Adjunctul secretarului de stat american Anthony J. Blinken a prezentat sâmbătă, într-o întâlnire cu ministrul român al Apărării, Mihnea Motoc, condoleanţe pentru cei doi militari români căzuţi la datorie în Afganistan, exprimând aprecierea specială a autorităţilor americane pentru sacrificiile şi efortul general făcut de România în teatrul de operaţii afgan.
Potrivit unui comunicat al MApN transmis sâmbătă AGERPRES, agenda întâlnirii dintre cei doi oficiali a cuprins aspecte legate de contextul regional de securitate, cooperarea bilaterală în domeniul apărării în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA.
Agenda discuţiilor a mai inclus implementarea măsurilor de asigurare şi descurajare şi rolul iniţiativelor SUA în acest domeniu, pregătirea agendei viitorului Summit NATO de la Varşovia din 8 – 9 iulie, participarea la misiunea NATO din Afganistan şi la demersurile comunităţii internaţionale de contracarare a ISIL/Daesh.
Ministrul Motoc a subliniat rolul esenţial al SUA în consolidarea securităţii ţării noastre şi a flancului estic al Alianţei, prin implementarea iniţiativelor specifice – European Reassurance Initiative (ERI) şi European Activity Set (EAS), precum şi prin intensificarea programului comun de exerciţii desfăşurate pe teritoriul naţional şi în context regional.
Oficialul român a mulţumit părţii americane pentru angajamentul de substanţă în implementarea ERI, demonstrat prin creşterea de patru ori a bugetului iniţiativei, cu o importantă influenţă pozitivă asupra securităţii naţionale şi a climatului regional.
"În perspectiva viitorului Summit NATO, s-a evidenţiat interesul comun pentru adaptarea pe termen lung a Alianţei, cu o atenţie adecvată acordată regiunii Mării Negre şi unei posturi de descurajare şi apărare eficientă, bazată pe o prezenţă aliată înaintată robustă pe întreg flancul de est al NATO. În acest sens, au fost discutate unele iniţiative concrete de consolidare a prezenţei înaintate în regiune, în context bilateral şi aliat", se arată în comunicatul citat.
Cei doi oficiali au subliniat importanţa consolidării rezilienţei naţionale şi a dezvoltării unor capacităţi de apărare şi descurajare credibile, pentru a face faţă oricăror provocări, indiferent de provenienţa acestora, şi a răspunde adecvat caracterului tot mai complex al actualului mediu de securitate.