Vacanţele care durează doar un weekend au avantajele şi dezavantajele lor. Nu putem să nu ne gândim la faptul că durează, poate, mult prea puţin, însă bugetul necesar este mult mai mic, iar în câteva zile poţi surprinde cele mai frumoase şi mai pitoreşti locuri ale unui oraş.
Nu poţi să mergi la Madrid, la Berlin sau la Viena doar un weekend. La Londra şi la Paris, nici atât. Marile capitale europene sunt mult prea vaste şi pline de obiective turistice pentru a fi vizitate doar două nopţi şi trei zile. Însă există o mulţime de locuri în Europa unde te poţi simţi bine timp de câteva zile. Publicaţia Lonely Planet recomandă cinci destinaţii de vacanţă unde veţi putea petrece, oricând, un weekend de vis, iar alegerile lor ni se par perfecte. Prin urmare, încotro?
Jerez de la Frontera, Spania
Spania este o ţară mult prea mare pentru a fi vizitată într-o săptămână. Chiar şi două sau trei săptămâni ar fi prea puţine, dacă ne gândim că sudul Spaniei nu seamănă, aproape deloc, cu nordul acestei ţări, că sud-estul Spaniei este impregnat de cu totul alte culori decât restul ţării, iar Madridul este un oraş mult prea mare pentru a fi ignorat de către turiştii dornici de a gusta, puţin, din stilul de viaţă spaniol. Aşa că oraşul Jerez de la Frontera este destinaţia perfectă de weekend pentru cei cărora le este dor de Spania, dar nu au îndeajuns de mult timp şi nici un buget pe măsură pentru a rămâne uitaţi într-una dintre cele mai frumoase ţări din Europa. Situat în Andaluzia, Jerez de la Frontera vă garantează mâncăruri incredibil de delicioase şi tot ceea ce sudul Spaniei are mai frumos, concentrat într-un orăşel de 210.000 de locuitori. Festivalurile sunt la ele acasă, iar flamenco a îmbibat străzile oraşului cu ritmurile sale arhicunoscute. Oraşul dispune de o comoară: este vorba despre oraşul vechi, care datează din secolul XI, cu cetatea Almohad şi cu promenada mărginită de portocali. Vizitaţi Bodegas Tradicion, un bar unde veţi putea gusta băuturi vechi de 20 de ani şi unde veţi putea admira opere de artă realizate de Goya şi Velasquez. Iar dacă vreţi să vă bucuraţi de flamenco, veţi găsi din belşug la restaurantul El Laga de Tio Parrilla.
Lvov, Ucraina
Frumosul oraş ucrainean Lvov este mult mai legat de Polonia, din punct de vedere istoric, decât de Ucraina, iar acest lucru se simte atât în arhitectura deosebita şi fermecătoare, cât şi în tradiţiile şi mentalitatea locuitorilor. Departe de blocurile comuniste care au împânzit toate marile oraşe din Ucraina (sună cunoscut?), vechea piaţă Ploshcha Rynok din Lvov, străzile din împrejurimi, mărginite de faţade sculptate, precum şi bisericile vechi crează o atmosferă atât de fermecătoare, încât această zonă a oraşului a intrat în Patrimoniul Mondial al UNESCO în anul 1998. Plimbaţi-vă duminica prin centrul oraşului pentru a simţi cum cântecele bisericeşti umplu străduţele pustii. Pentru o privelişte incredibilă, mergeţi la Castelul Înalt înainte de apus. Viaţa de noapte nu lipseşte deloc din acest minunat oraş ucrainean şi se aseamănă cu cea din mult mai aglomeratele oraşe Praga şi Cracovia. Berăriile şi cafenelele au împânzit oraşul, iar serviciile sunt excelente.
Dinard, Franţa
Micul orăşel din Bretania are aproximativ 10 mii de locuitori şi este îmbibat de farmecul anilor ’20. Se spune că Winston Churchill şi Alfred Hitchcock s-au bucurat de deliciile litoralului cu aspect clasic din Dinard. Intinderile de nisip de pe litoral sunt vegheate de vilele construite în stil victorian şi de Promenade du Clair de Lune. În timpul verii, concertele şi petrecerile în aer liber sunt peste tot, în întreaga staţiune, dar mai ales pe plajă. Picasso a fost un mare admirator al regiunii şi şi-a petrecut la Dinard cele mai multe veri din anii ’20. Cei care ajung acolo află, pe propria piele, ce l-a fermecat atât de mult pe marele pictor născut la Malaga, în Spania. Bucătăria pe bază de peşte este delicioasă. Nu trebuie să rataţi codul prăjit cu şuncă şi parmezan.
Rotterdam, Olanda
Arhitectura modernă şi fascinantă a oraşului se datorează, din nefericire, distrugerilor pe care oraşul olandez le-a suferit în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Însă tot răul spre bine, căci arhitectura oraşului este unică în Europa, iar Rotterdam se poate mândri cu unele dintre cele mai faimoase colecţii de artă din lume. Nu trebuie să rataţi aripa „suprarealistă” a muzeului Boijmans van Beuningen. După lăsarea serii, distracţia erupe în oraşul-port, iar berăriile, cafenelele şi restaurantele sunt la fel de pline şi fermecătoare ca cele din capitala Olandei, Amsterdam. Pentru a avea la dispoziţie o „colecţie” de 200 de beri, intraţi cu hotărâre în Locus Publicus, pe bulevardul Oostzeedijk.
Perugia, Italia
În oraşul medieval Perugia, aflat în inima regiunii italiene Umbria, arhitectura din secolul XIII se îmbină cu stilul de viaţă modern datorat zecilor de mii de studenţi. Distracţia este omniprezentă, iar muzeele şi galeriile de artă găzduiesc opere de o mare valoare. Galleria Nazionale dell’Umbria vă pune la dispoziţie colecţii de artă care datează din perioada bizantină. Fontana Maggiore reprezintă un adevărat teatru în aer liber, unde actorii sunt chiar locuitorii oraşului şi turiştii dornici de distracţie. Tinerii cântă la chitară, plimbările în familie se încheie cu prăjituri delicioase, iar bărbaţii se bucură de încă un espresso pe terasele din această zonă a oraşului. Pentru a mânca ceva tradiţional şi de sezon, încercaţi Ristorante dal Mi’Cocco.