14.5 C
București
vineri, 1 noiembrie 2024
AcasăSportBăsescu: Ar trebui imediat arestaţi procurorii şi judecătorii care au arestat preventiv...

Băsescu: Ar trebui imediat arestaţi procurorii şi judecătorii care au arestat preventiv persoane care au fost apoi achitate

Procurorii care cer arestări preventive şi judecătorii care le aprobă pentru oameni care ulterior sunt achitaţi ar trebui „arestaţi imediat pentru abuz de putere sau pentru abuz în serviciu, pentru că au falsificat probe”, susţine fostul preşedinte Traian Băsescu. El a scris pe contul său de Facebook că peste 100 de persoane au fost achitate numai anul acesta.

„ Aceştia au făcut peste 3000 zile de arest preventiv. Cred că procurorii care au cerut arestarea preventivă pentru aceşti oameni ar trebui să fie imediat arestaţi pentru abuz de putere sau pentru abuz în serviciu, pentru că au falsificat probe. Ei trebuie arestaţi imediat alături de judecătorul care a încuviinţat arestarea. Aşa ar fi drept pentru că au distrus destine şi cariere pentru că aşa au vrut ei să apară la televizor ca fiind luptători anticorupţie.”

Fostul preşedinte a insistat pe funcţionarea prezumţiei de nevinovăţie.

„Şi un criminal are dreptul la o anchetă şi la un proces corect, iar până când un judecător îl găseşte vinovat prezumţia de nevinovăţie funcţionează. Acesta este un principiu fundamental al staului de drept. Altfel revenim la anii 50 şi judecăm pe stadioane, sau mai nou prin click-uri date din faţa televizorului.”

Traian Băsescu a mai scris pe pagina sa de Facebook că ”justiţia trebuie apărată de cei care fac injustiţie în justiţie”.

„Dacă spui că purtarea inculpaţilor cu cătuşe prin faţa DNA-ului, cu toate televiziunile invitate pentru transmisiuni în direct, nu respectă drepturi garantate de Constituţie, dreptul la apărare, sau prezumţia de nevinovăţie, divizia de lichele din presă trâmbițează la ordin, către popor, că eşti împotriva luptei anticorupţie.

Dacă îndrăzneşti să spui că abuzul în serviciu este greşit și arbitrar definit în noul cod penal în condiţiile în care România a ratificat Convenția Națiunilor Unite Împotriva Corupției prin L 365/2004 (vezi art. 19) și care conform Constituției prevalează, divizia de lichele din presă trâmbițează la ordin, către popor, că eşti împotriva luptei anticorupţie.

Dacă îndrăzneşti să ai o replică la un comunicat incorect al SRI sau la o declaraţie incorectă a doamnei Koveşi, divizia de lichele din presă te va acuza la ordin că eşti împotriva luptei împotriva corupţiei.

Convingerea mea este că suntem într-un moment în care trebuie să apărăm justiţia chiar de unii oameni care sunt parte a justiţiei sau a unora care vor să folosească justiția pentru a tranșa obiective politice sau personale. Şi spun acest lucru cu dreptul moral pe care îl am ca om politic ce s-a bătut 10 ani cu o clasă politică înverşunată împotrivă-i, care a trecut prin două suspendări pentru ca justiţia să progreseze.

Orice ziarist are dreptul să-mi contrazică punctele de vedere, mai ales dacă din întâmplare a citit Constituția sau Legea 365/2004. Am putea polemiza, iar publicul și democrația ar avea de câștigat.

Dar când văd o întreagă divizie de jurnaliști care la comandă și în cor mă acuză incorect, plasându-mă în tagma celor care luptă împotriva justiției, chiar că îmi vine să spun public: penibilă această divizie de lichele din presă.

Justiția trebuie apărată de cei care fac injustiție în justiție.”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă