UPDATE. Proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesurlui de restituire a imobilelor preluate abuziv în perioada comunistă va fi trimis spre Parlament, conform unui comunicat de presă al Guvernului, remis redacţiei.
În urma şedinţei de Guvern de miercuri, Executivul a hotărât că îşi va asuma răspunderea săptămâna viitoare pe proiectul de lege, criticat de Uniunea Proprietarilor Expropiaţi şi Biserica Catolică, şi a fost trimis spre vot în Parlament.
–-
Liderul Bisericii Greco-Catolice, cardinalul Lucian Mureşan, a arătat, în scrisoarea deschisă, că reprezentanţii celor două culte au aflat despre modificările aduse proiectului de lege dintr-o emisiune televizată şi nu au fost consultate în nici un fel de Guvernul României.
„Dacă proprietăţile Bisericilor noastre, la fel ca ale atâtor cetăţeni români, au fost confiscate de către comunişti fără să fim consultaţi, ni se pare firesc să fim consultaţi şi implicaţi în elaborarea proiectului de lege propus să rezolve această problemă”,a mai atras atenţia preşedintele Conferinţei Episcopilor Catolici.
Citeşte şi Victor Ponta: Ne angajăm răspunderea pentru restituirea proprietăţilor
Pe de altă parte, contactat de România Liberă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a explicat că nu are cunoştinţă de scrisoarea deschisă şi că modificările aduse proiectului de lege privind restituirea proprietăţilor confiscate în timpul regimului comunist vor fi anunţate în şedinţa de Guvern de miercuri.
Uniunea Naţională a Asociaţiilor Proprietarilor Expropriaţi din România (UNAPER) consideră că Guvernul, prin acest act normativ, nu intenţionează să despăgubească proprietarii, ci să-i oblige să-şi vândă drepturile „samsarilor”, aceştia urmând să fie din nou beneficiarii principali ai acestei proceduri de restituire în natură, după ce acţiunile la Fondul Proprietatea au fost cumpărate în principal tot de aceştia, potrivit Mediafax.
De asemenea, Asociaţia pentru Proprietate Privată (APP) a afirmat că proiectul de lege privind despăgubirea foştilor proprietari de imobile naţionalizate este unul „nerealist, discriminatoriu şi nefuncţional”.
Conform Mediafax, proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor prevede că foştii proprietari ai caselor naţionalizate care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017, în limita a 10% pe an din suma punctelor. Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate de stat vor primi despăgubiri în numerar în termen de trei ani, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în urmă cu o lună, că Executivul îşi va asuma răspunderea pe Legea privind restituirea proprietăţilor.
Ştire în curs de actualizare