Marcel Lazăr, 44 de ani, din Arad, hackerul român supranumit ”Guccifer”, inculpat pentru spargerea conturilor mai multor personalități din SUA, ar urma să pledeze vinovat la unele dintre acuzaţiile care i se aduc de justiţia federală din SUA, informează Agerpres
O audiere pentru schimbarea pledoariei este programată pentru miercuri în Curtea Districtuală din Alexandria, statul Virginia, conform documentelor instanţei. El a pledat nevinovat luna trecută la mai multe capete de acuzare, printre care acces neautorizat la calculatoare şi obstrucţionarea justiţiei.
În documentele instanţei nu se menţionează care sunt capetele de acuzare la care Lazăr va pleda vinovat la noua audiere. Avocatul său numit de instanţă, Shannon Quill, a refuzat luni să facă orice fel de comentariu.
Citește și: Cererea de extrădare a hackerului care a spart conturile lui Powell, respinsă de Curtea de Apel Timişoara
Hackerul ”Guccifer” a intrat, printre altele, în conturile familiei Bush, dezvăluind fotografii private de familie şi picturi ale foştilor preşedinţi George H. W. Bush şi George W. Bush.
Citește și: Guccifer, hackerul care a spart emailul şefului SRI, trimis în judecată
Marcel Lazăr s-a aflat în atenţie la începutul acestei luni când a susţinut că ar fi spart serverul privat de e-mail al lui Hillary Clinton.
Spargerea contului de e-mail al fostului secretar de stat american Hillary Clinton a fost ”un lucru facil”, a declarat – într-un interviu în exclusivitate acordat la începutul lunii mai postului Fox News din închisoare – Marcel Lazăr, devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România.
”Guccifer”, care a fost extrădat în luna martie în SUA, a fost inculpat în iunie 2014 de către un mare juriu federal din statul Virginia pentru presupuse infracţiuni informatice în Statele Unite.
Citește și: VIDEO: Hackerul român Guccifer, dezvăluiri despre spargerea contului lui Hillary Clinton
Rolul potenţial al lui Marcel Lazăr în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în luna aprilie de Fox News.
Ca reacţie la afirmaţiile lui Lazăr din interviul pentru Fox News, stafful de campanie al lui Hillary Clinton, candidată a Partidului Democrat la prezidenţialele din SUA din luna noiembrie, a transmis atunci printr-un comunicat că „nu există absolut niciun fundament pentru a crede afirmaţiile făcute de acest infractor din celula în care este închis”. „În plus, el nu oferă nicio dovadă în sprijinul declaraţiilor sale, descrierile sale despre serverul doamnei Clinton nu sunt conforme cu realitatea”, se mai menţiona în comunicatul citat.
Citește și: Guccifer, cel mai temut hacker român, ar putea face închisoare în SUA. Instanţa Supremă a admis extrădarea
Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret.
‘Guccifer’ a declarat că mai întâi a spart contul AOL al lui Sidney Blumenthal, apropiat al lui Hillary Clinton, după care a putut să aibă acces ”cam de două ori” la serverul fostului secretar de stat. El a descris conţinutul mesajelor drept ‘neinteresant’ pentru el la acea vreme.
Citește și: Guccifer, inculpat pentru piratarea contului de e-mail al unui membru al familiei Bush
După ce a făcut căutări pe internet şi a văzut că existau probleme de securitate în contul e-mail al lui Blumenthal, el a ”intrat” în acest cont, unde a văzut zeci de mesaje trimise de pe adresa de e-mail a lui Hillary Clinton.
În iunie 2014, ‘Guccifer’ a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la şapte ani de închisoare cu executare.
Citește și: Actorii DiCaprio, Kidman, Redford, cele mai recente „victime” ale hackerului Guccifer
Procurorii DIICOT l-au acuzat pe Marcel Lazăr Lehel că, în cursul anului 2013, a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de ‘Guccifer’ se află fostul director al SRI George Cristian Maior şi fosta eurodeputată Corina Creţu.