22.2 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSportKovesi CADE. Ponta RENUNŢĂ să numească şefi la DNA şi la Parchetul...

Kovesi CADE. Ponta RENUNŢĂ să numească şefi la DNA şi la Parchetul General

RASTURNARE DE SITUATIE: dupa intalnirea premierului Victor Ponta cu sectia de procurori a CSM, a picat procedura numirilor rapide la Parchete, asumata de interimarul de la Justitie, Ponta.

El a preferat sa tina cont de procurorii sectiei CSM, care l-au anuntat ca prefera procedura selectiei transparente, care este  de durata.

Cu alte cuvinte , a cazut si nominalizarea Laurei Codruta Kovesi la DNA.

Ponta a anuntat ca cel mai probabil va numi un nou ministru al Justitiei, dupa ce va discuta cu liberalii. Noul ministru ar urma  sa se ocupe de procedura selectiei.

De asemenea, Ponta a spus ca il va anunta si pe presedintele tarii despre discutiile cu sectia de procurori.

Cateva zile la rand Ponta a sustinut ca-si va asuma politic numirile la Parchete, dar astazi s-a razgandit, preferand sa tina cont de opinia CSM.

Presedintele CSM: Vrem standarde, criterii de selectie transparente

Oana Schmidt Haineala, presedinte CSM, dupa intalnirea informala cu premierul Victor Ponta, care acum este si ministru al Justitiei, a declarat: „Noi am cerut selectie; vrem standarde si criterii de selectie in functie de portofoliu : rezultate, experienta manageriala, integritate. Nu s-a pronuntat nici un nume, noi am spus care sunt exigentele sistemului. A fost opinie comuna a sectiei de procurori”.

Haineala a spus ca se asteapta ca noul ministru al Justitiei sa impuna, prin ordin de ministru, criterii de selectie, transparente. „Eu nu pot sa impun nimic noul ministru al Justitiei, eu va spun doar ce opinie avem noi, sectia de procurori. Noi avem structuri cu procurori care au avut rezultate si care ar putea participa la aceasta selectie transparenta. Avem nevoie de buni profesionisti,  de procurori sefi integri, buni comunicatori” a mai spus Haineala.

Procedura de selectie dureaza circa 45 de zile, apoi avizul CSM alte circa doua saptamani, urmand ca presedintele sa decida in final.

Mandatelele sefilor Parchetelui General si al DNA au expirat de anul trecut, iar cel al sefului DIICOT de cateva zile.

Acum, la Parchetul General interimatul este asigurat de Daniel Morar, la DNA – de Calin Nistor, iar la DIICOT- de Codrut Olaru.

 

UPDATE: PONTA: CSM vrea procedura de selectie, nu procedura rapida

La iesirea de la discutiile informale cu sectia de procurori a CSM, premierul Ponta a declarat ca nu a facut nici o nominalizare, ci s-a discutat doar despre procedurilor de numire a sefilor Parchetelor.

Ponta a spus ca Sectia de procurori a anunta ca prefera organizarea unei selectii, facuta pe criterii transparente, selectie care va fi facuta de noul ministru al Justitiei.

„Eu am propus sa fac nominalizari directe, dar sectia de procurori nu a fost de acord, care a invocat si recomandarile Comisiei Europene, iar eu respect solicitarea sectiei de procurori” a spus Ponta.

De asemenea, Ponta a spus ca va discuta cu Crin Antonescu si apoi va fi numit noul ministru al Justitiei

 UPDATE:

Premierul Victor Ponta, care este si ministru interimar al Justitiei, se afla la Consiliul Superior al Magistraturii, unde discuta cu membrii sectiei de procurori despre numirile procurorului general, al sefului DNA , al sefului DIICOT, al adjunctilor acestora.

 

In fata sediului CSM cateva persoane protesteaza impotriva numirii Codrutei Kovesi  ca sef la DNA, anuntata dimineata de Ponta, dar infirmata ulterior de purtatorul sau de cuvant, Andrei Zaharescu.

Intre cei care protesteaza se afla si Cezar Avramuta, membru PNL, premiat pentru consecventa cu care a participat la protestele impotriva lui Traian Basescu si PDL. Surse USL spun ca protestul a fost organizat de „politicienii penali”, cu referire la Relu Fenechiu (PNL), Dan Voiculescu(PC), alti politicieni cu dosare.

In urma cu circa o saptamana, premierul Ponta a spus ca nu va face selectie pentru functiile de sefi ai parchetelor ci va face direct nominalizari.

Maine, la ora 14.00, PNL a convocat o adunare extraordinara, unde probabil se va discuta si despre numirile procurorilor sefi.Alte surse spun ca astazi PNL va anunta daca va renunta la Ministerul Justitiei in schimbul unui portofoliu , vizat fiind Ministerul Marilor Proiecte, unde se ruleaza sute de milioane de euro.

Crin Antonescu, presedintele Senatului si al PNL, a refuzat azi sa comenteze posibila numire a Codrutei Kovesi la DNA, raspunzand sec ” Sa vedem numirile si apoi comentam”

Precizam ca presedintele Senatului NU are nici o atributie in numirea procurorilor sefi.

Potrivit legii, ministrul Justitiei ii nominalizeaza pe sefii Parchtelor, CSM da un aviz ( pozitiv sau negativ), iar numirea efectiva o face presedintele tarii, care poate refuza ( de mai mulye ori) propunerile.

UPDATE: Guvernul dă înapoi referitor la numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a explicat că, de fapt, premierul Victor Ponta a răspuns „Da” la altă întrebare, nu la „O veţi numi pe Kovesi la DNA?”.

Citeşte şi Kovesi, şef la DNA? Guvernul dă înapoi. Zaharescu: Ponta a răspuns „Da” la altă întrebare

_ _ _ _

UPDATE: Co-preşedintele USL Crin Antonescu a comentat, marţi, declaraţia premierului Victor Ponta, interimar la Ministerul Justiţiei, potrivit căruia Laura Codruţa Kovesi va fi numită la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Antonescu a explicat că va face declaraţii după ce numirea şefilor Parchetului General şi DNA va fi una oficială.

Citeşte şi Se RUPE USL? Crin Antonescu, despre numirea lui Kovesi la DNA: Aştept anunţul OFICIAL

_ _ _ _

Astazi , la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii de la ora 11.00 , premierul Ponta, care este si ministrul interimar  al Justitiei, a anuntat ca va discuta propunerile sale pentru  procurorii sefi respectiv a procurorului general al Romniei( pentru care s-a vehiculat atat numele lui Tiberiu Nitu, cat si numele lui Codrut Olaru), a sefului DNA, unde Ponta a anuntat-o deja ca sefa pe Laura Codruta kovesi,   a  seful DIICOT , a adjunctilor Parchetului General, DNA si DIICOT.

In fata CSM erau cateva persoane care protestau impotriva numirii Laurei Codruta Kovesi, intre care si renumitul protestarul membru PNL Cezar Avramuta, premiat de PNL pentru astfel de actiuni. „Protestele sunt organizate de politicieni cu dosare penale” spun surse USL.

Laura Stefan, expert anticoruptie: „Trebuie sa existe proceduri transparente de selectie, asa cum i-am cerut si doamnei Pivniceru

Laura Stefan a declarat pentru Romania Libera ca „nu comentez oamenii propusi, ci trebuie sa existe proceduri transparente de selectie, iar criteriile de selectie  trebui cunoscute din timp pentru a putea oferi sanse tuturor procurorilor care au avut rezultate , au trimis dosare in judecata, au obtinut condamnari. Asa i-am cerut doamnei Mona Pivniceru, acelasi lucru il cerem si premierului, interimar la Justitie. Numai nominalizand procurorii cu merite deosebite, printr-o selectie transparenta, in baza unor criterii cunoscute de toata lumea, se va castiga increderea oamenilor, care vor sti ca pe functii de conducere la Parchete au  persoane pe merit„.

Dupa discutiile cu CSM, Ponta va discuta propunerile sale si cu presedintele tarii.

Reamintim ca potrivit legii, ministrul Justitiei nominalizeaza procurorul general , seful DNA, seful DIICOT, prim adjunctii si adjunctii, CSM da un aviz pozitiv sau nu, iar decizia numirilor ii apartine presedintelui tarii.

PONTA: Procesele ar trebui sa se termine la Curtile de Apel, iar pe regiuni vor fi procurori generali

Ponta a mai anuntat astazi  la Academia Romana, la un seminar despre regionalizare, ca vrea procurori generali pentru fiecare regiune, care vor lua decizii independent, astfel ca procurorul general al Romaniei va avea mai mult rol onorific. De asemenea, a anuntat ca procesele ar trebui sa se termine la Curtile de Apel, NU la INalta Curte de Casatie si Justitie. In acest sens va fi modificata Constitutia, a lasat premierul sa se inteleaga.

Acest tip de reformare  va mari influenta baronilor locali asupra Justitiei, spun specialistii, punandu-se astfel in pericol independenta Justitiei.

„Daca va fi adevarata aceasta ipoteza, ca vor conta doar sefii locali, regionali ai Parchetelor si instantelor, practic acestea se vor afla la mana baronilor locali. Asa se explica absenta protestelor baronilor locali USL  si chiar a lui Crin Antonescu, pentru ca li s-a promis ca adevarata putere in Justitie va fi la mana lor, la nivel regional, si ca in acest sens se modifica CONSTITUTIA”, spun  specialistii.

 

Citeşte şi Ponta: Băsescu a făcut un compromis. A înţeles că nu-l propun pe Morar la Parchet şi l-a numit la CCR

Inca din cursul saptamanii trecute, premierul Ponta , care e si ministrul interimar al Justitiei, nu a exclus posibilitatea numirii Laurei Codruta Kovesi la DNA, ci doar numirea lui Daniel Morar ca procuror general al Romaniei. De altfel, Morar a fost numit intre timp judecator la Curtea Constitutionala, iar juramantul il va depune la data de 9 iunie. Pana atunci, insa Morar va fi procuror general interimar.

Citeşte şi Antonescu: Ruperea USL poate fi o variantă în cazul în care va fi numită Kovesi la DNA

 Si Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), dupa anuntul cu posibila nominalizare la DNA a Laurei Codruta Kovesi, s-a trezit brusc:  i-a criticat pe preşedintele Traian Băsescu şi pe premierul Victor Ponta, interimar la Ministerul Justiţiei, în legătură cu o posibilă înţelegere „meschină” privind numirile la Parchetul General şi DNA. Laura Codruta Kovesi a fost procuror general, pe vremea careia au fost instrumentate dosarele lui Dan Voiculescu, Tudor Chiuariu, Relu Fenechiu, intre alti politicieni ai USL si PDL.

Aceeasi asociatie AMR  a TACUT MALC atunci cand:

1.ex-ministrul Justitiei Mona Pivniceru ( fosta presedinte la AMR, numita la Justitie de PNL, aripa Fenechiu-Chiuariu-Vlasov) a organizat o selectie SECRETIZATA pentru nominalizarile pe functiile de procuror general al Romaniei si sef DNA, fara a RESPECTA recomandarile Comisiei Europene;

2 AMR a actionat AGRESIV ( inclusiv la ANTENE si nu numai, impreuna cu o alta organizatie, UNJR) pentru revocarea din CSM, FARA MOTIVE (cum impune legea) , a judecatorilor Cristi Danilet si Alina Ghica;

3.NU I-A APARAT pe magistratii terfeliti la ANTENE pentru ca au condamnat politcieni USL;

4.NU A APARAT STATUL DE DREPT, anul trecut, atunci cand au fost incalcate o multime de legi , de la Constitutie la legi organice

În 13 martie, preşedintele Traian Băsescu a declarat că i-ar mulţumi lui Dumnezeu ca Mona Pivniceru să fie numită în CC, pentru că premierul şi-ar putea asuma, astfel, ca interimar la Justiţie, propuneri pentru funcţiile de şefi ai Parchetului General şi DNA.

 

Cele mai citite

Sarea recristalizată din România care provine dintr-un zăcământ vechi de 2 milioane de lei

Sarea recristalizată vândută de compania de stat Salrom provine dinte-un depozit vechi de 2 milioane de ani, a transmis Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: „Știați...

Plaja din Constanța, în top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, în urma recenziilor de călătorie ale turiștilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numărat de câte ori cuvântul „relaxare” a fost menționat...

Germania, Franța și alte state UE fac eforturi pentru a accelera întoarcerea migranților în țările lor

Șaptesprezece țări europene au cerut Comisiei Europene să înăsprească regulile UE privind returnarea migranților ilegali în țările lor de origine Scrisoarea către Comisia Europeană a...
Ultima oră
Pe aceeași temă