8.4 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialDietă franțuzească, cu iaurt

Dietă franțuzească, cu iaurt

Te-ai întrebat vreodată cum reuşesc franţuzoaicele să aibă mereu o siluetă perfectă în timp ce tu te lupţi cu acei colăcei încăpăţânaţi care nu vor să dispară? Răspunsul e simplu: mănâncă mult iaurt.

Iaurtul e asociat de mult timp cu o alimentaţie sănătoasă, fiind un element de bază în multe diete cum ar fi cea mediteraneană sau indiană. În plus, are un preţ convenabil, este delicios şi poate ţine locul micului dejun, unui desert sau gustări. Îl poţi lua cu tine peste tot, chiar şi la serviciu.

Cum ajută iaurtul în lupta cu kilogramele

Iaurtul este cel mai eficient aliment pentru a scăpa de senzaţia de foame, spune autoarea cărţii „Franţuzoaicele nu se îngraşă“, Mireille Guiliano. Ea spune că majoritatea femeilor din Franţa mănâncă un iaurt sau două pe zi, în special la micul dejun pentru a compensa caloriile acumulate la cina din seara precedentă. Într-o dietă, iaurtul e un aliment perfect pentru că are un conţinut ridicat de calciu, dar conţine şi carbohidraţi, proteine şi grăsimi, toate elemente necesare unei mese.

În ultimii ani, mai multe studii au arătat că lactatele cu un nivel scăzut de grăsimi și consumate regulat pot accelera pierderea în greutate. Un studiu publicat în aprilie 2005 în Jurnalul Internaţional de Obezitate din America, a analizat regimul unui grup de adulţi supraponderali. Aceştia consumau în fiecare zi trei porţii de iaurt cu un nivel scăzut de grăsimi. Rezultatele acestei cercetări au demonstrat că subiecţii au slăbit semnificativ, mai ales în jurul taliei. Adulţii care au măncat trei porţii de iaurt pe o zi au pierdut cu 22% mai multe kilograme şi cu 61% mai multă grăsime decât un alt grup care a mâncat doar o porţie de iaurt pe zi. Autorul studiului, Michael Zemel, a spus că integrarea iaurtului în regimul alimentar menţine densitatea oaselor şi a muşchilor şi creşte numărul de kilograme pierdute. Zemel spune că nu toate tipurile de iaurt sunt fabricate la fel. Unele au un nivel ridicat de grăsimi şi zahăr, care nu sunt bune într-o dietă.

O porţie de iaurt fără grăsimi are 100 de calorii, 300 de miligrame de calciu şi 10 grame de proteine. Dar există branduri care produc iaurturi încărcate cu zahăr, grăsimi şi ingrediente artificiale. Pentru a selecta cele mai nutritive tipuri de iaurt, trebuie să verificaţi eticheta pentru a vedea dacă produsul nu conţine zahăr şi grăsimi .

Beneficiile iaurtului

Iaurtul este o sursă excelentă de calciu, proteine şi vitamina B. El ajută la întărirea sistemului imunitar şi îmbunătăţeşte starea de sănătate. Iaurtul probiotic, care conţine culturi de bacterii lactice vii îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare. Iaurtul probiotic este de mai multe feluri, printre care sana, kefir sau iaurt cu bifidus.

Iaurtul poate fi folosit şi de oamenii care iau antibiotice, pentru că îi ajută să înlocuiască bacteriile bune care sunt eliminate de medicamente, spune cercetătorul Miriam Nelson de la Universitatea Tufts.

Culturile de bacterii vii, care sunt folosite pentru a face iaurtul, sunt utile pentru a descompune lactoza, făcând mai uşoară digestia chiar şi pentru persoanele care sunt sensibile la lactoză.

Pentru cei care vor să consume mai multă soia, fie pentru că sunt vegetarieni sau ţin post, iaurtul cu soia este o alternativă. Nu are grăsimi, dar conţine multe proteine care reduc nivelul colesterolului. Cu toate acestea, iaurtul de soia conţine mai puţin calciu şi vitamina B decât iaurtul normal.

Modalităţi prin care poţi să adaugi iaurtul în alimentaţia ta

Unul dintre cele mai sănătoase moduri în care poţi savura iaurtul este să adaugi bucăţi de fructe proaspete în iaurtul simplu. Mai poţi să combini iaurtul şi cu puţină miere sau fulgi de grâu. Produsul astfel obţinut e mult mai hrănitor şi mai sănătos decât iaurturile cu fructe din comerţ. Iaurtul acoperit cu fructe sau cereale e perfect la micul dejun. O altă modalitate în care poţi mânca produsul lactat e ca un topping pentru clătite sau vafe. De asemenea, amestecat cu fructe proaspete şi gheaţă, iaurtul devine o băutură delicioasă, o gustare sau un mic dejun rapid.

Dacă simţi nevoia să mănânci ceva dulce, poţi încerca frozen yogurt-ul sau o porţie de iaurt normal pe care ai ţinut-o puţin la congelator. În acest mod poţi înlocui îngheţata şi vei înjumătăţi caloriile consumate. De asemenea, iaurtul este un îngredient care se poate folosi în multe reţete, de la aperitive la deserturi. Când vrei să faci o mâncare care conţine smântână sau maioneza, iaurtul degresat e un înlocuitor perfect care te scapă de grăsimile din ingrediente.

De obicei, iaurtul e folosit în prepararea felurilor de mâncare reci ca dressing pentru salată, topping pentru un desert sau în supe reci. Deşi iaurtul se separă când este încălzit se pot prepara şi feluri de mâncare calde cu acest produs.

Poţi amesteca puţin amidon de porumb în iaurt, combinaţie ce poate fi folosită într-o mâncare cal–dă ca un sos. Iaurtul e un substituent perfect pentru uleiul din compoziţia prăjiturilor sau a brioşelor. Pe lângă faptul că reduce nivelul caloriilor, el dă preparatelor un gust mai intens şi mai mult volum.

Iaurtul este un produs perisabil, aşa că nu trebuie să uiţi să verifici data expirării de fiecare dată când cumperi o cutie nouă.   

Adulţii care au măncat trei porţii de iaurt pe zi au pierdut cu 22% mai multe kilograme şi cu 61% mai multă grăsime decât un alt grup care a mâncat doar o porţie de iaurt pe zi.

Cum să faci iaurt acasă

Dacă îţi place să găteşti şi vrei să obţii un iaurt 100% natural poţi încerca să-l prepari acasă. Procesul e simplu, iar rezultatul e unul sănătos care te va ajuta în lupta cu kilogramele. Iată o reţetă de iaurt „homemade“:

Mod de preparare

Puneţi cultura activă sau iaurtul care conţine culturi active într-un castron mare. Adăugaţi laptele praf şi gelatina amestecată cu o cantitate mică de lapte.

Încălziţi laptele la 45 de grade Celsius într-un recipient de 1-2 litri. E indicat să folosiţi un termometru. Adăugaţi o cantitate mică de lapte încălzit peste cultura activă şi ames–tecaţi. Apoi adăugaţi uşor res-tul de lapte încălzit și amestecaţi bine.

Acoperiţi castronul şi puneţi recipientul într-un cuptor la foc mic sau într-un loc cald din bucătărie. Lăsaţi amestecul acolo aproximativ 6-8 ore. Utilizaţi termometrul pentru a vă asigura că temperatura nu scade sub 35 de grade. Puneţi vasul la frigider timp de
8 ore înainte de a-l mânca.    

INGREDIENTE

Pentru prepararea a 4-5 ceşti de iaurt:  1 litru de lapte, cel care are 0,1 % găsimi este mai sănătos, dar cu cât conţinutul de grăsimi e mai ridicat, cu atât iaurtul devine mai cremos; 1 / 4 cană de culturi active de bacterii sau de iaurt care conţine acest ingredient; 1 / 3 cană de lapte praf degresat sau 2 / 3 cană dacă folosiţi lapte degresat; 1 linguriţă de gelatină pentru îngroşarea conţinutului;  recipiente curate sau borcane cu capac.

Cele mai citite

SUA a reușit să convingă Israelul și Hezbollah să implementeze o încetare a focului timp de 60 de zile

Israelul și Hezbollah urmează să implementeze miercuri o încetare a focului timp de 60 de zile, ca parte a unui acord propus de Statele...

SUA a reușit să convingă Israelul și Hezbollah să implementeze o încetare a focului timp de 60 de zile

Israelul și Hezbollah urmează să implementeze miercuri o încetare a focului timp de 60 de zile, ca parte a unui acord propus de Statele...

Ousmane Dembélé, criticat dur după eliminarea din duelul Bayern – PSG! „Fault stupid”

Eliminarea lui Ousmane Dembélé în meciul Bayern Munchen - PSG, arbitrat de românul Istvan Kovacs, a atras critici dure din partea presei franceze, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă