Data de 9 mai 1945 reprezintă un moment simbolic pentru istoria lumii.
Această dată este, în general, recunoscută drept momentul oficial al capitulării Germaniei în cel de-al doilea Război Mondial.
Totuși, capitularea de la Berlin, din 9 mai 1945, a fost inutilă, întrucât țara învinsă, Germania, capitulase deja, cu două zile înainte, la Reims.
Capitularea de la Reims (Franța) a fost semnată, la 7 mai 1945, în numele armatei germane, de generalul Alfred Jodl. La Reims se afla, la acel moment, cartierul general al trupelor aliate din Europa, conduse de generalul american Eisenhower. Capitularea Germaniei a fost consfințită, la 7 mai, din partea URSS, prin semnătura generalului Ivan Susloparov.
Potrivit acestui document, toate trupele germane, atât de pe frontul de Est cât și de pe frontul de Vest, se recunoșteau învinse.
Capitularea de la Reims l-a nemulțumit însă pe Stalin, care dorea ca predarea Germaniei să se facă, simbolic, în primul rând în fața Uniunii Sovietice. “Stalin a fost furios. El dorea o capitulare a Germaniei în inima Reich-ului distrus, la Berlin, cucerit cu câteva zile înainte de Armata Roșie”, explică istoricii.
Drept urmare, în seara zilei de 8 mai 1945, o a doua ceremonie de capitulare a Germaniei este organizată la Berlin, la cartierul general al armatei sovietice.
La Berlin, în fața mareșalului Jukov, capitularea Germaniei a fost semnată de o delegație condusă de mareșalul Wilhelm Keitel, șeful de stat major al Wehrmacht-ului.
Ținând cont de diferența de fus orar dintre Berlin și Moscova, seara de 8 mai de la Berlin a corespuns dimineții zilei de 9 mai de la Moscova, astfel că URSS a ales să marcheze Ziua Victoriei în Europa la data de 9 mai.