15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Autoritatea de reglementare a aprobat creşterea tarifelor de transport

Autoritatea de reglementare a aprobat creşterea tarifelor de transport

Fie că e vorba de liberalizarea preţurilor, fie creşterea tarifelor de transport e cauza, motive de scumpire a gazelor naturale se găsesc. După ultima majorare a preţurilor, ce a avut loc la începutul lunii februarie, gazele s-ar putea scumpi din nou în aprilie, pe motiv de creştere a tarifelor de transport.

​Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor de transport al gazelor naturale, un ordin în acest sens fiind emis recent de către conducerea instituţiei, potrivit Hotnews.ro.

Argumentul scumpirii este că ultimele majorări ale tarifelor de transport au avut loc în 2009. Creşterile de tarife vor intra în vigoare la data de 1 aprilie.

Ordinul menţionat prevede o creştere a componentei fixe de rezervare a capacităţii pentru servicii ferme de la 0,22 lei/MWh la 1,20 lei/MWh şi o majorare în cazul serviciilor întreruptibile de la 0,17 lei/MWh la 1,08 lei/MWh.

Creşterile nu sunt deloc minore. Preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă curentă pentru furnizorii care asigură în mod direct acoperirea consumului pe piaţa reglementată de gaze naturale se cifrează la 49 lei/MWh pentru non-casnici şi la 45,71 lei/MWh pentru clienţi casnici, de la 1 fe­bruarie 2013. Până la finalul anului 2014, preţul va ajunge la 119 lei/MWh pentru non-casnici şi 54 lei/MWh pentru casnici.

Impactul asupra tarifului final la consumator va fi „infim“, până la 1%, a declarat pentru Hotnews Emil Calotă, vicepreşedintele ANRE.

La gaze, în cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizării a avut loc pe 1 februarie 2013, când preţurile au crescut cu 5%. Alte creşteri sunt programate pentru aprilie (5%), iulie (5%) şi octombrie (3%). Pentru consumatorii casnici, libe­ralizarea va începe pe 1 iulie 2013, când preţurile vor creşte cu 8%, urmând o creştere cu încă 2% în octombrie.

500% e creşterea aprobată de către ANRE la componenta fixă de rezervare a capacităţii de transport pentru servicii ferme.

 

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Consumul energetic al inteligenței artificiale pune presiune pe rețeaua electrică din SUA

Conform celor mai recente estimări ale experților, consumul tot mai mare de energie al inteligenței artificiale pune o presiune semnificativă asupra rețelei electrice din...

Jurgen Klopp, decorat cu cea mai înaltă distincție civilă din Germania!

Jurgen Klopp, fostul antrenor al lui Liverpool, a fost decorat marți, la Berlin, cu Crucea Federală de Merit a Germaniei, cea mai înaltă distincție...

Metode naturiste de tratament pentru psoriazis. Cât de eficiente sunt și la ce rezultate să te aștepți?

Psoriazisul este o afecțiune autoimună cronică a pielii care afectează milioane de oameni la nivel mondial, care se manifestă prin erupții cutanate roșii,...
Ultima oră
Pe aceeași temă