15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSpecialInterviu cu Iulia Gorea Costin, candidatul PNȚCD la Primăria București: Unii visau...

Interviu cu Iulia Gorea Costin, candidatul PNȚCD la Primăria București: Unii visau să zboare în Cosmos, noi…

Iulia Gorea Costin, politician și diplomat din R. Moldova,  candidează din partea PNŢCD pentru funcția de primar al Capitalei. La 25 de ani, Iulia Gorea Costin a fost aleasă primar în comuna Bahmut din R.Moldova. Ulterior, a deţinut funcţia de ambasador la Consiliul Europei.

Cum veți compensa lipsa de experiență în administrația românească, când veți câștiga Primăria Capitalei?

Iulia Gorea Costin: Lucrez de 13 ani în administrația românească la nivel central, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Prim-Ministrului României, la care se adaugă și experiența mea de primar în Republica Moldova, iar mai apoi am fost alături de Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului liber, care a reușit să transforme în 4 ani capitala din una sovietică în una românească.

Cum veți reuși să vă impuneți deciziile dacă vă veți confrunta cu un Consiliu Local ostil?

I.G.C.: Nu doresc să îmi impun deciziile cu orice preț. Sunt adepta democrației veritabile, ceea ce înseamnă consultarea cetățenilor, atunci când este cazul, a specialiștilor, pentru a fi bine informată. Nu susțin ideea „unui consiliu supus primarului“,
„dați-mi un consiliu, dacă doriți să-mi îndeplinesc promisiunile“. Aceste puncte de vedere țin  de specula politică și dictatură. Mizez  pe forța argumentului, niciodată pe argumentul forței!

 În ce constă strategia de creștere a eficienței energetice a Bucureștiului, unul dintre punctele din programul dumneavoastră electoral?

I.G.C.: În primul rând, este necesară elaborarea unei strategii de creștere a eficienței energetice a Bucureștiului, viziune care nu a existat niciodată până acum. Nu cred în probleme disparate cărora trebuie să le găsim, în fugă, niște soluții. Așa nu vom rezolva niciodată problemele dezvoltării unui oraș important care a luat-o înaintea adaptării infrastructurii sale la acest proces. Strategia trebuie să prevadă modernizarea rețelelor actuale de furnizare curent electric și gaze, continuarea reabilitării termice a clădirilor, dar cu mijloace adecvate fiecărei clădiri în parte, astfel încât rezultatul să nu înrăutățească lucrurile, ci să ajute la rezolvarea problemei de funcționare Elcen-RADET. Pentru ca, pe viitor, costul gigacaloriei să nu mai fie un element-surpriză al iernii, să realizăm, în sfârșit, o optimizare a consumului de energie și a costurilor acestuia.

 Care vor fi pârghiile prin care veți  stopa corupția din Primăria Capitalei?

I.G.C.: Este importantă realizarea unui audit extern al angajaților Primăriei, o evaluare profesionistă a nivelului lor de competență, realizarea unui regulament de ordine interioară, cu responsabilități și sancțiuni clare, și urmărirea, la toate nivelurile, a activității funcționarilor, reacționând prompt la cele mai mici semnale referitoare la urme de corupție în Primărie.

 Din cine este compusă echipa dumneavoastră de consilieri?

I.G.C.:  Jumătate dintre candidații noștri sunt seniori din partea partidului, cealaltă jumătate este formată din  tineri care au venit odată cu mine în PNȚCD. 70% din candidați sunt femei, 30% bărbați. Ne dorim să îmbinăm  înțelepciunea seniorilor cu entuziasmul tinerilor și să oferim o șansă reală de afirmare în administrație și în politică femeilor.

Care sunt pârghiile prin care veți extinde Festivalul „George Enescu“ la Chișinău și Festivalul „Mărțișor“ la București, dat fiind faptul că vorbim de niște evenimente costisitoare, iar finanțarea este asigurată de ­Ministerul Culturii?

I.G.C.: Am lansat în primăvară această idee și mă bucur că ea a fost acceptată de miniștrii Culturii din România și R. Moldova. Menționez că, anul acesta, de 8 Martie am organizat, pe cont propriu, la TNB  „Ion Luca Caragiale“ prima ediție „Cu drag de Mărțișor“,  eveniment filmat și transmis pe canalele TVR. La nivelul Primăriei sunt mult mai multe posibilități, iar colaborarea cu ministerele de resort este extrem de importantă. Din experiență îmi permit să afirm că, atunci când există voință, toate lucrurile devin posibile.

Ați sugerat că venirea dumneavoastră la Primărie ar putea facilita o unire (măcar simbolică) cu Republica Moldova. Cum veți putea face acest lucru concret?

I.G.C.: Am subliniat faptul că România, se pare, este unica țară cu o situație specială, este înconjurată de români rămași în afara țării fără voia lor. Așa că voi face tot ce-mi stă în putință pentru ca Bucureștiul să fie cu adevărat capitala tuturor românilor. În contextul Centenarului Unirii, vom lansa o serie de proiecte, în care se vor regăsi românii din afara țării, inclusiv  studenții din teritoriile istorice, veniți la studii. Vom marca toate sărbătorile naționale cu participarea artiștilor din teritoriile istorice românești și din diaspora românească.

Sunteți susținută de un partid care a rămas în umbră în ultimii 15 ani. Ați afirmat că acest partid se află într-o perioadă de revenire. Detaliați.

I.G.C.: Mai întâi aș vrea să subliniez faptul că PNȚCD este unicul partid neimplicat în actele de corupție care zguduie scena politică românească. Este partidul ale cărui principii și valori trebuie puse în aplicare la nivelul administrației și în cotidian pentru a depăși criza morală, spirituală și socială cu care ne confruntăm. În ultimul timp, în PNȚCD s-au înscris oameni noi, tineri și promițători, cu studii serioase, dornici să contribuie la o schimbare calitativ nouă în societatea românească.

 Care este publicul-țintă al PNȚCD și prin ce se diferențiază doctrina partidului de restul mediului politic românesc?

I.G.C.: Publicul-țintă îl reprezintă românii dezamăgiți de partidele care s-au perindat la guvernare în ultimii ani și care au demonstrat interes pentru cetățeni doar în perioada electorală. Majoritatea politicienilor îi tratează cu aroganță și în această campanie. Noi le venim în întâmpinare nu pentru promisiuni deșarte, ci pentru a-i asculta, nu să îi sfidăm, ci pentru a le fi parteneri și sprijin.

Care sunt avantajele prove­nienței dumneavoastră din ­mediul politic al R. Moldova?

I.G.C.: În Republica Moldova nu se face politică, ci geopolitică. Acolo lupta este pe viață și pe moarte,  se iubește și se moare pentru  afirmarea identității românești, pentru dreptul de a studia în limba română și de a-ți cunoaște propria istorie. Acolo, Grigore Vieru,  poetul în inima căruia și-au găsit loc toți românii, afirmă: „În timp ce unii visau să ajungă în Cosmos, eu visam să trec Prutul“. Aici, cu părere de rău, în mare parte, lupta se duce între  români, după principiul „vreau să fur și e u“…

Am văzut Bucureștiul de la Chișinău, dar și din inima Europei, unde am locuit 5 ani înainte de a mă repatria în România. Îmi doresc să-l putem schimba și să-i redăm, împreună, locul pe care-l merită!    

Mesaj. Grigore Leșe, alături de Iulia Gorea Costin

Hristos a Înviat!

Acesta e mesajul meu pentru dvs.! O sosit vremea ca la București să avem o mână puternică, o minte curată, echilibrată, un spirit viu și determinat, un om cu onoare și extraordinar de practic, exact așa cum au fost cei care au înfăptuit cel mai mare partid al tuturor timpurilor din România, PNȚCD. Tata îmi spunea odată: „Măi Grigore, tu trebuie să ai o femeie care să ducă desagii pentru tine“. Asta nu doar în căminul familiei, ci și în căminul nostru, al tuturor bucureștenilor. Am toată încrederea că Iulia Gorea Costin poate duce desagii pentru noi toți. Am abandonat romantismul în favoarea distanțării critice. Cum am ajuns aici?

Cu drag,

Grigore Leșe

Cele mai citite

Noua Comisie Europeană va fi votată în curând de Parlamentul European

Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi "avansează" în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru...

De ce să apelăm la Deratizescu pentru servicii de deratizare în Iași

Infestările cu rozătoare reprezintă o amenințare pentru siguranța și igiena oricărui spațiu – fie că este vorba despre locuințe private, sedii de firme sau...

Ce este Cloud Computing și care sunt avantajele acestei tehnologii?

Te-ai întrebat vreodată cum reușesc marile companii să gestioneze volume imense de date, să scaleze rapid infrastructura IT și să ofere servicii personalizate fără...
Ultima oră
Pe aceeași temă