-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum se ”îngrașă” ghiozdanul în ajunul vacanței mari! Manuale noi distribuite elevilor...

Cum se ”îngrașă” ghiozdanul în ajunul vacanței mari! Manuale noi distribuite elevilor în ultima lună de școală

Unii părinți nu-și pot explica și nici nu primesc răspunsuri la o întrebare bizară pe care și-o pun de câțiva ani. La fiecare sfârșit de an școlar, copilul lor trebuie să predea câte două manuale pentru aproape fiecare materie. Asta deoarece anual, manualele noi apar în ultima lună de cursuri.

Situația s-a repetat și anul acesta. Astfel, la Școala Generală nr.188 din București, copiii din clasele primare s-au trezit în mai, cu doar o lună înainte de vacanță, cu manuale noi la Matematică, Științe ale naturii și limba română, după ce tot anul s-au chinuit să învețe pe ce s-a putut. Directoarea școlii 188 din București, Sonia Dolha, a oftat prelung când am contactat-o. La întrebarea dacă au fost sau nu repartizate manuale noi în școla nr.188 a răspuns că nu știe ce să spună, dar că are ”niște situații în mână” și când va reveni de la Inspectoratul Școlar o să ne spună. ”O să văd despre ce manual e vorba când mă întorc în școală”. Pentru că nu e vorba despre niște simple coli de hârtie, ci despre câteva zeci de manuale, adică de câteva zeci de kilograme de cărți greu de ignorant, am insistat. “Am primit tot timpul manuale în școală, manuale și de clasa a 2-a, și de clasa a 3-a, și de a 4-a”, a precizat Sonia Dolha. Interesant este că noi nu am întrebat-o despre manualele pentru clasa primară.

În ciuda acestei situații concrete, Ministerul Educației susține că e vorba doar despre un zvin. ”Din câte știu eu perioada de distribuție a manualelor școlare s-a încheiat deja. E o informație care circula la un moment dat, pentru că și ProTV m-a întrebat, cred că săptămâna trecută, și am verificat și nu s-a confirmat. Dimpotrivă. Termenul de livrare a manualelor este stabilit de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), cel care gestionează zona aceasta, deci termenul de livrare al manualelor s-a respectat. Mai mult decât atât, cei de la CNEE au și procesele verbale de predare-primire de la Inspectorate. Am verificat la Centru… nu știu ce să spun, nu știu de unde vine situația asta. Informația nu se verifică!”, a declarat pentru România liberă Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Ministerului Educației.

”Poate e vorba despre manualele pentru 2016-2017”

CNEE ne-a comunicat că pe măsură ce se termină procedurile de licitație și se rezolvă contestațiile, manualele intră în școli. “Acest lucru este urmărit de Inspectoratele Școlare și Depozitul de manuale școlare. Se întâmplă ca manualele să ajungă la școli chiar și la începutul semestrului II. Acum nu cred că mai vin manuale, poate e vorba despre cele pentru anul școlar 2016-2017. Pentru clasele I-IV, manualele se pot descărca de pe internet. Astfel copiii nu mai sunt nevoiți să le care cu ei la școală. Cu un smartphone sau o tabletă poate avea acces la toate manualele. Acestea sunt pe www.manuale.edu.ro și pot fi consultate și de copiii din Valea Timocului sau din Spania, Italia…”, ne-a declarat un reprezentant al Centrul Național de Evaluare și Examinare.

Pe de altă parte, Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, a precizat că depinde când sunt editate manualele în cauză, de momentul în care intră în posesia unității de învățământ. “Iar la câte contestații au existat pe linia editării de manual e posibil și atât de târziu. Dar în ce privește procedura, asta este treaba Inspectoratului Școlar, ei ar trebui să rezolve astfel de situații. Iar părintele, dacă era nemulțumit de situația creată se putea adresa conducerii unității școlare, iar dacă nu se rezolva problema se putea adresa inspectoratului școlar pe raza căruia se află școala”, a-a explicat Marius Nistor.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a confirmat că în ultimele luni s-au distribuit mai multe manuale pentru clasele I – III, dar reprezentanții instituției susțin că problema nu e în competența lor. “Dar nu cunosc de ce se dau și în ultima lună de școală. Asta nu ține de noi”, a declarat pentru România liberă Marian Banu, purtător de cuvânt al inspectoratului.

“La câte contestații au existat pe linia editării de manual e posibil și atât de târziu. Dar în ce privește procedura, asta este treaba Inspectoratului Școlar, ei ar trebui să rezolve astfel de situații.

Citat 1

Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”

Citat 2

“Nu cunosc de ce se dau și în ultima lună de școală. Asta nu ține de noi”

Marian Banu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar București

 

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Marcel Ciolacu: Am votat pentru o Românie al cărei președinte să muncească pentru țară

Președintele PSD a adăugat că a votat și pentru stabilitate, echilibru şi echitate socială Marcel Ciolacu a declarat, la ieșirea din secția de votare că...

Prezența la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale: BEC publică date la anumite intervale

Conform deciziei BEC, informații despre prezența votului vor fi prezentate public astfel: Ora 9:30 – pentru situația de la ora 9:00; Ora 15:30 – pentru situația...
Ultima oră
Pe aceeași temă