22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialFostul deputat PDL Dan Păsat, condamnat la trei ani de închisoare cu...

Fostul deputat PDL Dan Păsat, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj

Fostul deputat PDL Dan Păsat a fost condamnat, miercuri, de instanţa supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru şantaj.

Instanta a mentinut sechestrul asigurator pe bunurile lui Pasat pentru a recupera prejudiciul  de1.836.608,59 Ron şi 5000 euro.

De asemenea, au mai fost condamnati cu suspendare Marin Constantin ( 5 luni inchisoare) si Vasile Preda ( fost primar, 8 luni inchisoare). In facsimilul atasat articolului va prezentam decizia completa a Inaltei Curti.

 Sentinţa pronunţată astăzi este pe fond, astfel că fostul deputat nu intră în inchisoare, el având posibilitatea să facă recurs.

Dan Păsat, care acum nu mai este deputat, a fost acuzat de DNA de şantaj cu violenţă. Potrivit probelor din dosar, Păsat ar fi exercitat presiuni asupra patronilor unor firme să îi cedeze sume de bani sau lucrări pe bani publici. În stenogramele dosarului sunt prinse conversaţii clare în care Păsat îi ameninţa pe patronii unei companii de construcţii. Pe 9 noiembrie 2010, procurorii au cerut încuviinţarea arestării lui Dan Păsat, iar pe 8 februarie 2011, Camera Deputaţilor a respins cererea. Şi acest caz a fost subliniat în raportul Comisiei Europene din 2011, la capitolul imixtiunilor Parlamentului in treburile Justitiei.

In februarie 2011, Romania Libera dezvaluia actiunile penale ale deputatului PDL. Potrivit RL, Dan Pasat , in anul 2007, folosindu-se de calitatea sa de atunci de sef local PNL , partid aflat la putere, a obţinut, prin presiuni şi ameninţări asupra unor primari din judeţul Giurgiu, contracte şi bani pentru firma la care este acţionar. Când primarii nu i-au executat dorinţele, Păsat a asmuţit Garda Financiară pe afacerile rudelor acestora.

CINE ESTE DAN PĂSAT

Dan Păsat a fost poliţist până în anul 2000, când a intrat în afaceri imobiliare şi în politică. Iniţial, a fost membru PD; în 2005 a trecut la PNL, unde a urcat în ierarhie, de la consilier local în Giurgiu până la funcţia de subprefect şi apoi de deputat (2009). În 2010, Dan Păsat s-a întors în PDL,” pentru a-şi proteja afacerile de mâna justiţiei”, după cum spun peneliştii din Giurgiu.

Cât timp a fost consilier local şi subprefect susţinut de PNL, Dan Păsat, atât prin firmele la care era acţionar sau asociat, cât şi prin firme-paravan, a obţinut contracte de la primăriile giurgiuvene în special în domeniul construcţiilor (baze sportive, reparaţii sedii primării, amenajări parcuri) sau contracte de aducţiune de apă potabilă.

MOD DE OPERARE

Potrivit probelor din dosarul penal, începând cu anul 2007, în calitatea sa de lider local PNL, Dan Păsat a făcut presiuni asupra unor primari pentru ca aceştia să încheie contracte pentru aducţiuni de apă sau construcţii atât cu firma-paravan SC Agro Clas SRl, cât şi cu firma SC Prod Invest SRL la care era asociat. După ce societatea-paravan „recomandată” obţinea contractul, o parte din lucrări ajungeau, prin subcontractări, tot la SC Prod Invest SRL, unde asociat este Dan Păsat. Neînţelegerile dintre Agro Clas şi deputatul pedelist au pornit de la bani: Păsat voia ca toţi banii, obţinuţi cu „prioritate” (adică prin intervenţii la primari), să ajungă la firma sa (Prod Invest). La început, Agro Clas a plătit partea de bani cuvenită firmei lui Păsat. După 2009, când Păsat a ajuns deputat, acesta a vrut să acapareze contractele în întregime. După ce au fost ameninţaţi cu moartea, patronii firmei-paravan au făcut plângere la DNA. Procurorii au făcut înregistrări, au adunat documente şi l-au pus pe Păsat sub învinuire pentru 10 fapte de corupţie.

„AM FOST SUNAT DE PĂSAT”

În comuna Vărăşti Giurgiu, firma lui Păsat avea în derulare două contracte: un contract pentru aducţiunea de apă (cedat sub presiune de firma paravan) şi unul pentru construirea bazei sportive. Primarul Vasile Preda (condamnat cu suspendare) a declarat pentru Romania Libera  că nu a fost ameninţat de Păsat. El a recunoscut însă că a fost sunat de mai multe ori de Dan Păsat pentru a face plăţile mai repede. „Când primeam devizele pentru plăţi, mă suna să le fac, dar nu la modul imperativ. Eu sunt la al patrulea mandat, cu PNL; la primele trei, am ieşit din partea PSD. Primul contract de aducţiune cu apă l-a câştigat la licitaţie Agro Clas, care i-a făcut lui Păsat contract de antrepriză. Apoi, Păsat şi Ionel Costin de la Agro Clas au venit la mine să mă anunţe că toată lucrarea va fi făcută de Păsat. Eu am fost de acord. Nu am ştiut că legea interzice asta” ne-a declarat in 2011 edilul. În declaraţia la DNA primarul nu a recunoscut că a primit telefoanele de la Păsat, motiv pentru care a fost învinuit pentru mărturie mincinoasă.

 

Garda Financiară a executat ordinele lui Păsat

Primarul din Ogrezeni – Giurgiu, Jean Jipa, a refuzat să avizeze construcţiile de îngrădire a bălţii Hobaia, exploatată de Dan Păsat. Pentru a-l pedepsi, Păsat a trimis Garda Financiară Giurgiu să controleze firmele soţiei primarului.

 

 

 

Cele mai citite

TRAGEDIE: O tânără de 27 de ani și părinții ei au fost găsiți morți într-un apartament din Bistrița

O tânără și părinții ei au fost găsiți morți, sâmbătă seară, în apartamentul lor din Bistrița, în urma unui apel la 112 care anunța...

PSD condamnă decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Șoșoacă

“Dreptul oricărui cetățean de a alege și de a fi ales. CCR Trebuie să explice rapid decizia de invalidare a candidaturii Dianei Șoșoacă” București, 5...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă