Phenianul a agitat din nou, ieri, spectrul războiului „termonuclear” şi a cerut cetăţenilor străini din Coreea de Sud să ia măsuri de evacuare, la o zi după ce a pus în practică ameninţarea retragerii celor 53.000 de angajaţi la situl intercoreean Kaesong.
Americanii şi sud-coreenii se consultă în legătură cu atitudinea care trebuie adoptată faţă de Coreea de Nord, unde propaganda comunistă supra-licitează ameninţările cu fiecare zi. Ultima este că va proceda la un nou test nuclear la o dată pe care nu a precizat-o, însă anunţul a provocat o vie îngrijorare în capitalele occidentale. Peninsula coreeană cunoaşte o accentuare a tensiunii de la lansarea unei rachete nord-coreene în decembrie trecut, considerată de occidentali, Seul şi Tokio drept un test de rachetă balistică. Situaţia s-a agravat după al treilea test nuclear din februarie şi manevrele militare comune, aflate în curs, ale SUA şi Coreii de Sud. Phenianul a transportat cu trenul, săptămâna trecută, două rachete Musudan şi le-a instalat pe vehicule echipate cu dispozitiv de lansare. Musudan ar avea o rază de acţiune de 3.000 km, având deci capacitatea de a atinge Coreea de Sud sau Japonia. Ar putea atinge ţinte chiar la distanţă de 4.000 km, teoretic putând lovi baza Guam din Pacific, unde se află 6.000 de soldaţi americani.
Rachete în capitala Japoniei
Japonia a anunţat ieri că a amplasat rachete Patriot în centrul capitalei, în faţa ministerului Apărării, pentru a face faţă oricărui tir care ar ameninţa arhipelagul, iar pe insula Okinawa au fost instalate baterii de interceptare. Armata a primit ordinul formal de a intercepta eventualele rachete. Puternicul aliat chinez al Coreii de Nord – care, agasat că nu este ascultat, a votat la ONU ultimele sancţiuni – a încercat în ultimele zile să atenueze tensiunile, avertizând că „nimeni nu are dreptul să arunce în haos o regiune“.
Retragerea din Kaesong
Ieri, Coreea de Nord a pus în executare ameninţarea de retragere a celor 53.000 de an-ga-jaţi nord-coreeni la situl industrial intercoreean Kaesong, aflat pe solul său. Prezentat ca o experienţă-model de apropiere între cele două Corei, „regiunea administrativă specială“ creată în 2004 la Kaesong a devenit o piesă strategică pe eşichierul coreean unde se joacă o partidă de mare risc. Miercurea trecută, Phenianul a interzis accesul personalului sud-coreean şi al camioanelor de aprovizionare. Preşedintele sud-coreean, Park Geun-hye, s-a declarat marţi „foarte dezamăgit“ şi Ministerul Unificării s-a angajat „să garanteze securitatea cetăţenilor săi şi să protejeze proprietatea sa“.
Clanul Kim
Reinstalând ca premier unul dintre apropiaţii familiei şi plasând mai mulţi oameni de încredere în Biroul Politic al Partidului Muncitorilor, liderul nord-coreean Kim Jong-un a intensificat puterea clanului său asupra ţării. Dar tânărul dictator comunist se află sub influenţa unchiului şi a mătuşii sale, Jang Song-thaek şi Kyong-hui, amândoi exercitând rolul esenţial în culise, după ce anul trecut au repus mâna pe armată. Or, noul premier Pak este un aliat al lui Jang şi a lucrat pentru Kyong-hui, fiica fondatorului dinastiei, Kim Il Sung, bunicul actualului număr unu. Cuplul a reuşit în iulie trecut să obţină înlăturarea vicemareşalului Ri Yong-ho, figură centrală a regimului şi apropiat al tatălui lui Kim Jong-un, „iubitul conducător“ Kim Jon-Il, decedat în decembrie 2011. Jang este considerat cel ce trage sforile şi schimbările în curs de la Phenian au legătură cu discursul agresiv al liderilor nord-coreeni faţă de Coreea de Sud şi de Statele Unite.