12.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCum văd gălăţenii desfiinţarea CJAS-urilor: Haos şi pacienţi fără reţete

Cum văd gălăţenii desfiinţarea CJAS-urilor: Haos şi pacienţi fără reţete

Declaraţiile ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit căruia în perioada următoare vor fi desfiinţate direcţiile de sănătate publică judeţene şi casele judeţene de asigurări de sănătate, sunt primite cu oarecare rezerve de către autorităţile medicale gălăţene.

Preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi, Elena Vrabie, este de părere că desfiinţarea caselor judeţene şi a direcţiilor de sănătate publică (DSP) se poate face doar după ce se modifică Legea sănătăţii.

„Ca om care este învăţat cu legile, mi se pare normal să respectăm Legea 95 a sănătăţii, care este o lege organică. Mi se pare normal să fie modificată întâi Legea sănătăţii şi apoi să regăsim ordinele pentru aplicarea modificărilor. Nu cred că există ţară europeană care nu lucrează cu casa de sănătate. Poate se vrea o altă subordonare a casei de sănătate, nu ştim“, a spus Vrabie.

Preşedintele CJAS Galaţi nu crede că se vor desfiinţa CJAS-urile, ci se vor transforma în centre regionale. „Eu gândesc că s-ar putea transforma într-un centru regional, pentru că altfel n-are cum. Ar trebui să schimbăm toată organizarea: desfiin­ţarea medicilor de medicină pri­mară, a medicilor de familie, a centrelor de sănătate. Apoi, schimbarea întregului sistem, cu schimbarea contractelor, a modului de plată, deci sunt foarte multe schimbări, pentru că la fiecare stau o serie întreagă de ordine: este contractul-cadru, sunt norme de aplicare pentru toate unităţile sanitare şi categoriile de servicii. Nu ştiu dacă un simplu ordin poate schimba totul. Un ordin poate schimba doar titulatura şi o subordonare sau un principiu, dar nu cred că poate schimba întreg sistemul”, a afirmat Vrabie. Ea a mai precizat că prin desfiinţarea unei case judeţene nu se face o prea mare economie: „N-aş crede că se face economie. Noi suntem 58 de angajaţi, nu ştiu ce economie s-ar face de aici. Aici nu sunt salarii deosebite, sunt salarii de funcţionari publici. Nu văd de unde s-ar putea face economie“, a spus Vrabie.

Aceasta spune că transferarea caselor către consiliile judeţene ar fi posibilă, dar numai în anumite condiţii, adică prin preluarea tuturor angajaţilor casei.Medicii de familie nu ar mai putea elibera reţete

Preşedintele CJAS Galaţi a mai precizat că desfiinţarea CJAS poate crea haos în sistemul de sănătate, mai ales în rândul medicilor de familie. „Sunt mii de medici de familie, noi avem 274, care au un contract cu Casa, deci ei nu mai pot elibera reţete pentru că s-a desfiinţat CJAS. Cine eliberează reţete? Cine supraveghează starea de sănătate? O dată este partea de profilaxie, pe care o face DSP prin programele de sănătate şi o alta este partea curativă prin programe naţionale, partea de monitorizare a stării de sănătate şi de tratament a pacienţilor, şi a medicilor de familie, care nu ştiu cum va fi rezolvată, dacă CJAS se desfiinţează“, a spus Elena Vrabie.

 

 

Cele mai citite

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă