Preşedintele Traian Băsescu a declarat aseară că propunerile pe care le-a făcut premierul pentru posturile din justiţie nu-i dau „nici un motiv“ să creadă că vor fi sincope în „trendul crescător de rezolvare a problemelor care ţin de justiţie“. Şeful statului a adăugat, totodată, că, împreună cu Victor Ponta, a stabilit să fie urmată, „fără nici o abatere“, procedura de desemnare a procurorilor-şefi în forma prevăzută de lege.
În plus, a continuat preşedintele, numirile nu sunt responsabilitatea societăţii civile, nici a partidelor şi nici a procurorilor, atitudine care echivalează cu respingerea de către şeful statului a criticilor formulate recent de CSM, Daniel Morar şi alţi aproape 100 de procurori anticorupţie, care au cerut o procedură transparentă de selecţie. La fel ca Victor Ponta, şi Traian Băsescu a invocat urgenţa, susţinând că Parchetele nu mai pot continua fără o conducere plină.
Pentru a justifica sprijinul acordat premierului, Traian Băsescu a invocat respectarea legii, dar şi o scrisoare transmisă pe 1 octombrie fostei ministre a Justiţiei, Mona Pivniceru. În document, dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială tot aseară, şeful statului o avertiza pe Pivniceru că nu va da curs propunerilor pe care i le va avansa dacă procedura de selecţie nu este transparentă. Ceea ce a şi făcut. În schimb, şeful statului lăsa deschisă opţiunea numirii şefilor de Parchete prin asumarea răspunderii de către ministru, adică exact ceea ce a făcut miercuri Victor Ponta.
„(…) Astfel, urmând această cale legală, este posibilă o soluţie care ar permite asumarea responsabilităţii numirii în cele două funcţii de conducere, în scopul continuării eficiente a activităţii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie“, îi scria şeful statului lui Pivniceru.
Declaraţiile de aseară ale preşedintelui constituie cel mai clar semnal că acordul de coabitare semnat cu Victor Ponta merge înainte, în ciuda presiunilor uriaşe exercitate de Crin Antonescu şi Dan Voiculescu în direcţia suspendării pactului. De precizat că poziţia exprimată aseară de Traian Băsescu vine la 24 de ore după ce Comisia Europeană transmisese că doreşte o procedură de selecţie transparentă, şi nu desemnarea directă de către premier, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, a procurorilor care vor conduce Parchetul General şi DNA.