Judecătoarea Florica Roman, care a depus o plângere penală la DNA împotriva ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru trafic de influență, este la rândul ei judecată într-un dosar de corupție pentru aceeași infracțiune.
Un magistrat din Oradea a declarat pentru România liberă, sub protecția anonimatului, că judecătoarea Florica Roman încearcă, prin plângerea penală pe care a depus-o la DNA și publicarea ei în mediul virtual, să distragă atenția de la propriul dosar penal și să-și minimalizeze faptele sale de corupție, victimizându-se.
Ceasul cu cuc, de colecție, printre obiectele primite ca mită
Florica Roman, judecător în cadrul Curţii de Apel Oradea, a fost trimisă în judecată pentru trafic de influenţă şi favorizarea infractorului. Ea a primit bani și alte foloase, cum ar fi păstrăvi, whisky şi un ceas cu cuc vechi, pentru a-şi exercita influenţa faţă de judecători de la instanţa inferioară în grad, Tribunalul Bihor, astfel încât aceştia să nu îl trimită în închisoare pe un bărbat condamnat pentru tentativă de viol, potrivit DNA.
Totodată, în condițiile în care toate mijloacele de apărare legale fuseseră epuizate, judecătoarea Roman Florica a sfătuit-o pe avocata Mihoc Mariana Dorina ce demersuri să întreprindă pentru a-l ajuta pe condamnat să nu execute pedeapsa, susțin procurorii anticorupție. Pentru promovarea unei căi extraordinare de atac (contestație în anulare), era absolut necesar ca persoana vătămată să fie convinsă să încheie un înscris fals, cu dată anterioară rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, din care să rezulte că s-ar fi împăcat cu inculpatul înaintea rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. Avocata a falsificat actele și le-a anexat la dosar, după ce a convins victima să le semneze contra unei sume de bani.
Primul motiv pentru care judecătoarea a făcut plângerea împotriva ambasadorului SUA: excluderea lui Zgonea din PSD și încercarea nereușită de schimbare din funcția de președinte al Camerei Deputaților
Judecătoarea Florica Roman a deschis rubrica "Motive" din plângerea penală împotriva ambasadorului SUA la București cu aserțiunea: "In data de 27 aprilie 2016, numitul Valeriu Zgonea, Presedintele Camerei Deputatilor, a fost exclus din Partidul Social Democrat si s-a incercat schimbarea sa din functie, lucru nereusit." Se poate interpreta că dacă PSD ar fi reușit schimbarea lui Valeriu Zgonea din funcție (de președinte al Camerei Deputaților), judecătoarea nu ar fi depus plângerea penală (datată 18 mai 2016)
Judecătoarea Florica Roman a mai explicat în plângerea sa penală faptul că prin acest gest doreşte să atragă atenţia cât de uşor se pot face plângeri la DNA în "sezonul denunţurilor" și cum se ajunge "la tubulatură, la Beciul Domnesc"
"Sunt judecător de peste 20 de ani şi ştiu că diplomaţii beneficiază de imunitate deplină, iar parlamentarii au imunitate specială. Prin cererea de faţă am dorit să dovedesc cât de uşor se pot construi 'compuneri' penale în sezonul denunţurilor, dar şi a arăta cât de uşor este să vorbeşti despre 'egalitate în faţa legii' când te bucuri de imunitate deplină. Oricare altă persoană care ar fi fost în poziţia ambasadorului american Hans Klemm şi recunoştea public că şi-a folosit influenţa asupra preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să treacă anumite legi, era automat 'săltat' de mascaţi, reţinut şi băgat la tubulatură, la Beciul Domnesc", susține judecătoarea Florica Roman în plângerea sa penală.