UPDATE Comisia Europeana, prin vocea purtatorului de cuvant Mark Gray, a anuntat ca a luat act de lista lui Victor Ponta cu nominalizarile la conducerea Parchetelor, ca sustine in continuare necesitatea unei selectii pe criterii de competenta si transparenta, dar asteapta decizia CSM.
Citeşte şi CE: Nu abandonăm opinia privind procedura selecţiei procurorilor şefi, dar aşteptăm reacţia CSM
––
Premierul Victor Ponta, care este si ministru interimar al Justitiei, dupa ce ieri a spus ca se va face selectie cu criterii de profesionalism si transparenta pentru functiile de conducere la Parchete, asa cum a cerut sectia de procurori a CSM si cum a recomandat Comisia Europeana, s-a razgandit brusc. Tot aseara, tarziu, a trimis o adresa la CSM cu nominalizarile pentru sefia Parchetelor.
In adresa (vezi facsimil) Ponta i-a propus pe: Tiberiu Nitu-procuror general; Codruta Kovesi-sef DNA; Alina Bica, procuror controversat – sef DIICOT; Bogdan Licu, fost procuror la Parchetul Tribunalului Bucuresti, fost consilier CSM, acum la Oficiul National pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor – prim adjunct al procurorului general; Codrut Olaru– adjunct al procurorului general; procurorul controversat Georgiana Hossu, adjunct la DIICOT.
EXPLICATIILE razgandirii LUI PONTA:
„Mandatul lui Daniel Morar a expirat aseara ( adica la data de 2 aprilie) si nu mai putea fi reinnoit (…) si am mai constatat ca Parchetul e mosia lui Morar ( Daniel Morar a dat un interviu unui post TV , in care a afirmat ca este inadmisibil ca nici un procuror DNA sa nu fie pe lista lui Ponta pentru functii la aceasta directie-nn) , iar Parchetul nu trebuie sa apartina unui singur om. Morar nu poate detine monopolul asupra unei institutii a statului” a declarat miercuri dimineata Victor Ponta.
Morar a spus, in interviul dat marti seara unui post TV, ca Laura Codruta Kovesi nu e potrivita pentru conducerea DNA deoarece ea NU a lucrat la DNA si ca mai potriviti ar fi procurorii de la DNA, care au obtinut rezultate.
Ponta: Mandatul lui Morar a expirat! Specialistii: CSM i-a prelungit LEGAL mandatul!
Victor Ponta a anuntat ca Morar NU mai este prim adjunct al Parchetului General si interimar al procurorului general pentru ca de marti i-a expirat mandatul. Specialistii consultati de RL spun foarte clar: CSM i-a prelungit mandatul pana la data de 8 iunie 2013, iar aceasta prelungire este LEGALA. CSM-ul poate detasa orice procuror pe o functie, chiar din oficiu, nu numai la propunerea unui sef al unui parchet. CSM a dat un comunicat in care a motivat, cu texte de lege, legalitatea detasarii lui Morar ca primadjunct al procurorului general al Romaniei, decizie luata in unanimitate de sectia de procurori a CSM( vezi facsimil 2)
Programul audierilor la CSM a celor propusi de Ponta
Sectia de procurori a CSM a inregistrat miercuri adresa lui Ponta si a hotarat ca cei propusi de premierul-ministru interimar la Justitie pentru functiile de conducere la Parchete sa fie audiati intre 28 si 30 mai, iar pe 3 iunie vom afla verdictul sectiei de procurori a CSM.
Pana atunci, directia de resurse umane va face un raport asupra activitatii celor propusi, iar cei nominalizatii trebuie sa-si faca proiectul de management, sa trimita la CSM declaratiile pe propria raspundere ca nu fac parte din serviciile secrete, un rezumat al realizarilor profesionale, declaratiile de avere si interese actualizate, 10 lucrari , adica rechizitorii de trimiteri in judecata.
Reamintim ca potrivit legii actuale, ministrul Justitiei face propunerile, CSM acorda aviz consultativ , iar presedintele tarii face efectiv numirile sau le poate respinge.
SPECIALISTII spun ca noul ministru al Justitiei ( in cazul in care Ponta va renunta la interimatul de la Justitie)NU poate retrage propunerile ministrului interimar, cel mult poate trimite altele, care si ele vor fi analizate de catre CSM, asa cum vor fi analizate si cele trimise de Ponta.
NEDREPTATE: Nici un procuror DNA nu apare pe lista lui Ponta cu nominalizari directe
Nici un procuror DNA NU a fost propus pentru vreo functie, cu toate ca aceasta institutie are procurori care au obtinut rezultate deosebite : condamnari ale multor demnitari corupti.
Lor NU li s-a dat sansa de a participa la un concurs pentru a ocupa functii de conducere in DNA. MESAJUL transmis de PONTA: munca procurorilor anticoruptie NU este apreciata, desi activitatea DNA a fost laudata in toate rapoartele de tara ale Comisiei europene
Procurorii controversati, intre preferatii lui Ponta
Tiberiu Nitu a candidat pentru functia de procuror general si in mandatul Monei Pivniceru si, in timpul interviului public sustinut in fata CSM, a demonstrat ca NU stie legile, ca nu cunoaste institutiile europene cu care ar trebui sa colaboreze, ca nu a facut rechizitorii, ca nu a stat pe la servici ( venea tarziu, pleca devreme), desi era prim adjunct al procurorului general al Romaniei. El este insa prietenul lui Ponta, cu care a fost coleg de facultate.
Se pun intrebarile legitime : ce autoritate poate avea un astfel de procuror general al Romaniei ? Poate fi el respectat de subordonatii care stiu legi, care au muncit de dimineata pana noapte tarziu? Mesajul transmis de Ponta poate fi unul singur: cu cat esti mai nepregatit si mai lenes, cu atat mai repede ajungi in fruntea Parchetului General.
Alina Bica a fost un procuror controversat cat a lucrat la Parchet, care a distrus marele dosar RAFO, spargandu-l in 40 de dosare mici impreuna cu Giorgiana Hosu, nominalizata si ea adjunct la DIICOT. Prin aceasta manevra, falanga lui Ovidiu Tender din acest dosar, cu seful Partidei Rromilor, Ninel Potarca, au scapat de majoritatea probelor, care au fost imprastiante prin alte dosare.
Alina Bica a fost si prima propunere, provizorie, a fostului ministru al Justitiei Mona Pivniceru pentru functia de procuror general.
Procedura de selectie ceruta de Sectia de procurori a CSM – acceptata si apoi ignorata de premierul PONTA
Cand a iesit marti de la CSM, premierul Ponta a anuntat ca nu a facut nici o propunere sectiei de procurori de la CSM, ci ca a venit doar sa se consulte asupra procedurilor de nominalizare . De asemenea, a sustinut ca va tine cont de opinia procurorilor membrii CSM, care i-au cerut o selectie transparenta .
„N-am facut niciun fel de nominalizare si n-am vorbit de niciun fel de nume, nici aici cu sectia de procurori. Am avut o discutie legata de procedura – daca mergem pe propunerea ministrului Justitiei, avizul CSM si presedinte, sau daca mergem pe cealalta varianta. Opinia este de a merge pe o procedura de selectie cu acele etape pe care le stiti foarte bine„, a afirmat Ponta la iesirea din sediul CSM.
„Eu am propus sa fac nominalizari directe, dar sectia de procurori nu a fost de acord, care a invocat si recomandarile Comisiei Europene, iar eu respect solicitarea sectiei de procurori” a mai spus, marti, Ponta.
Tot marti, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, a confirmat ca sectia de procurori s-a pronuntat pentru continuarea procedurii de selectie demarate in mandatul de ministru al Justitiei al Monei Pivniceru, dar respectandu-se criteriile transparentei, ale rezultatelor profesionale -rechizitorii si condamnari- obtinute de candidati, ale capacitatii manageriale si de comunicare ale acestora.
Insa, in aceeasi zi, seara, la un post TV, Daniel Morar, fost sef DNA, acum interimar la Parchetul general pana la numirile noilor propuneri, a declarat ca este inadmisibil ca nici un procuror DNA sa nu apara pe lista lui Ponta ( ceea ce poate inseamna ca Ponta a discutat si despre propunerile sale cu membrii CSM) desi multi procurori, cu rezultate exceptionale, ar merita sa fie sefi DNA . Morar a dat si nume: Calin Nistor, Lucian Papici, Doru Tulus, Mariana Alexandru. Morar a sustinut ca acestia pot fi mai buni decat Laura Codruta Kovesi la sefia DNA.
Potrivit legii, ministrul Justitiei nominalizeaza procurorii pentru functii, CSM da un aviz consultativ, presedintele tarii ii numeste pe sefii parchetelor.
Se observa ca in legislatie nu este prevazuta selectia pe criterii de profesionalism si transparenta pentru a se da sanse procurorilor cu rezultate deosebite si a se elimina numirile politice, dar selectia putea fi introdusa printr-un simplu ordin al ministrului Justitiei, pentru a se respecta recomandarile Comisei Europene si practicile care elimina imixtiunile politice in numirile din Justitie. NU era nevoie de o lege speciala.
Crin Antonescu a anuntat de marti seara ca e posibil ca Ponta sa se razgandeasca si sa faca numiri directe, ceea ce s-a si intamplat la scurt timp.
Citeşte şi Antonescu: S-ar putea ca premierul să se întâlnească cu Traian Băsescu şi să facă propuneri