E semn că a sosit primăvara cea mult aşteptată şi că, în sfârşit, vă puteţi reapuca de activităţi şi proiecte în exteriorul casei. Ca exemple, astăzi vă propunem realizarea unui calendar al lucrărilor pentru grădinărit, o nouă cărare în grădină, precum şi idei pentru ambientare.
Pentru început este foarte indicat să realizaţi un calendar al lucrărilor. Astfel, în grădină: strângeţi resturile de vegetale, săpaţi pământul, tăiaţi crengile uscate ale pomilor, semănaţi flori şi legume. Pe terasă şi în balcon: mutaţi în ghivece mai mari plantele ale căror rădăcini ies prin gaura de scurgere; umpleţi câteva jardiniere cu turbă şi semănaţi în ele flori anuale (petunii, regina nopţii, creasta cocoşului, nemţişor, gura leului, gălbenele, crăiţe, cârciumărese). Dacă aveţi mai mult spaţiu, puteţi crea o minigrădină, cu tot ce presupune: legume (roşii, ardei, morcovi, ridichi etc.), plante aromatice (busuioc, cimbru, leuştean, pătrunjel, mărar, tarhon) şi fructe (căpşuni căţărători, zmeuri).
O alee întreruptă
Când grădina începe să se trezească la viaţă este momentul cel mai bun să o înfrumuseţaţi cu o alee întreruptă, care să urmeze ritmul firesc al paşilor noştri, realizată din materiale naturale.
Beneficiile oferite de o astfel de alee sunt şi practice, şi estetice: de acum încolo ne vom deplasa dintr-o zonă în alta a grădinii fără să călcăm şi să distrugem gazonul. În al doilea rând, efectul estetic obţinut va fi unul plin de farmec. Iată de ce aveţi nevoie pentru a realiza o potecuţă japoneză, care să dea curţii un aer de orient îndepărtat: materiale naturale (pietre de râu şlefuite, dale de beton, “rondele” sau plăci de lemn), nisip şi mortar. Operaţiunea nu e deloc complicată, nici nu presupune cine ştie ce cheltuieli, ci doar un pic de îndemânare şi de simţ artistic. Evident că rămâne la latitudinea dumeavoastră din ce alegeţi să faceţi paşii. Important este ca materialul pentru care optaţi să se regăsească în grădină, astfel încât să creaţi corespondenţe şi să obţineţi un look unitar. De exemplu, dacă zona de relaxare sau terasa este acoperită cu deck sau cu lemn, atunci veţi realiza paşii aleii tot din lemn („rondele” de trunchi, dale din scânduri şlefuite etc.).
Materialele trebuie aşezate direct pe pământ şi fixate cu nisip şi mortar. Este important să lăsaţi între ele spaţiu suficient pentru creşterea ierbii. În cazul în care faceţi paşii din lemn, este recomandat să-i trataţi cu un produs fungicid şi insecticid. Aleea trebuie lăsată să se usuce timp de patru zile înainte de a păşi pe ea.
Ambianţă vintage
Trebuie să ştiţi că anul acesta se poartă pe terasă şi în grădină o ambianţă vintage. Acest termen utilizat pentru lucruri vechi, folosite, de epocă nu înseamnă că trebuie să vă umpleţi terasa sau grădina cu mobilier de epocă, ci pot fi şi obiecte retro, de exemplu din anii ’60. O scară de lemn veche, dar încă funcţională (se poate repara cu uşurinţă), stropitori de tablă, coşuri de răchită, ghivece ceramice, mic mobilier din fier forjat sau din bambus vechi îşi pot găsi locul foarte bine, trebuie numai puţin aduse la lumină. Chiar uneltele vechi de grădinărit (sapă, greblă, roabă etc.) pot avea un aer foarte autentic, mai ales că în trecut se făceau lucruri durabile. De asemenea, nu trebuie uitate obiectele de lifestyle: pălărie retro de damă sau panama, o geantă veche…Iar dacă găsiţi o statuetă din piatră, atunci în mod cert grădina dumneavoastră va căpăta un aer nobiliar.