2.1 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecialAradul intră în cursa 2021 – Capitală Culturală Europeană

Aradul intră în cursa 2021 – Capitală Culturală Europeană

În prezenţa a peste 600 de persoane, Aradul s-a prezentat în Parlamentul European din Bruxelles şi a intrat astfel oficial în competiţia „Capitală Culturală Europeană 2021”. Evenimentul a fost organizat de către europarlamentarul arădean Iosif Matula şi Primăria municipiului Arad. Aradul a venit în Parlamentul European cu tradiţii, obieceiuri, dar şi gastronomia specifică, toate apreciate de către participanţi.

 

Aradul a pornit din inima Europei

Aradul şi-a lansat candidatura la titlul de „Capitală Culturală Europeană 2021” în Parlamentul European de la Bruxelles. La eveniment au participat peste 600 de persoane, europarlamentari, angajaţi ai Parlamentului European şi ai Comisiei Europene. Au venit să-i încurajeze pe arădeni în demersul lor ambasadorul României în Belgia, Ştefan Tinca, şi arădeanul Marius Lazurca, ambasador al României la Chişinău. „Ne place, nu ne place, Europa are centrul la Bruxelles şi la Strasbourg. Şi tocmai de aceea am organizat acest eveniment în premieră la Bruxelles, chiar în Parlamentul European, într-unul din locurile centrale al Parlamentului, acolo unde se intersectează toate căile de comunicaţie” , a explicat Iosif Matula, europarlamentar arădean.

Gheorghe Falcă, primarul Aradului, a explicat de ce Aradul s-a lansat în această competiţie direct din Parlamentul European: „Ne interesează ca valorile europene să fie cunoscute aici, mai ales că intrăm într-o competiţie importantă pentru Arad, titlul de capitală culturală europeană în anul 2021. Aici, la Bruxelles, sunt oamenii care hotărăsc cine va câştiga această competiţie. Astfel, am luat această traiectorie de a ne prezenta valorile aici. Şi, evident, proiectul european pentru Arad pleacă de aici, de la Bruxelles, astfel încât anul 2021 să fie un an câştigător pentru Arad”.

 

Aradul a ieşit cu tradiţiile în Europa

 

Arădenii şi-au prezentat în Parlamentul European frumuseţile oraşului, tradiţiile şi obiceiurile. Astfel, a fost organizată o expoziţie de pictură, în care pictorii arădeni au imortalizat diverse peisaje ale oraşului de pe Mureş. FotoClub Arad a prezentat o expoziţie de fotografii inedite despre Arad. Însă Aradul a adus în Parlamentul European şi tradiţiile şi obiceiurile prezentate chiar de către reprezentanţii fiecărei etnii, îmbrăcaţi în costume populare vechi, unele de peste 100 de ani. „Aradul a dovedit de-a lungul istoriei sale că este un model de multiculturalism şi multietnicitate, acestea fiind printre primele argumente cu care intrăm în competiţia pentru obţinerea titlului. Prin prezentarea la Bruxelles a tradiţiilor şi valorilor noastre, ne anunţăm oficial intrarea în această competiţie importantă”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului. În Parlamentul European au fost vizionate două filme despre Arad: „Aradul: apă – foc –  lumină”  şiMinorităţile din Arad”. Astfel, cei prezenţi au putut vedea atu-urile Aradului pentru a deveni „Capitală Culturală Europeană 2021”. „Acum, Aradul reprezintă o Europă în miniatură, cu o prezenţă etnică şi cultural complexă, care merită sintagma unitate în diversitate. Dovada bunei convieţuiri a tuturor etniilor în municipiul Arad se poate vedea şi în expoziţia noastră fotografică, prin vernisajul expoziţiei de pictură şi mai ales prin preparatele culinare. Sunt mândru de oraşul Arad şi cred că, prin tot ceea ce am făcut, Aradul este o dovadă vie la apartenenţa noastră la Europa culturală şi istorică”, a explicat Gheorghe Falcă. La final a avut loc un cocktail, cu produse tradiţionale arădene: pita de Pecica, salamul de Nădlac, vinul din Podgoria Aradului, dar şi sărmăluţe ori cozonaci. „Primele reacţii au apărut deja. Pentru invitaţi a fost o supriză totală. Toţi au spus că vor mai multe amănunte. Am colegi şi colege din Parlamentul European, cărora, garantat, în zilele care vor veni, pe lângă subiectele pe care le vom dezbate, la şedinţele comune, le voi povesti şi mai multe despre oraşul Arad. Oamenii care lucrează aici nu fac aprecieri de dragul de a aprecia. Ei se exprimă deschis. I-a impresionat foarte mult filmul care prezintă oraşul Arad. Au văzut nişte imagini de oraş cu adevărat european. E un start bun, e un început pe care trebuie, însă, cu foarte multă atenţie să-l ducem mai departe”, a declarat europarlamentarul Iosif Matula.

 

Lansare cu sute de persoane

 

Europarlamentarul Sebastian Bodu a venit într-un cărucior cu rotile, cu care se deplasează în urma unui accident pe care l-a avut la schi în această iarnă. Alături de el, au fost europarlamentarii Theodor Stolojan, Iuliu Winkler şi Cristian Preda. Toţi au apreciat tradiţiile culturale şi culinare ale Aradului. „Mi-a plăcut că s-a insistat asupra diversităţii culturale, ca o dimensiune importantă a Aradului. E, de asemenea, de salutat ambiţia de a deveni peste mai puţin de un deceniu capitală culturală europeană, pentru că toate argumentele sunt în favoarea Aradului pentru o asemenea candidatură. Lucru cu care fiecare român va putea să se mândrească. Sunt aici colegi din mai multe ţări, din grupul nostru politic şi din alte grupuri politice, toată lumea e bucuroasă să descopere Aradul sau să redescopere Aradul, pentru că sunt oameni care ştiau câte ceva despre acest loc şi datorită domnului Matula, care este un om foarte ataşat, un om cu prezenţă sută la sută în Parlamentul European”, a declarat europarlamentarul Cristian Preda.

Conceptul de Capitală Culturală Europeană a fost lansat în 1985 de către Consiliul de miniştri al UE şi de atunci, 35 de oraşe au devenit capitale culturale. În 2007, Sibiul a fost declarat Capitală Culturală Europeană. Aradul va candida pentru acest titlu în anul 2021, alături de mai multe oraşe din România. În finala competiţiei vor ajunge un oraş din România şi unul din Grecia.

 

Cine mai candidează

 

În cursa pentru titlul de capitală culturală europeană s-au înscris mai multe oraşe din România. Este vorba de Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Alba Iulia, Arad şi Sfântu Gheorghe. Specialiştii se aşteaptă să mai intre în competiţie şi alte oraşe. Cel mai avansat este Clujul, care a început să lucreze la acest proiect de acum trei ani. Luni a avut loc, de altfel, adunarea generală a Asociaţiei Cluj Capitală Culturală Europeană, care a oferit Consiliului Director un nou mandat de trei ani.

 

Cele mai citite

2024, anul căldurii extreme și al dezastrelor naturale: Cum a afectat încălzirea globală lumea

În 2024, încălzirea globală a generat condiții meteorologice extreme în întreaga lume, de la valuri de căldură insuportabile până la inundații devastatoare și cicloni...

Studiu: Peste 27% dintre români sunt pesimiști în legătură cu viitorul

Conform unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, peste un sfert dintre români (27%) se declară pesimiști în privința anului 2025, o creștere de...

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...
Ultima oră
Pe aceeași temă