării PDL, prin punerea de acord a Statutului parlamentarilor cu obiecţiile de neconstituţionalitate ridicate de Curte după prima sesizare, Parlamentul a menţinut soluţia sancţionării disciplinare pentru parlamentarii aflaţi în conflict de interese, reducând doar pedeapsa de la şase luni la o lună.
„Reducerea perioadei de sancţionare la o lună nu face ca textul astfel adoptat să fie constituţional, pentru că împiedicarea neconstituţională a exercitării mandatului există indiferent dacă această perioadă este de şase luni sau de o lună”, se menţiona în noua sesizare depusă de PDL.
Mai mult, PDL susţinea în sesizare că Parlamentul nu a pus de acord textul Statutului cu decizia Curţii Constituţionale, încălcând astfel prevederi exprese ale Constituţiei.
PDL mai arăta că unele dispoziţii din ultima formă a Statutului parlamentarilor, adoptată în 20 martie de Parlament, au fost introduse după ce Curtea a stabilit că acestea sunt neconstituţionale, referirea fiind făcută cu privire la menţionea abrogării oricăror prevederi legislative contrare textului proiectului de lege.
PDL susţinea totodată că implicaţiile aplicării unei astfel de prevederi nu pot fi cunoscute în acest moment pentru că organul consultativ de specialitate al Parlamentului, respectiv Consiliul Legislativ, nu a fost consultat iniţial, ci ulterior. În acest sens, PDL aprecia că introducerea prevederii în cauză depăşeşte limitele cererii de reexaminare.
Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, în 20 martie, cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”, Statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut, legea fiind reexaminată ca urmare a deciziei din 27 februarie a Curţii Constituţionale.
Membrii comisiilor au decis anterior să modifice termenul în care parlamentarii găsiţi incompatibili de ANI vor putea contesta raportul Agenţiei, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.
O altă modificare adusă în Comisii se referă la perioada de şase luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.
În 27 martie, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al ANI. De asemenea, a fost declarată neconstituţională prevederea potrivit căreia „deputatul sau senatorul aflat în conflict de interese se sancţionează disciplinar cu interzicerea participării la lucrările Camerei din care face parte deputatul sau senatorul pe o perioadă de cel mult 6 luni”.