22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSportAtletism9 mai – Ziua Victoriei în Europa. De ce a capitulat Germania...

9 mai – Ziua Victoriei în Europa. De ce a capitulat Germania de două ori

Data de 9 mai 1945 reprezintă un moment simbolic pentru istoria lumii.

Această dată este, în general, recunoscută drept momentul oficial al capitulării Germaniei  în cel de-al doilea Război Mondial.

Totuși, capitularea de la Berlin, din 9 mai 1945, a fost inutilă, întrucât țara învinsă, Germania, capitulase deja, cu două zile înainte, la Reims.

Capitularea de la Reims (Franța) a fost semnată, la 7 mai 1945, în numele armatei germane, de generalul Alfred Jodl. La Reims se afla, la acel moment, cartierul general al trupelor aliate din Europa, conduse de generalul american Eisenhower. Capitularea Germaniei a fost consfințită, la 7 mai, din partea URSS, prin semnătura generalului Ivan Susloparov.

Potrivit acestui document, toate trupele germane, atât de pe frontul de Est cât și de pe frontul de Vest, se recunoșteau învinse.

Capitularea de la Reims l-a nemulțumit însă pe Stalin, care dorea ca predarea Germaniei să se facă, simbolic, în primul rând în fața Uniunii Sovietice. “Stalin a fost furios. El dorea o capitulare a Germaniei în inima Reich-ului distrus, la Berlin, cucerit cu câteva zile înainte de Armata Roșie”, explică istoricii.

Drept urmare, în seara zilei de 8 mai 1945, o a doua ceremonie de capitulare a Germaniei este organizată la Berlin, la cartierul general al armatei sovietice.

La Berlin, în fața mareșalului Jukov, capitularea Germaniei a fost semnată de o delegație condusă de mareșalul Wilhelm Keitel, șeful de stat major al Wehrmacht-ului.

Ținând cont de diferența de fus orar dintre Berlin și Moscova, seara de 8 mai de la Berlin a corespuns dimineții zilei de 9 mai de la Moscova, astfel că URSS a ales să marcheze Ziua Victoriei în Europa la data de 9 mai.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Și Teodosie poartă rochie și își duce crucea, indiferent cât îl lovește Daniel

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a avut dreptate când a sugerat că persoanele în general purtătoare de...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...
Ultima oră
Pe aceeași temă